Denník N

Fico s Kmotríkom spustili stavbu národného štadióna

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér aj podnikateľ tvrdia, že by mal byť hotový do dvoch rokov. Štát naň prispeje 49 miliónmi eur.

Národný futbalový štadión, ktorý má stáť na mieste zbúraného štadióna Slovana Bratislava, začnú stavať zrejme už v piatok a mal by byť hotový do jesene či do konca roku 2018. Podľa premiéra Roberta Fica a investora Ivana Kmotríka, ktorí spolu poklepávali základný kameň, by sa mala štátna investícia do „nekomerčnej“ časti komplexu vyšplhať na zhruba 49 miliónov eur.

Štadión začínajú stavať deväť rokov po tom, ako túto tému prvýkrát otvoril Fico, a tri roky po tom, ako Kmotrík dal zbúrať aj posledné zvyšky pôvodného štadióna na Tehelnom poli. Kmotrík vlastnil okrem štadióna na Tehelnom poli aj štadión FC Petržalka. Aj ten dal zbúrať. Teraz jeho Slovan hráva na niekdajšom štadióne Interu Bratislava, ktorý sa zasa prepadol o niekoľko súťaží a je z neho malý klub.

V roku 2018 bude stáť na Tehelnom poli takýto komplex so štadiónom. Foto - Ministerstvo školstva
V roku 2018 bude stáť na Tehelnom poli takýto komplex so štadiónom. Foto – Ministerstvo školstva

Architekt – kamarát bez súťaže

Kmotrík, ktorý si vysúťažil na stavbu firmu Strabag a návrh pridelil spriaznenému architektovi Karolovi Kállayovi, dostane od štátu najprv iba 27 miliónov eur. Zvyšok by mu mal štát poslať po dokončení stavby, pokiaľ bude mať štát záujem štadión celý kúpiť.

„Komerčnú“ časť stavby, v ktorej by mali byť aj obchody či hotel, alebo byty, si podnikateľ má zaplatiť sám. Keďže má ísť o štadión s 22 500 miestami, jedno vyjde štát na zhruba 3 000 eur.

Financovanie zo štátneho však zjavne nie je úplne vyriešené. Podľa Kmotríka „vznikli ešte nejaké otázky“, ktoré treba dotiahnuť s Bruselom, a financovanie štátom sa môže oddialiť o tri až štyri mesiace. Malo by podľa neho ísť o vyriešenie otázky, či príspevok od štátu je, alebo nie je povolená štátna pomoc.

„Na základe našej dohody so Strabagom sme vyčlenili desať miliónov eur, aby sa mohlo začať pracovať a aby sme neboli odkázaní na to, že jednoducho stratíme ďalšiu zimu,“ povedal Kmotrík.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico cíti zadosťučinenie

„Tento okamih je pre mňa do určitej miery zadosťučinením, pretože o národnom futbalovom štadióne hovoríme už možno posledných osem, alebo deväť rokov,“ vravel Fico. Stavba sa podľa neho odďaľovala, lebo nebola detailná dohoda na jej podmienkach, alebo prišla zmena vlády, či predčasné voľby.

Projekt sa naťahoval z viacerých dôvodov. Vláda Ivety Radičovej ho zastavila pre pochybnosti o jeho financovaní a Kmotrík vtedy povedal, že teda štadión vybuduje sám. Nakoniec však tvrdil, že naň nemá dosť peňazí.

Fico mu najprv po svojom druhom nástupe do vlády v roku 2012 sľúbil prispieť sumou 27 miliónov, potom 45 miliónov a nakoniec by malo ísť o 49,8 milióna bez DPH. Vlani v máji Fico oznámil, že štadión postaví štát.

Stavba je sporná aj z dôvodu, že jej poloha výrazne zvyšuje jej náklady. Keďže je v širšom centre mesta a v zástavbe, parkovisko budú musieť vybudovať pod štadiónom. Športové a kultúrne podujatia budú znamenať dopravné komplikácie.

Fotografie z poklepania základného kameňa štadióna

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Národný futbalový štadión

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie