Denník N

Kali špeciál neobsahuje potrebné údaje, tvrdí ministerstvo kultúry v stanovisku pošte

Časopis Kali špeciál, ktorý pripravili strany SaS a OĽaNO-NOVA.
Časopis Kali špeciál, ktorý pripravili strany SaS a OĽaNO-NOVA.

Podľa hovorcu chýba údaj o vydavateľovi periodickej tlače, dátum vydania a ročník vydávania periodickej tlače, ako aj medzinárodné štandardné číslo seriálu.

Ministerstvo kultúry tvrdí, že magazín OĽaNO ku kauze Bašternák neobsahuje zákonom požadované údaje. „Tlačovina Kali špeciál neobsahuje všetky zákonom požadované údaje a jej distribúciou by vydavateľ – opozičné hnutie OĽaNO – porušil tlačový zákon.“ Stanovisko s týmto obsahom odošle v stredu ministerstvo Slovenskej pošte. Tá naň čaká, aby sa rozhodla, či roznesie do všetkých domácností na Slovensku dva milióny výtlačkov novín.

„Ide o zreteľne a nezameniteľne uvedený údaj o vydavateľovi periodickej tlače, dátum vydania a ročník vydávania periodickej tlače, ako aj medzinárodné štandardné číslo seriálu (ISSN), ktoré zrejme nebolo pridelené,“ povedal hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Predstavitelia opozície obvinili ministerstvo pod vedením Mareka Maďariča (Smer), že sa pridalo k obštrukciám pošty, keď dnes ani po návrate sekčného riaditeľa Antona Škreka z dovolenky nevybavilo jej žiadosť týkajúcu sa registrácie Kali špeciálu.

„To, že sa musí zaregistrovať tlačovina, je povinnosť. To, že sme doručili doklad o jej registrácii normálnou bežnou cestou, je fakt. To, čo predvádza pošta s ministerstvom kultúry, je absurdné divadlo,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Viskupič.

Opísali dnešnú komunikáciu so Škrekovou asistentkou, ktorá im údajne oznámila, že jej šéf je už v práci, ale zatiaľ nevybavoval doručenú poštu.

„Ministerstvo kultúry zásadne odmieta obvinenia OĽaNO a SaS z akýchkoľvek obštrukcií,“ povedal Bednár. „Ministerstvo kultúry tu nie je na to, aby riešilo problémy politickej kampane opozičných strán OĽaNO a SaS.“

„Nič tam nie je, ale niečo sa určite nájde,“ reagoval na stanovisko ministerstva Viskupič, ktorý je presvedčený, že aj v tomto prípade ide len o obštrukciu. „Skutkový stav je, že pošta nedistribuuje dva týždne naše noviny napriek tomu, že má, lebo neexistuje povoľovacie konanie na ministerstve, ktoré by to mohlo zvrátiť,“ poukázal poslanec na to, že ministerstvo v tomto nemá kompetenciu distribúciu novín zakázať alebo povoliť.

Časopis ku kauze Bašternák vydal aj Denník N. Predplatiteľom ho do schránok roznáša Slovenská pošta, s distribúciou nemala problém.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie