Denník N

Nevedko v Rumunsku

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Zahanbil som sa, že som o Rumunsku premýšľal s pocitom prevahy Stredoeurópana.

Aj takého neznaboha a hudobného analfabeta, ako som ja, mrazilo v chrbte, keď som počúval Anu Silvestru hrať na klavíri Musorgského v románskom kostole z 12. storočia. Vyšli sme s Henrikom a Judith von celí omámení a Henrik povedal: „Ja ju počúvam doma, ale ešte som ju naživo nepočul. Toto je budúca svetová hviezda.“

Ničomu nerozumiem

Celé ďalšie dva dni som sa potom v súlade s týmto zážitkom už len čudoval. Nevedel som, že existuje mesto Alba Iulia v rumunskom Sedmohradsku, že tu mali Rimania pevnosť, že tunajšia citadela je druhá najväčšia v Európe a že Rumuni považujú toto mesto za skutočnú metropolu Rumunska, pretože okrem iného bola práve tu podpísaná zmluva o spojení Sedmohradska a Rumunského kráľovstva, čím vzniklo dnešné Rumunsko – k ľútosti Maďarov, ktorí o Sedmohradsko po Trianone v roku 1920 prišli.

Citadela je vlastne akési opevnené mestečko na vŕšku, ktoré za komunizmu obsadili a zničili vojaci a až pred niekoľkými rokmi bolo zrekonštruované do nádhery, ktorá vyráža dych. Námestie bolo obsadené stoličkami pre večerný koncert, promenádu plnú ľudí nasvietilo zapadajúce slnko, sedeli sme na terase jedného z barov a ja som sa zrazu zahanbil, že som doteraz o Rumunsku premýšľal – ak vôbec – s pocitom prevahy Stredoeurópana. Títo ľudia, táto citadela, tento kultúrny festival organizovaný časopisom Dilema veche a bohato dotovaný mestom mi dávali noblesne najavo, že ničomu nerozumiem.

Budeme sa čudovať

Vypytoval som sa miestnych aj umelcov z Bukurešti, ktorí sem prišli diskutovať, ako sa im žije, a podvedome som chcel počuť sťažnosti – na biedu, na vládu, na Európu, na utečencov, na proruskú propagandu. Lenže oni mi hovorili, že sa im žije čoraz lepšie, Európu majú radi a vláda je príma, pretože po korupčnej afére rezignoval pred rokom premiér a teraz vládnu nepolitickí experti, ktorí už urobili veľa dobrej práce (Rumunsko má tento rok najvyšší rast HDP v EÚ) . Téma utečencov žila vlani asi dva týždne; a proruská propaganda? Nevedeli, o čom hovorím, v ich krajine by vraj rovnako nemala zmysel, pretože Rumuni majú o Rusku úplne jasno.

Judith je Britka a bolo zvláštne počúvať ju, ako sa rumunskému publiku ospravedlňuje za hlúposť svojich blížnych, ktorí hlasovali pre brexit. Henrik je Švéd – a ako sme sa s pohárom vína v ruke rozhliadali po ľuďoch, ktorých tváre boli naskrz európske rovnako ako táto stará pevnosť, povedal: „Jazdím sem už roky a zapamätaj si: Táto krajina má tak našliapnuté, že sa budete v strednej Európe všetci čudovať.“

Ja už som sa čudovať začal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie