Denník N

Fico sa na oslavách SNP zastal Rusov, kritizoval britskú premiérku

Foto - TASR
Foto – TASR

Premiér by chcel mať z osláv SNP na budúci rok oslavy mieru, prezident Andrej Kiska v príhovore hovoril aj o nebezpečenstve, keď sa o SNP hovorí ako o čiernom dni.

Účasť premiéra Roberta Fica na oslavách Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici je rovnako samozrejmá ako to, že SNP sa vo vystúpeniach venuje okrajovo a využíva ho na otváranie aktuálnych politických tém a posielanie odkazov európskym kolegom.

Tento rok bol novinkou premiérov návrh, aby oslavy Povstania boli od budúceho roku zároveň oslavami mieru, „lebo tých nie je nikdy dosť“.

Svet premiéra a svet prezidenta

„Drahým Slovenkám a Slovákom“ premiér oznámil, že začína mať veľký nepokoj v duši z domácej opozície, ktorá šíri nenávisť, z britskej premiérky Mayovej a jej vzťahu k jadrovému programu, aj z ubližovania Rusku a vytvárania svetového nepriateľa.

Tému Mariana Kotlebu rok pred župnými voľbami prehliadol rovnako ako výkrik mladej mamičky pri príchode: „Ako sa vám býva v Bonaparte?“

Kotleba, ktorý má župné sídlo len niekoľko stoviek metrov od pódia, SNP označuje za čierny deň a partizánov považuje za banditov. Tento rok žiadnu viditeľnú aktivitu v Banskej Bystrici nevyvinul.

Prezident Andrej Kiska nerozprával  dlho a v krátkej časti hovoril bez konkrétneho menovania aj o súčasnej hrozbe extrémistických politikov a fašizmu. Podľa Kisku nemôžeme chodiť k pamätníku a hlásiť sa k SNP so vztýčenou hlavou a zároveň „ľahostajne“ prehliadať názory, že SNP bolo čiernym dňom slovenských dejín.

„Čo, samozrejme, nemôžeme a nesmieme, je mať štátny sviatok povstania proti fašizmu a zároveň štátnu toleranciu, benevolenciu k akýmkoľvek prejavom fašizmu,“ povedal prezident.

Prezident Andrej Kiska. foto - TASR
Prezident Andrej Kiska. Foto – TASR

Pohľad pamätníkov

Povstalec Ján Krutý má takmer 92 rokov a sako plné vyznamenaní. Sedel v prvom rade vedľa spolubojovníkov, ktorých rady z roka na rok rednú. Nikto nevie, koľko priamych účastníkov ešte žije, ale v Bystrici sme ich napočítali približne dvadsať.

Krutý rozpráva zážitky z Povstania, spomína na diverzné akcie, vyhadzovanie mostov, víťaznú cestu po Bratislavu s ukrajinským frontom, aj na to, ako ho odfotili na titulnú stránku Bojovníka s generálom Jánom Husákom. Pri tejto spomienke posmutnel. „Janko Husák už nemohol prísť. Bol som za ním, už ani nevníma. Manželka ho nepustila,“ dodal.

Ján Krutý. foto N - Daniel Vražda
Ján Krutý. Foto N – Daniel Vražda

Pre Jána Krutého je hanbou povstaleckého Slovenska Kotleba, nedostatok vyučovania o SNP v školách a to, že politici zabúdajú. „Zabúdajú najmä na to, že keby nebolo Povstania, neboli by vo funkciách,“ dodal a inštinktívne sa dotkol vyznamenaní na hrudi.

„Toto je československý vojnový kríž. Dodnes je to najvyššie vyznamenanie v celom bývalom Československu,“ ukázal hrdo.

Ficov prejav bol  viac o inom ako o SNP. Minulý rok adresoval nič netušiacim diplomatom a veteránom II. svetovej vojny a Povstania odkazy, ktoré sa týkali utečeneckej krízy. Teraz si vybral iné témy.

„Nepokoj vo mne vyvoláva opätovné hľadanie nepriateľa. Opäť hľadáme niekoho, na koho chceme všetko hodiť. Chcem vám prisľúbiť a budem tak robiť do posledného dňa môjho mandátu ako predsedu vlády, že nikdy nebudem vnášať žiadnu antipatiu do slovensko-ruských vzťahov, nikdy. Odmietam vytvárať nového svetového nepriateľa,“ povedal Fico a ozval sa frenetický potlesk.

S ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa predseda vlády stretol v Moskve vo štvrtok.

Premiéra znepokojuje a mrazí

Rovnako nedávno sa priamo v Bratislave stretol aj s novou britskou premiérkou Theresou Mayovou, ktorá označila ruského prezidenta za potenciálne nebezpečenstvo, keď argumentovala v Dolnej snemovni za britský jadrový program.

May hovorila okrem iného aj o tom, že by bolo „nezodpovedné“ zbaviť sa schopnosti reagovať na svetové hrozby. Zvlášť keď Británia nesie zodpovednosť aj za bezpečnosť spojencov, medzi ktorých patrí aj Slovensko.

V diskusii o jadrovom programe odpovedala na otázku, či by bola ochotná použiť jadrové zbrane ako zastrašujúcu silu, „Yes“.

Theresa Mayová na Slovensku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Theresa Mayová na Slovensku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Fico stál vedľa May, keď to zopakovala počas svojej návštevy Slovenska, a nereagoval. Na tlačovej besede koncom júla nepovedal nič. Na oslavách Povstania už hovoril veľa.

„Zamrazilo ma pri návšteve pani britskej premiérky Theresy May, keď na otázku, či by bola pripravená použiť atómovú zbraň, bez akéhokoľvek zaváhania odpovedala – samozrejme,“ vyhlásil Fico z tribúny a pokračoval.

„Ak dnes niekto hovorí, je jedno, kto to je, že môžeme použiť atómové zbrane a takto si riešiť svoje politické problémy, robí veľmi-veľmi zle. Týmto ľuďom treba pripomenúť, že v druhej svetovej vojne sa pripravovalo vyvražďovanie celých národov… 50 miliónov ľudí zahynulo, boli vybombardované celé mestá Londýn, Drážďany… Chcem vyzvať každého na zodpovednosť, pokiaľ ide o silné slová, súvisiace s používaním zbraní,“ adresoval veteránom, diplomatom a Therese May.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie