Denník N

Ako poznať úspešného manažéra

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ekonomike sa darí a klesá nezamestnanosť. Čo v takej chvíli spraví dobrý manažér? Áno, pripraví balík siedmich nových daní.

Premiér Fico a minister Kažimír sa najnovšie sami označili za úspešných manažérov slovenskej ekonomiky. Asi sa však trocha mentálne pozabudli 27 rokov späť. Vývoj ekonomiky našťastie už nie je závislý od správneho ťahania za páky a stláčania tých správnych tlačidiel politikmi.

Politici dnes síce môžu ekonomicky vývoj brzdiť, ale už nemôžu byť zodpovední za jeho rast. Za ten sú zodpovední podnikatelia, investori a zamestnanci, ktorí každý deň tvoria hodnoty testované tým najprísnejším arbitrom: spotrebiteľskou ochotou platiť.

Nie ochota, ale donútenie

To, kde majú politici priamo vplyv a kde môžu predviesť svoje manažérske schopnosti, sú verejné financie. Tie majú niekoľko vlastností, ktorými sa odlišujú od súkromnej ekonomiky. Najdôležitejšou je práve absencia spomínaného testu. Politici sa nemusia báť, že sa im v prípade ich zlého manažmentu a nízkej kvality služieb spotrebitelia otočia chrbtom a ich kasa ostane prázdna.

Verejné financie nie sú o ochote, ale o donútení. A to je aj dôvod, prečo sa im analytici a novinári tak dôkladne venujú, napríklad na rozdiel od financií a hospodárenia miestnych potravín na vašom sídlisku.

Stáva sa aj dobrým manažérom

Pozrime sa preto bližšie na výsledky spomínaných manažérov. Dobrého manažéra spoznáte tak, že si dokáže vytvoriť dobrý plán do budúcnosti a ísť podľa neho. To samozrejme neznamená, že dokáže budúcnosť dokonale predpovedať. Tá ho môže prekvapiť. Mal by sa jej však vedieť rozumne prispôsobiť.

Fico a Kažimír minulý rok plánovali na rok 2017 deficit vo výške 0,75 miliardy eur. Tento rok manažéri prehodnotili svoje konsolidačné schopnosti a už im bude stačiť neambiciózny deficit vo výške 1,09 miliardy eur. To sa však môže stať aj dobrým manažérom. Možno sa neočakávané zvýšili výdavky, na ktoré nemá vláda priamy dosah, teda takzvané obligatórne výdavky. Alebo sa, naopak, prepadli príjmy a vláda má tak hlboko do vrecka.

Stal sa však presný opak. Ekonomike sa darí nad očakávania, klesá nezamestnanosť a s ňou klesajú aj výdavky na sociálnu pomoc. Navyše, nízka inflácia alebo až deflácia zmrazuje rast výdavkov na dôchodky. Vďaka intervenciám Európskej centrálnej banky klesajú aj náklady na spravovanie verejného dlhu.

A do toho všetkého prichádza nečakaný dar z nebies vo forme rastúcich príjmov verejnej správy o skoro 523 miliónov eur. O toľko viac zaplatia v roku 2017 ľudia na daniach a odvodoch, ako vláda očakávala takto pred rokom, a to už sa v prognóze počíta so znížením firemnej dane.

Poskladáme sa

Čo v takej chvíli spraví dobrý manažér? Áno, pripraví balík nových siedmich daní, ktorými plánuje v roku 2017 vybrať z produktívnej ekonomiky ďalších 200 – 240 miliónov eur navyše (a 400 miliónov eur v nasledujúcich rokoch). Za takýto výkon by sa v súkromnej firme nedostalo našim manažérom povýšenia, ale okamžite by leteli.

Najsmutnejšie je, že vláda možno nakoniec nedosiahne ani spomínaný neambiciózny deficit. Vychádza totižto z otáznych predpokladov. Napríklad predpokladá, že ostatné subjekty verejnej správy (obce, VÚC) dosiahnu prebytok 641 miliónov eur. Pričom v minulosti tieto subjekty dosahovali buď deficit, alebo maximálne vyrovnaný rozpočet.

Iste, mohli by sme pochváliť Fica s Kažimírom, že Slovensko neskĺzlo na grécku cestu a zatiaľ nepoužíva fiškálne praktiky známe z Maďarska a že deficit nepustili pod 3 percentá HDP. Ale tešiť sa z toho, že deficit je menší, ako by mohol byť, by bolo naivné. Na prešľapy týchto manažérov sa v budúcnosti v podobe vyšších nákladov na dlh poskladáme všetci.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie