Denník N

Kto je nemecký politik, ktorý neonacistom ukázal prostredník

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. FOTO - TASR/AP
Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. FOTO – TASR/AP

Nemecký vicekancelár bojuje s nepríjemnou pozíciou „dvojky“ po Angele Merkelovej. Do sociálnej demokracie vstúpil pre postoje svojho otca nacistu.

Sigmar Gabriel (57) vie, aká silná môže byť nenávisť a agresivita ľudí vyznávajúcich nacistickú ideológiu.

Nemecký minister hospodárstva a vicekancelár totiž vyrastal proti svojej vôli (tak rozhodol súd po rozvode rodičov) s otcom, ktorý bol až do svojej smrti presvedčeným nacistom. To, že nedávno na vykrikovanie neonacistov, že nie on, ale jeho otec bol tým správnym človekom, reagoval so vztýčeným prostredníkom, môže byť síce na politika príliš emocionálna, ale v Gabrielovom prípade zrejme ľudsky pochopiteľná reakcia.

„Mali by ste rozmýšľať nad tým, ako by ste sa zachovali vy, zoči-voči dvanástim mladým, agresívnym, nadávajúcim a na násilie pripraveným nacistom,“ vyhlásil sociálnodemokratický politik s tým, že ak niečo ľutuje, tak len to, že im „odkaz“ neposlal aj druhou rukou.

Nie je celkom slniečkar

Vládni politici sú pod silnou kritikou od radikálnych pravičiarov za to, ako sa krajina otvorila utečencom, a v Nemecku rastú sympatie k antiimigrantským a antimoslimským zoskupeniam. Ľudia, ktorí pri spomínanom incidente slovne napadali Gabriela, vykrikovali, že „ruinuje celú krajinu“.

Gabriel však nie je politikom, ktorý by bezbreho podporoval svoju koaličnú partnerku Angelu Merkelovú v jej utečeneckej politike a viere v to, že Nemecko príchod milióna nových ľudí zvládne. Tento víkend sa v rozhovore pre ZDF vyjadril, že Merkelovej vláda podcenila výzvy súvisiace s integráciou utečencov.

„Vždy sme tvrdili, že je nemožné, aby Nemecko prijalo každý rok milión ľudí,“ povedal a upozornil na to, že Nemecko by teraz potrebovalo asi 25-tisíc učiteľov, aby mohlo do školského procesu zapojiť okolo 300-tisíc detských utečencov.

Gabriel už predtým naznačoval, že Nemecko by si malo stanoviť limit na to, koľko ľudí môže prijať. To je krok, ktorý Merkelová vždy odmietala. Pravdou však je, že kým minulý rok prijalo Nemecko milión ľudí, tento rok by ich malo byť do 300-tisíc.

Chce byť kancelárom

Denník Financial Times píše, že vicekancelárove slová, ktoré skôr kopírujú vyjadrenia od začiatku skeptických politikov z Merkelovej partnerskej CSU, ale aj z časti CDU, prišli v čase, keď prieskumy ukazujú, že polovica Nemcov už nechce v kresle kancelárky Merkelovú. Voľby v Nemecku sú o rok a Merkelová sa stále nevyjadrila, či bude kandidovať. Gabriel bude pravdepodobne volebným lídrom sociálnych demokratov, hoci v strane je voči nemu aj opozícia. Ak by strana pod jeho vedením vyhrala voľby, stal by sa kancelárom, čo je ambícia, o ktorej otvorene hovorí. Výsledky predvolebných prieskumov mu však nateraz veľa šancí nedávajú.

Potrebuje sa však dištancovať od politiky, ktorá medzi Nemcami vyvoláva veľa nevôle. Sigmar Gabriel, ktorý je profesionálnym politikom podstatnú časť svojho života, sa považuje za pragmatika a jeho vyjadrenia do tejto charakteristiky zapadajú.

Do sociálnej demokracie vstúpil aj preto, aby rebeloval voči svojmu nacistickému otcovi. Roky s ním neprehovoril, a keď sa aj pokúsil o zmierenie, zistil, že jeho otec (zomrel pred štyrmi rokmi) stále verí Hitlerovi a popiera holokaust. Do vysokej politiky sa vyštudovaný stredoškolský učiteľ nemčiny a občianskej náuky dostal v roku 1999, keď sa stal premiérom Dolného Saska. Vtedy ho považovali za protežanta vtedajšieho kancelára Gerharda Schrödera.

Od roku 2005 pôsobí vo federálnej politike, bol členom dvoch z troch Merkelovej vlád. V roku 2009 sa stal predsedom SPD, ale v minuloročných voľbách predsedu získal druhý najhorší výsledok v povojnovej histórii strany.

Kritici mu vyčítajú, že vo veľkej koalícii pôsobí ako piate kolo na voze a je v Merkelovej tieni.  On si svoju pozíciu uvedomuje. Tvrdí, že keď sa stretol s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom, ten mu povedal, že byť „dvojkou“ je hrozné. „Neoponoval som mu,“ smial sa Gabriel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie