Denník N

Turecko evakuovalo vojakov strážiacich hrobku v Sýrii

Aktualizované 13:50 – Na evakuácii sa zúčastnilo aj 39 tankov. Pozostatky Süleymana Šaha Turecko umiestni v inej oblasti Sýrie.

Turecká armáda uskutočnila v noci na nedeľu operáciu, v rámci ktorej jej príslušníci evakuovali zo Sýrie skupinu 38 vojakov, strážiacich hrobku Süleymana Šaha, starého otca zakladateľa Osmanskej ríše Osmana I.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tureckej vlády.

Sýrska vláda ostro odsúdila operáciu tureckej armády v Allepe. Podľa Damasku sa Turecko dopustilo „do očí bijúcej agresie“ a ponesie za to zodpovednosť.

Podľa predstaviteľov tureckých ozbrojených síl bola operácia úspešná a všetkých členov posádky, strážiacich hrobku, sa podarilo prepraviť do Turecka. Pri evakuácii, ktorej sa zúčastnilo aj 39 tankov, však za doposiaľ neobjasnených okolností zahynul jeden vojak. Zapojilo sa do nej 600 tureckých vojakov.

Zatiaľ čo jedna skupina zamierila k hrobu, ďruhá sa vydala do oblasti neďaleko hraníc s Tureckom, kam úrady v Ankare plánujú premiestniť Süleymanov hrob.

Turecko koncom minulého roka vyhlásilo, že hrobka Süleymana Šaha, ktorá sa nachádza približne 30 kilometrov od sýrskeho mesta Kobani, je v ohrození, pretože v jej blízkosti operujú jednotky extrémistov z organizácie Islamský štát (IS).

Süleymanova hrobka je výsostným územím Turecka od roku 1921. Pôvodne sa nachádzala neďaleko stredovekého hradu Kalat Džabar, odkiaľ ju začiatkom 70. rokov presťahovali na súčasné miesto, pretože ju začala ohrozovať stúpajúca hladina priehrady vybudovanej na rieke Eufrat.

Ohrozenie hrobky spočíva v tom, že IS sa riadi prísnym výkladom Koránu, ktorý považuje uctievanie hrobiek za modloslužobníctvo. V Sýrii bolo kvôli tomu zničených už niekoľko hrobiek a mešít.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie