Denník N

Psychiater Hunčík vrátil maďarské vyznamenanie v reakcii na ocenenie rasistického novinára

Péter Hunčík. Foto – N/Tomáš Benedikovič
Péter Hunčík. Foto – N/Tomáš Benedikovič

Niekoľko desiatok osobností už vrátilo maďarské rytierske vyznamenanie, lebo ho dostal aj novinár, ktorý nazýval Rómov zvieratami. Sú medzi nimi aj dvaja slovenskí Maďari.

„Ktokoľvek, kto v tejto krajine zrazí cigánske dieťa, činí správne v prípade, ak mu ani nenapadne zastaviť. Ak zrazíme cigánske dieťa, tak dupnime na plyn,“ napísal v roku 2011 Zsolt Bayer. Tento maďarský publicista je aj blízky priateľ premiéra Viktora Orbána.

Nedávno ho v Maďarsku vyznamenali jedným z najvýznamnejších štátnych ocenení, Krížom rytierskeho rádu za celoživotné zásluhy. V krajine to vyvolalo odpor a pre vyznamenanie Bayera štátne ceny už prezidentovi vrátilo niekoľko desiatok osobností.

Medzi nimi sú už aj dvaja slovenskí Maďari. „Názory, ktoré zastáva a prezentuje, sú pre mňa neakceptovateľné, lebo šíria nenávisť,“ hovorí známy psychiater Péter Hunčík, ktorého v Maďarsku ocenili ešte v roku 2010 za jeho odbornú prácu a prínos k rozvoju slovensko-maďarských vzťahov.

Hunčík: Ak je on rytier, ja ním nie som

Hunčík pozná Bayerove protižidovské a protirómske výroky. „Toto vyznamenanie sa nazýva rytierskym,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie vrátiť ocenenie. „Rytier by sa takto vyjadrovať nemal. A keď sa takto rytier vyjadruje, potom nie som rytierom ja.“ Svoje vyznamenanie sa rozhodol vrátiť aj novozámocký spisovateľ a básnik József Rokko Juhász, ktorého ocenili ešte v roku 2009.

Bayer má blízko k vládnemu Fideszu, vlastní stranícky preukaz s číslom päť. Vo svojich komentároch zvykol nazývať Rómov zvieratami a nabádal na ich vraždenie. Židom podsúval zodpovednosť za zlý stav spoločnosti, migrantov a utečencov zase toto leto hádzal na smetisko ľudstva.

Keď o Rómoch napísal, že „ostatní obyvatelia nemôžeme žiť so zvieratami, musí sa to vyriešiť, a to okamžite a akýmkoľvek spôsobom,“ redakcia krajne pravicového denníka Magyar Hírlap dostala pokutu 250 000 forintov.

Skúšali, aký bude ohlas

Hunčík je presvedčený, že maďarské vládne kruhy si ocenením Bayera chceli otestovať, kam až môžu zájsť. „Skúšali, kam až môžu zájsť,“ myslí si. „Ľudia ako ja nemôžu takéto niečo prehltnúť a mávnuť nad tým rukami. Toto je vec, čo prekročila hranice, ktoré by som mohol akceptovať.“

Psychiater známy na Slovensku aj v Maďarsku vraví, že Bayerove články dobre pozná. „Nikto nemôže povedať, že jeho vety sa vytrhli z kontextu,“ hovorí Hunčík. Samotný Bayer na kritiku osobností veľmi nereagoval. Pre denník Népszabadság povedal, že takúto reakciu očakával a nie je to preňho nič prekvapivé.

Keď mu novinári pripomenuli, že je cena za životný prínos nezlučiteľná s obvineniami z rasizmu, poznámke nerozumel. „Ako toto súvisí s vyznamenaním? Prečo by som sa ho mal vzdať? Vôbec tomu nerozumiem. Áno, Mediálna rada povedala, že moje texty sú vyhranené. A čo má byť?“

Pozn. redakcie: Péter Hunčík je členom redakčnej rady Denníka N

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie