Denník N

Detské jasle môžu zdražieť, štát chce, aby fungovali inak. Čo plánuje zmeniť?

Dostať dieťa do štátnej škôlky môže byť v Bratislave chronický problém, dopyt vysoko prevyšuje kapacitu. Foto ilustračné – Lucia Gomez
Dostať dieťa do štátnej škôlky môže byť v Bratislave chronický problém, dopyt vysoko prevyšuje kapacitu. Foto ilustračné – Lucia Gomez

V súkromných jasliach by mali byť na jednu učiteľku len štyri deti, v jednej miestnosti iba 12 detí. Sprísnia sa aj požiadavky na odbornosť opatrovateľov.

Lucia Gomez viedla škôlku päť rokov v Británii. Po návrate na Slovensko si založila súkromnú multikultúrnu jazykovú škôlku Rainbow Garden v Limbachu, ktorá plní aj funkciu jaslí, je totiž pre deti od dvoch do šiestich rokov.

Teraz sa však obáva o jej ďalšiu existenciu. Keď totiž prejde novela zákona o sociálnych službách v podobe, v akej ju navrhlo ministerstvo práce a sociálnych vecí, hrozí, že bude musieť zvýšiť poplatky tak, že už môžu byť pre rodičov malých detí neúnosné.

„Ak sa súkromné zariadenia rozhodnú splniť všetky nové požiadavky, ktoré zavádza novela zákona, tak budú musieť svoje ceny zdvihnúť minimálne na dvojnásobok,“ vraví Lucia Gomez.

To, že sa podmienky fungovania jaslí zmenia, síce privítala, aj pri prípravách návrhov bola radami nápomocná. No k mnohým veciam, ktoré ministerstvo práce do novely napokon zapracovalo, má výhrady.

Novela totiž dosť zásadne mení podmienky fungovania zariadení starostlivosti o najmenšie deti. „Pre mňa a pre moju škôlku, ako aj pre mnohé iné škôlky po celom Slovensku je to likvidačné,“ dodáva.

K novele sa práve skončilo pripomienkové konanie. Vláda by ju mala schvaľovať v septembri, do parlamentu sa dostane o mesiac neskôr a účinnosť má nadobudnúť už od januára 2017.

Jasliam, ktoré už fungujú, dá čas na zosúladenie svojho fungovania s novelou do konca budúceho roku.

Zmení sa spôsob registrácie

Ten, kto chce dnes prevádzkovať súkromné jasle, musí si vybaviť živnostenské oprávnenie či voľnú živnosť. Rovnakú podmienku by mali splniť aj ľudia, ktorí sa venujú opatrovaniu najmenších deti vo svojej či cudzej domácnosti.

Štát však chce získať väčší prehľad o tom, kto sa opatrovaniu detí reálne venuje, a mať aj právo zasiahnuť do toho, komu opatrovanie nepovolí. Preto plánuje sprísniť podmienky registrácie.

Po novom sa budú musieť ľudia, ktorí prevádzkujú jasle či opatrujú deti doma, zapísať do registra poskytovateľov sociálnych služieb na príslušnom VÚC. Ministerstvo vyčíslilo, že takýto zápis vyjde na 66 eur.

Na to, aby sa do registra dostali, by mali preukázať, že spĺňajú všetky priestorové, hygienické, personálne aj iné požiadavky, ktoré určuje zákon. Súčasťou podmienok je aj odborná spôsobilosť na poskytovanie sociálnej služby.

Pri ich nedodržiavaní hrozia sankcie, ministerstvo práce navrhlo, že by napríklad za prevádzkovanie „jaslí načierno“ mala byť pokuta vo výške 35-tisíc eur.

No nie je jasné, či a do akej miery sa novela bude týkať zariadení pre deti od 1 či 2 rokov do 6 rokov. Na Slovensku totiž momentálne fungujú zariadenia, ktoré spájajú jasle so škôlkou, ako je to v Limbachu.

„Čo s nimi? Ich sa tento zákon netýka? Alebo budú vylúčené z možnosti uchádzať sa o zaradenie do registra? A takéto zariadenia budú teda potom nelegálne?“ pýta sa Gabriela Macíková, ktorá má súkromné jasle už 11 rokov.

Podľa ministerstva sa novela netýka škôlok, ktoré patria pod ministerstvo školstva. „Zaradiť sa však do siete nie je vôbec jednoduché ani pre tých, čo splnia všetky normy všetkých možných ministerstiev. Mestské či obecné zastupiteľstvo im totiž ani tak nemusí súhlas udeliť. Napríklad v Pezinku sa do siete nedostala za posledných päť rokov ani jedna jediná súkromná škôlka,“ tvrdí Lucia Gomez.

Upraví sa počet detí

Novela zákona ráta s tým, že v jednej triede jaslí by mala mať učiteľka na starosti maximálne štyri deti do troch rokov.

Päť detí by u jednej učiteľky nemalo ostať. Foto - archív Rainbow Garden
Päť detí by u jednej učiteľky nemalo ostať. Foto – archív Rainbow Garden

To bude pre už fungujúce zariadenia, ale aj tie, ktoré by ešte chceli vzniknúť, znamenať, že budú musieť prijať učiteľku či niekoľko učiteliek navyše, ak dnes na jedného pedagóga pripadá viac ako štyri deti.

To sa premietne do nákladov jaslí a napokon aj do mesačného poplatku, ktorý za dieťa v jasliach platia rodičia. „Ak by jedna učiteľka mala na starosti len 4 deti vo veku 2 až 3 roky, musím rodičom účtovať minimálne 500 až 600 eur mesačne,“ vraví Lucia Gomez. Dnes v jej zariadení platia rodičia za celodennú starostlivosť o dieťa 290 eur.

Podľa Lucie Gomez sa pri takom výdavku, na aký by musela cenu upraviť, už niektorým rodičom, ktorí nezarobia oveľa vyššiu sumu, už nemusí oplatiť ísť do práce. Radšej ostanú s dieťaťom doma.

Štátne materské škôlky, ktoré patria pod rezort školstva, pritom môžu mať až 10 detí vo veku od dvoch rokov na jedného učiteľa. Lucia Gomez síce uznáva, že pri starostlivosti o najmenšie, napríklad ročné deti by ich malo byť čo najmenej na jednu učiteľku, no aj v súkromnom zariadení si jedna učiteľka poradí s opaterou piatich či šiestich dvoj- či trojročných detí.

S tým, že by mali byť len štyri deti na jedného učiteľa, nesúhlasí ani Marianna Mitterová, ktorá sa venuje starostlivosti o deti viac ako 10 rokov. „Som presvedčená, že na jednu pani učiteľku je úplne v pohode 5 detí. Treba myslieť na to, čo bude dôsledkom – ak budem musieť zamestnať ďalšiu učiteľku, automaticky musí zriaďovateľ zvýšiť poplatok pre rodiča. Financovanie zo sumy 280 eur nie je možné, pokiaľ chcem platiť odvody, nájom a nevyplácať zamestnancom len minimálnu mzdu,“ uviedla v reakcii na blog Jozefa Mihála.

Ďalšia zriaďovateľka súkromných jaslí spochybňuje podmienku prepočet štyroch detí na jednu učiteľku aj v súvislosti s regulami pre iné zariadenia. „Keď sa jedna zdravotná sestra môže sama starať na dojčenskom oddelení o 11 chorých detí do 3 rokov, prečo by sa nemohli starať 2 učiteľky o 12 zdravých detí do 3 rokov?“ pýta sa.

Má byť bezbariérový prístup

Novela zákona plánuje určiť nielen to, koľko detí môže mať v starostlivosti jedna opatrovateľka, ale aj to, koľko detí môže byť v jednej miestnosti. Návrh novely ráta s tým, že v zariadení starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa by sa mala poskytovať starostlivosť najviac o 12 detí v jednej dennej miestnosti, ktorá spĺňa funkciu herne a spálne.

Jedna miestnosť má byť maximálne pre 12 detí. Ilustračné foto - archív TASR
Jedna miestnosť má byť maximálne pre 12 detí. Ilustračné foto – archív TASR

Táto podmienka má platiť  aj v prípade, ak je spálňa stavebne oddelená od herne a deti užívajú oba tieto priestory.

Podobne ako regulácia počtu detí na jednu učiteľku, aj určenie počtu detí v jednej miestnosti môže viesť k zvýšeniu poplatkov, ktoré uhrádzajú rodičia za dieťa v jasliach.

Ak totiž nebudú môcť mať v jednej miestnosti viac ako 12 detí, v prípade, že majú viac detí a majú sa priestorovo kam rozšíriť, budú musieť zriadiť ďalšiu miestnosť, no na to budú tiež potrebovať ďalšiu učiteľku. Ak im priestory, v ktorých fungujú, nedovolia otvoriť ďalšiu miestnosť, nebudú môcť časť detí umiestniť a rodičom tých, ktoré v jasliach ostanú, budú musieť zvýšiť mesačný poplatok.

Veľký problém môže už fungujúcim jasliam spôsobiť podmienka, že musia zabezpečiť bezbariérový prístup. Na to by mali mať existujúce zariadenia čas 12 mesiacov po nadobudnutí účinnosti, realitou by tak mal byť najneskôr od 1. januára 2018.

„Prerobiť schody v mojej škôlke by bolo veľmi nákladné. Skúsenosti pritom ukazujú, že ich aj tak nikto veľmi nevyužíva a hlavne v zime sú pre deti príliš šmykľavé,“ vraví Lucia Gomez.

Bude vekový limit

Na kritiku narazila aj podmienka, ktorú chce rezort práce a sociálnych vecí do novely dostať a ktorou sa má zakotviť vekový limit pre dieťa v jasliach. V takomto zariadení by sa podľa návrhu novely mala poskytovať starostlivosť o dieťa len do konca kalendárneho roka, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku.

No problém môže byť, kam dieťa rodičia dajú na niekoľko mesiacov, kým ho vezmú do škôlky, ak je do nej zapísané od augusta či septembra ďalšieho kalendárneho roku, v ktorom ešte mnoho mesiacov nebude mať štyri roky.

„Ak sa dieťa narodilo napríklad v decembri, od januára do augusta tak bude musieť nastúpiť do inej nezaregistrovanej škôlky. Do nástupu do štátnej škôlky tak môže dieťa vymeniť tri zariadenia,“ upozorňuje Lucia Gomez.

Rodičom môže spôsobiť problém aj to, že do súkromných jaslí by mali vziať len deti rodičov, ktorí pracujú, prípadne ešte študujú. Nemalo by sa tak do nich dostať napríklad dieťa, ktorého mama čaká, alebo už porodila mladšieho súrodenca a je práve doma, nie v práci.

Stúpnu nároky na personál

Jasle síce budú môcť zamestnávať toľko ľudí, koľko uznajú za vhodné, no novela neurčí len to, koľko detí má byť maximálne na jednu učiteľku. Upraví aj to, aký podiel zo zamestnancov musí mať odborné vzdelanie.

Podľa návrhu novely budú musieť tvoriť štyri pätiny všetkých zamestnancov jaslí odborní zamestnanci, ktorými sa myslia najmä opatrovatelia detí. Tí musia byť bezúhonní, mať úplné stredné vzdelanie v odbore vzdelávania so zameraním na výchovu a vzdelávanie či na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, napríklad učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo, sociálno-výchovný pracovník a vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť, alebo v odbore vzdelávania so zameraním na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, napr. zdravotnícky asistent, alebo úplné stredné vzdelanie a absolvovaný akreditovaný kurz opatrovania detí najmenej v rozsahu 220 hodín.

Táto podmienka môže byť tiež podľa ľudí, ktorí sa starostlivosti o malé deti profesionálne venujú, problém. Upozorňujú napríklad, že ak im odíde opatrovateľka na materskú dovolenku a rýchlo nenájdu náhradu, prípadne počas materskej dovolenky nájdu len nedostatočne kvalifikovanú náhradu, môžu dostať pokutu až do 35-tisíc eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie