Denník N

Nicholsonová: Danko hrozil, že ma pre materstvo odvolajú (+video)

Lucia Nicholsonová (39) je poslankyňa za SaS a podpredsedníčka parlamentu. Vo vláde Ivety Radičovej bola štátnou tajomníčkou na ministerstve práce. Predtým ako vstúpila do politiky, bola novinárkou. V roku 2014 kandidovala do europarlamentu. Venuje sa najmä sociálnej politike. Foto N – Tomáš Benedikovič
Lucia Nicholsonová (39) je poslankyňa za SaS a podpredsedníčka parlamentu. Vo vláde Ivety Radičovej bola štátnou tajomníčkou na ministerstve práce. Predtým ako vstúpila do politiky, bola novinárkou. V roku 2014 kandidovala do europarlamentu. Venuje sa najmä sociálnej politike. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podpredsedníčka parlamentu sa sťažuje, že ju šéf parlamentu verejne šikanuje pre materstvo a hrozí jej, že ju odvolajú. Danko tvrdí, že je to klamstvo.

Lucia Nicholsonová, ktorá je jedinou opozičnou podpredsedníčkou parlamentu, tvrdí, že ju predseda Andrej Danko verejne ponižoval a šikanoval pre jej nastávajúci pôrod a starostlivosť o dieťa.

Šéf SNS sa podľa Nicholsonovej na jej adresu takto vyjadroval v stredu na poslaneckom grémiu k zmene rokovacieho poriadku, kde boli zástupcovia všetkých poslaneckých klubov a vedenie Národnej rady.

„Danko sa prihlásil o slovo a namiesto toho, aby zareagoval na mňa argumentmi k novele rokovacieho poriadku, povedal: ,Od vás ja chcem dve veci – po prvé, aby ste mi dali písomné stanovisko, ako budete zvládať materské povinnosti s povinnosťami podpredsedníčky, pretože názory opozície musia byť prezentované z pozície nejakého podpredsedu, a ja chcem od vás písomne vedieť, ako to budete zvládať, lebo v opačnom prípade budete vymenená‘,“ povedala Nicholsonová Denníku N.

Druhá požiadavka Danka k Nicholsonovej podľa nej bolo stanovisko, prečo na začiatku júla otvorila schôdzu bez toho, aby dala elektronicky zistiť počet poslancov v sále.

Video: Danko ma zastrašoval pre materstvo, vraví Nicholsonová
autorka: Martina Koník

Zastrašovali ma

„Bolo to bohapusté zastrašovanie s predikciou, že určite zlyhám, a dáva mi to najavo a oni pôjdu po mne,“ vraví poslankyňa, ktorá má len niekoľko dní pred plánovaným pôrodom.

Pôvodne mala na úvod schôdze, ktorá sa začne na budúci týždeň, napísanú ospravedlnenku. Kvôli poslancom koalície však asi zmení plány.

„Pokiaľ nebudem dovtedy, alebo v ten deň rodiť, minimálne na hlasovaní sa zúčastním, aj keby som mala odísť z nemocnice. Budem musieť, lebo oni ma vyzvali na boj s vyhrážkou, že ak nebudem po pôrode pracovať naplno, odvolajú ma.“

Podpredsedníčka parlamentu vraví, že na materskú dovolenku nejde ona, ale jej manžel, ktorý s ňou bude chodiť do Národnej rady.

Nemiestne, drzé, neokrôchané

Nicholsonovej verziu potvrdzuje aj šéfka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová aj predseda klubu OĽaNO Richard Vašečka, ktorí tiež na grémiu boli.

„Nemiestne, drzé, neokrôchané. Nehodné džentlmena, a už vôbec nehodné jedného z najvyšších ústavných činiteľov. Vysloveným argumentom sa vôbec nevenoval, ale podprahovo sa podpredsedníčke vyhrážal a ponižoval ju,“ napísala Blahová na Facebooku.

Danko tvrdí, že to nie je pravda. „Neviem o žiadnych osobných útokoch. Ja som sa vo vzťahu k pani Nicholsonovej len spýtal, v akom režime je pripravená pracovať, pretože má veľmi milú očakávanú udalosť. Moja otázka bola plne relevantná, že či s ňou môžem rátať v rozpise vedenia schôdze Národnej rady,“ vravel neskôr Danko.

Fico neriadil, a to ani nerodil

Hoci Nicholsonová hlavnú povinnosť podpredsedníčky parlamentu, ktorou je riadenie schôdzí, vykonávať mieni, len čo to bude možné, na Slovensku sa už objavil prípad opozičného podpredsedu parlamentu, ktorý schôdze odmietal riadiť väčšinu svojho funkčného obdobia.

Keď sa stal za vlády Ivety Radičovej jediným opozičným podpredsedom Národnej rady Robert Fico, striedanie za predsedníckym stolom dlho ignoroval. Dal si však štátom hradiť limuzínu a sekretárku či poradcu. Nikto ho za to neodvolal. Niekoľkokrát riadil schôdzu až po páde vlády.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nový rokovací poriadok

Slovensko

Teraz najčítanejšie