Denník N

Lajčáka mohla nakopnúť Ficova návšteva v Kremli, Portugalčan vraj cez Rusov neprejde

Miroslav Lajčák v novej role špeciálneho predstaviteľa EÚ pre Balkán. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Lajčák v novej role špeciálneho predstaviteľa EÚ pre Balkán. Foto N – Tomáš Benedikovič

Miroslav Lajčák prekvapil a v ďalšom neoficiálnom kole voľby generálneho tajomníka OSN skončil druhý. Pomôcť mohol lobing premiéra v Moskve, ale najmä Lajčákove cesty po Afrike a Ázii.

Prekvapenie. To je slovo, ktoré svetové médiá skloňujú pri slovenskom ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi po víkendovej tretej neoficiálnej voľbe generálneho tajomníka OSN medzi pätnástimi členmi bezpečnostnej rady.

Vplyvný bruselský server Politico píše o prekvapivom obrate, britský diplomatický korešpondent Guardianu vo Washingtone nazval Lajčáka prekvapivou dvojkou.

Kým po prvých dvoch kolách končil Lajčák na chvoste spomedzi jedenástich kandidátov, tentoraz získal pomerne veľa hlasov. Deväť krajín ho podporilo, päť bolo proti, jedna sa zdržala. Výsledky nie sú oficiálne a medzi novinárov unikli z diplomatických kruhov. Tiež sa nedá rozlúštiť, ktoré krajiny za Lajčákom stoja.

Znamená to, že má Lajčák reálne šance dostať sa na čelo OSN? Všetky médiá pripomínajú, že aj v tretej neoficiálnej voľbe opäť zvíťazil portugalský expremiér António Guterres a je stále papierovým favoritom. Reportéri Guardianu, ktorí sa zhovárali s diplomatmi OSN, píšu, že Guterresa by mohla zastaviť už len jedna vec.

Tou je rázny postoj Ruska, stáleho člena bezpečnostnej rady s právom veta, ktoré by mohlo trvať na tom, aby post generálneho tajomníka získal človek zo strednej a východnej Európy, ako sa pre neformálne pravidlá očakávalo.

Zdroj zo slovenskej diplomacie pre Denník N povedal, že Lajčákov skok na druhé miesto na ministerstve na Hlbokej ulici v Bratislave potešil, zároveň ho však nechcú preceňovať. „Stále ide len o orientačné hlasovanie, stále sa taktizuje. Dôležité bude, keď sa v sídle OSN začne hlasovať aj s právom veta. Teší nás však, že proti Lajčákovi nehlasovalo veľa krajín,“ dodal vysoko postavený úradník zo slovenského ministerstva zahraničia.

Podľa neho Guterres nakoniec neprejde cez veto, práve Rusi by ho mohli zablokovať. Ďalšie hlasovanie sa očakáva už v septembri, rozhodne sa však veľmi pravdepodobne až po jesennom Valnom zhromaždení OSN, aby nový šéf nezatienil odchádzajúceho generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.  ƒ

„Zrejme sa rozhodne už koncom októbra pred americkými voľbami,“ predpovedá slovenský diplomat.

Robert FIco na návšteve u Vladimira Putina. Foto - tasr/ap
Robert Fico na návšteve u Vladimira Putina. Foto – TASR/AP

Ficova cesta do Moskvy

Víkendovej voľbe predchádzala minulotýždňová návšteva premiéra Roberta Fica v Moskve. Tam Fico hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o tom, že by sa malo dodržať neformálne rozhodnutie, aby bol generálny tajomník z regiónu strednej a východnej Európy. Fico zároveň varoval pred tým, aby snaha dostať na čelo OSN po prvý raz ženu diskvalifikovala iných kandidátov.

„Ponúkame kvalitného kandidáta, a pokiaľ ide o mňa, veľmi otvorene hovorím, že by sme nemali ísť na túto voľbu len z pohľadu pohlavia, ale že by sa malo predovšetkým pozerať na kvalitu daného kandidáta, ktorý prichádza do úvahy,“ povedal slovenský premiér po stretnutí s Putinom.

Prvá z Ficových pripomienok mierila proti portugalskému expremiérovi Guterresovi, druhá bola nasmerovaná proti bývalej bulharskej ministerke zahraničných vecí a šéfke organizácie UNESCO Irine Bokovovej, ktorá na začiatku voľby patrila tiež medzi favoritov.

Fico zároveň priznal, že o poste generálneho tajomníka OSN sa minulý týždeň rozprával aj s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. V Paríži sa minulý štvrtok zúčastnil na stretnutí európskych sociálnodemokratických premiérov. Francúzsko, podobne ako Rusko, má v Bezpečnostnej rade OSN právo veta.

Minister Lajčák na návšteve Egypta koncom augusta. Foto - Ministerstvo zahraničných vecí
Minister Lajčák na návšteve Egypta koncom augusta. Foto – Ministerstvo zahraničných vecí

Lajčákove cesty po svete

Šéf zahraničného výboru parlamentu František Šebej (Most-Híd) hovorí, že by Ficovu cestu do Moskvy nepreceňoval. „Rusko mohlo zmeniť svoj názor, ale to mohlo aj predtým,“ myslí si.

„Zloženie bezpečnostnej rady je teraz divoké. Takáto návšteva by mohla formovať názor maximálne takých krajín, kde Rusko môže mať istý vplyv, ale celkom určite nemohla zmeniť názor Američanov, Francúzov, Britov alebo Číňanov.“

Ďalší vývoj si Šebej odhadovať netrúfa. „Nikto netuší, ako sa budú členovia bezpečnostnej rady, najmä tí stáli členovia, správať,“ vysvetľuje. „Dovolil by som si však povedať, že v prípade takých mocností, ako je Rusko či Čína, politicky korektné motívy a vyberanie medzi ženou a mužom nezohrávajú žiadnu úlohu.“

Zdroj zo slovenskej diplomacie povedal, že Ficova osobná návšteva Putina v Kremli dodala Lajčákovi v OSN „nový verejný spin“. „Všetci nejako lobujú, slovenský premiér sa do toho vložil osobne a priamo v Moskve. Môže to Lajčákovi pomôcť, nepovedal by som však, že je to významný a rozhodujúci zvrat.“

Konzervatívny denník Postoj včera priniesol zaujímavú analýzu nedávnych zahraničných ciest Miroslava Lajčáka. Na základe nich vyvodzuje, že Fico Lajčákovi možno pomohol, ale skôr to vyzerá, že minister zahraničia si mohol podporu získať aj sám. Lajčák totiž v priebehu niekoľkých mesiacov navštívil mnohých nestálych členov Bezpečnostnej rady OSN.

Len pred niekoľkými dňami sa vrátil z Egypta a stretol sa aj so svojím španielskym rezortným kolegom Josém Manuelom García-Margallom. Obe krajiny o jeho kandidatúre teraz hlasujú. Na konci júla zasa Lajčák navštívil Angolu. Išlo o prvú návštevu člena slovenskej vlády v tejto krajine od roku 1993. A mesiac predtým, v júni, minister zavítal aj do Senegalu, opäť ako prvý slovenský štátny predstaviteľ v histórii.

V máji Lajčák navštívil aj Japonsko, kde predtým pôsobil ako veľvyslanec, a len niekoľko týždňov dozadu hostil v Bratislave novozelándského ministra zahraničných vecí. Opäť ide o krajiny, ktoré sú v tejto chvíli nestálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN.

Mandát súčasného generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorý túto funkciu zastáva druhé funkčné obdobie, sa končí na konci roka. Meno nového generálneho tajomníka sa zvykne vybrať medzi členmi Bezpečnostnej rady OSN, formálne ho potom odobrí aj Valné zhromaždenie OSN, kde má hlas 193 krajín sveta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa OSN

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie