Denník N

Vďaka, že už môžeme Markízu ignorovať

Foto – TV Markíza
Foto – TV Markíza

V politike toho Markíza dokázala oveľa viac, ako len byť proti Mečiarovi či s ním. Ešteže sa to skončilo.

Kto si ešte pamätá na bilbordy, ktoré oznamovali, že už onedlho začne vysielať súkromná televízia Markíza, možno si spomenie, aké to vyvolávalo neisté očakávania: bude to Mečiarovo dieťa, alebo naopak niečo ako Rádio Twist, len s obrazom?

Ako sa s odstupom dvadsiatich rokov ukazuje, najpresnejšie sa potvrdili nádeje tých, ktorí od televízie očakávali hlavne americké filmy a šou. V politike toho Markíza dokázala ešte oveľa viac, ako len byť proti Mečiarovi či s ním.

Ako prvé sa jej podarilo eliminovať správy verejnoprávnej televízie. Odrazu sa už nebolo treba na večerné správy pozerať s bázňou a pocitom trápnosti za redaktorov, ktorí robili a hovorili niečo, čomu sami neverili. Aj po formálnej a vizuálnej stránke urobila Markíza konečne také televízne noviny, ktoré zodpovedali dobe. Nežná revolúcia konečne dorazila aj do obrazového média.

Potom však prišli časy, keď bola Markíza akčná nielen na obrazovke. Lebo o čo odhodlanejšie Pavol Rusko zakladal televíziu, o to ochotnejšie ju potom zneužil na podporu vlastných politických cieľov. Akčné vrcholy boli dva: výroba prezidenta Rudolfa Schustera a úspešný prienik do parlamentu so stranou ANO bol jeden z nich. Druhým bola kauza „Kočner chce ukradnúť Markízu“, lebo koľkokrát sa dobrovoľne na jednom pódiu vystriedali Mikuláš Dzurinda a Robert Fico?

Našťastie je obdobie zrodu prvej súkromnej televízie za nami, prežili sme ju my aj ona sama. Rozhodujúcim krokom do dospelosti bola zmena vlastníka. Najmä vďaka tomu je už dnes v prvom rade komerčným projektom, ktorý počíta sledovanosť, tržby a zisk. Má robiť – a robí – chyby typické pre bulvár: občas to preženie s reklamou, občas poruší nariadenia o ochrane mladistvých, občas dostane pokutu za zásah do ľudskej dôstojnosti. Vie, že masy nepotrebujú podrobné spravodajstvo zo sveta ani veľa obšliapaných reportáží, dokumenty, Lampu či televízne pondelky.

Markíza sa kĺže po povrchu a plní si úlohu zabávača. Tak je to správne. Vďaka tomu ju môžeme slobodne a bez výčitiek nepozerať a nemusíme sa báť, že nám ujde niečo naozaj dôležité.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie