Denník N

Danko zapiera šéfa SBS z Gorily a tvrdí, že ho nevidel 11 rokov, roky pritom boli susedia

Andrej Danko v RTVS. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Danko v RTVS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda parlamentu, ktorý neustále hovorí o slušnosti, najskôr tvrdil, že v SBS, o ktorej sa píše v Gorile, bol len ako advokát. Potom sa ukázalo, že v nej bol spoločník. Podnikateľa, ktorý ju vedie, vraj 11 rokov nevidel. Ešte pred dvoma rokmi však býval vo vedľajšej vile.

Slušnosť a snaha očistiť sa od obdobia Jána Slotu, káuz ako emisie, nástenkový tender urobili z predsedu SNS a parlamentu Andreja Danka najpopulárnejšieho politika. „Ja vás neklamem. Normálne vám ukážem fakt. Ak mi ten fakt niekto vyvráti, nebudem tu sekundu. Ale ja si za každým slovom, ktoré som na dnešnej tlačovej besede povedal, stojím. Ani jedno nie je klamstvo,“ obhajoval napríklad svoju pravdovravnosť v stredu pred novinármi.

V skutočnosti je však jeho podnikateľská minulosť nejasná a on sám sa snaží niektoré jej časti zamlčovať. Príkladom je jeho vzťah so súkromnou bezpečnostnou službou Dynasty a jej ústrednou postavou Miroslavom Gumanom.

Gorila: Obchodoval s odpočúvaniami

SBS Dynasty sa v dokumente Gorila spomína ako firma, ktorú sledovala SIS, a Guman ako jej bývalý príslušník. Služba vraj esbéesku vinila, že nezákonne zneužíva utajované skutočnosti, ktoré sa týkali odpočúvania telefonátov štátnych inštitúcií. Podľa Gorily SBS zamestnávala na dohodu zamestnancov Slovak Telekomu, ktorí jej tieto informácie dávali, a Guman ich využíval vo svojej podnikateľskej činnosti.

„Boli tiež získané informácie o snahe Gumana o výmenu SBS v Slovenských elektrárňach v roku 2000 v prospech SBS Dynasty. Z dôvodu jeho aktivít prišlo takmer k vládnej kríze, Dynasty sa vtedy zastával Jozef Migaš,“ píše sa v Gorile.

Danko, ktorý bol v Dozornej rade SBS Dynasty od roku 2000 do roku 2005, najskôr tvrdil, že sa do nej dostal ako advokát a poskytoval vraj SBS služby tak ako „150 ďalším firmám“.

V roku 2013 takto vtedy čerstvý predseda SNS Andrej Danko vysvetľoval svoju účasť v dozornej rade spoločnosti SBS Dynasty. Danko bol v dozornej rade v rokoch 2000 až 2005. Denníku Sme vravel, že sa s Gumanom spoznal ako vojak základnej služby na ministerstve obrany, kde Guman vtedy pracoval. „Uvedeného pána som od roku 2005 nevidel. Nemáme žiadne kontakty,“ tvrdil v roku 2013 Danko.

Jedenásť rokov

„Máte pocit, že som niekedy klamal, keď sa ma niekto na niečo spýtal? Máte pocit, že teraz vás klamem?“ pýtal sa Danko vo februári tohto roku, keď sa ho Denník N pýtal, prečo tajil, že v SBS Dynasty vlastnil aj 15-percentný podiel. „Pána Gumana som nevidel 11 rokov, odkedy som z Dynasty v roku 2005 odišiel. Pána Gumana som spoznal v roku 1999 v kancelárii ministra ako vojak základnej služby,“ opakoval to, čo v roku 2013.

V skutočnosti by však bolo veľmi zvláštne, keby Danko Gumana nevidel 11 rokov. Boli totiž niekoľko rokov priami susedia a ich vily mali spoločný plot v Alžbetinom Dvore, čo je miestna časť Miloslavova.

Video: Dankova rodina zbohatla na mečiarovskej privatizácii
autorka: Martina Koník/TV Markíza

Podľa výpisu z katastra nehnuteľností pozemok pod domom, v ktorom žil Danko so svojou manželkou a deťmi, nadobudla jeho manželka v roku 1999 a v rovnakom roku k susednému pozemku prišiel aj Guman.

Danko s manželkou nežije, rozviedli sa v roku 2014, teda deväť rokov po tom, ako vraj Gumana naposledy videl. Na ich niekdajšom spoločnom sídle je doteraz menovka predsedu SNS.

Dom rodiny Dankovcov a za ním dom Miroslava Gumana. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dom rodiny Dankovcov a vľavo za ním dom Miroslava Gumana. Foto N – Tomáš Benedikovič

Strana a Danko už o Gumanovi mlčia

SNS Denníku N oznámila, že na otázky o Gumanovi Danko odpovedať nebude. S Gumanom sa nám spojiť nepodarilo a neexistuje naňho žiaden verejný kontakt.

„V období rokov 2002 – 2005 sa terajšiemu predsedovi SNS Andrejovi Dankovi podarilo od zamestnancov predmetnej spoločnosti odkúpiť časť akcií, ktoré následne v roku 2005 odpredal majoritnému vlastníkovi predmetnej spoločnosti, vzhľadom na skutočnosť, že došlo k zhoršeniu medziľudských vzťahov medzi nimi,“ napísala hovorkyňa SNS Denníku N o Dankovej účasti v SBS Dynasty ešte vo februári tohto roku.

Andrej Danko vlastní v Alžbetinom Dvore dom aj teraz, je však od Gumanovej vily vzdialený niekoľko stoviek metrov. Tento dom získal kúpou v roku 2008.

danko176x97-01

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie