Denník N

Časy SNP si ešte môže pamätať takmer 200-tisíc ľudí

Nástup dobrovoľníkov z Baťovian (Partizánskeho) do SNP. Foto – TASR
Nástup dobrovoľníkov z Baťovian (Partizánskeho) do SNP. Foto – TASR

Priemerný vek pamätníkov konca vojny je 84 rokov.

Len približne sedem percent súčasného obyvateľstva Slovenska sa narodilo predtým, než sa rozpútalo Slovenské národné povstanie. Avšak nie všetci z nich boli dosť starí, aby si niečo konkrétne z SNP pamätali. Preto ak zoberieme len ľudí, ktorí sa narodili pred rokom 1938, čiže za Povstania mali aspoň šesť-sedem rokov, tak to činí iba 3,6 percenta súčasného obyvateľstva a 5,5 percenta vtedajšieho obyvateľstva.

V absolútnych číslach tak máme stále takmer dvestotisíc pamätníkov, ktorí nám stále môžu osobne priblížiť atmosféru tých dní. Sú to nielen poslední partizáni a zvyšky širokých, podporujúcich más, ale aj tí, ktorí na strane nacistického Nemecka a Tisovho Slovenska povstanie pomáhali potlačiť.

png-5883-full

Zdroj – Infostat, údaje k 1. 1. 2016, viac tabuliek nižšie v texte

Veľa času načrieť do tohto prameňa nám nezostáva. Priemerný vek tejto skupiny je 84 rokov. Ak aj z nich má čo i len päť percent dostatočné zdravie, žili v oblasti bojov, majú priame spomienky na udalosti z jesene 1944, o ktoré by sa radi chceli podeliť, a netrpia spomienkovým optimizmom na fašistický Slovenský štát, tak je ich stále viac ako počet základných a stredných škôl na Slovensku.

Ústav pamäti národa v rámci projektu „ústnych dejín“ Svedkovia z obdobia neslobody, v časti Domáci a zahraničný protinacistický odboj, má na webe zatiaľ len šesť rozhovorov. Sedemnásť ďalších je v sekcii Koniec demokracie, represie, holokaust na Slovensku v rokoch 1938 – 1945.

Že nám čas tečie ako piesok cez dlane, vidno aj na svedkoch augusta 1968. Len 28 percent žijúcich Slovákov malo aspoň šesť rokov, keď sa nádeje československej jari premenili na normalizačnú nočnú moru. Týchto jeden a pol milióna obyvateľov s priemerným vekom 67 rokov predstavuje už len 40 percent vtedy žijúcich ľudí na Slovensku.

Ľahostajný, ak nie priam ignorantský prístup, aký preukazujeme voči žijúcim svedkom pre nás zásadných dejinných udalostí, odzrkadľuje našu vysychajúcu historickú pamäť. Pritom jej sústavná nekultivácia začína každoročne vyplácať dividendy. Naposledy v podobe tohtoročných výsledkov volieb. Napríklad v obci Ostrý Grúň, ktorej obyvateľov po potlačení Povstania nemecké a slovenské protipartizánske jednotky vyvraždili, získala Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko druhé miesto so 16,92 percenta hlasov.

Čakať, že politikov zázračne osvieti a začne sa niečo systematicky, mimo výročných banalít meniť, je naivné. S koľkými partizánmi a svedkami Povstania ste niekedy o ich zážitkoch a pohnútkach hovorili? O aké sny prišli vaši rodičia a starí rodičia v auguste 1968? Spýtajte sa ich, aby ste o ne o pár rokov aj vy neprišli!

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie