Denník N

Pošta časopis Kali špeciál mohla rozoslať aj s chybami, tvrdí opozícia aj mediálny právnik

Časopis Kali špeciál, ktorý pripravili strany SaS a OĽaNO-NOVA.
Časopis Kali špeciál, ktorý pripravili strany SaS a OĽaNO-NOVA.

Ministerstvo kultúry našlo chyby pri identifikačných údajoch opozičného časopisu SaS a OĽaNO o kauze Bašternák. Strany tvrdia, že to nie je dôvod na odmietnutie distribúcie. Chýbajúce údaje nie sú prekážkou ani podľa člena tlačovej rady a právnika Tomáša Kamenca.

Pošta podľa opozičných strán SaS a OĽaNO nemala právo zastaviť distribúciu časopisu Kali špeciál. Aj keď sa odvoláva na chýbajúce identifikačné údaje periodika, tie sa podľa poslanca OĽaNO Jozefa Viskupiča skúmajú až po distribúcii.

SaS a OĽaNO preto obviňujú Slovenskú poštu zo zámerného zastavenia roznášania časopisu ku kauze Bašternák. Pošta patrí pod ministerstvo dopravy, po voľbách sa jej šéfom stal Roman Gálik, ktorý nahradil Tomáša Druckera, dnes už ministra zdravotníctva.

Strany zatiaľ nedostali žiadne vyjadrenie pošty. Tá sa obrátila na ministerstvo kultúry o posúdenie správnosti údajov periodika. Ministerstvo v utorok odkázalo, že na časopise chýba dátum vydania, ročník či medzinárodné štandardné číslo seriálu ISSN a vydavateľ by jeho distribúciou porušil tlačový zákon.

„Posudzovanie, či nejaká tlačovina spĺňa tieto údaje, nastáva po distribúcii,“ hovorí Viskupič. Vtedy by podľa neho ministerstvo mohlo vyzvať vydavateľa na doplnenie údajov alebo mu dať pokutu, no nie zakázať distribúciu.

Právnik: To by nemala byť prekážka

Mediálny právnik a člen tlačovej rady Tomáš Kamenec hovorí, že chýbajúce údaje na časopise môžu byť správnym deliktom podľa tlačového zákona. Ich absencia by však podľa neho nemala byť prekážkou pri obchode medzi vydavateľom a poštou na distribúcii, ak je tlač riadne registrovaná.

„Nepoznám obchodné podmienky pošty, ale postoj v tejto veci mi pripadá formalistický, aj keď asi nie je nezákonný. Je dôležité vidieť, či pošta rovnako postupuje vo všetkých porovnateľných prípadoch.“

Ak to nepôjde, rozvezieme si časopis sami

Viskupič hovorí, že údaje na časopise, ktorý je teraz na pobočkách pošty, už nebudú opravovať. Opozícia zvažuje aj právne kroky. Ak pošta definitívne odmietne časopis rozniesť, využijú na to iné možnosti, a hovoria, že si ho budú distribuovať aj sami.

Denník N sa na postup pýtal aj Slovenskej pošty – a aj na to, či takto už v minulosti postupovala aj pri iných periodikách. Pošta v priebehu dňa neodpovedala.

Magazín o kauze Kaliňák a Bašternák vydal na konci leta aj Denník N, ide o dva rôzne časopisy. Magazín N s názvom Kauza Kaliňák predávajú v stánkoch.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie