Denník N

Tretie oko, čakry, matrix. Čo sa deje na ezoterických prednáškach?

Ilustračný obrázok - Fotolia
Ilustračný obrázok – Fotolia

Ponuka ezoterických kurzov je pestrá a bohatá. My sme si vybrali troch rôznych protagonistov ezoteriky a zaplatili si prednášky. Čo sme sa dozvedeli?

Zo sedadla v hornom rade zaostrujem na mandalu a snažím sa porozumieť labyrintu symbolov. Uprostred je Nová zem, čiže „vízia nášho života“, jej energiu po vesmíre roznášajú delfíny. Doteraz som netušil, že delfíny sú pôvodnými obyvateľmi planéty.

Okolo sa rozbiehajú lúče lásky a blúdiace duše ľudí, nechýbajú svätý grál ani kameň zázrakov: má to nejako súvisieť so znameniami zverokruhu. Pri symbole bielych koní na lúke sa začnem strácať, zachytím však, že kone sú špeciálne dôležité. „Zvieratá sa správajú vždy tak, ako to cítia. Nie ako my ľudia,“ vysvetľuje pani Zdenka Jordánová.

Ezoteriku by ste na akademickej pôde nečakali. Napriek tomu Češke v stredných rokoch v aule Ekonomickej univerzity v bratislavskej Petržalke sústredene načúva stovka žien v rôznom veku, ktorým robí spoločnosť hŕstka mužov. Kto by nechcel vstúpiť do piatej dimenzie a stať sa šamanom vlastného života? Len za trinásť eur?

O podobné podujatia nie je núdza, človek hladný po duchovne až nevie, kam skôr: Kurz videnia tretím okom? Prebudenie vnútornej bohyne? Transformácia kvantovej energie matrixu? Skúmali sme, čo za vaše peniaze dostanete od mystikov na trhu.

 

1. prednáška: Prichádza čas zmien (Zdenka Jordánová, 13 eur)

Na webovej stránke Ing. Zdenky Jordánovej čítame, že spisovateľka, maliarka a učiteľka života „odjakživa žila život naplnený snením“. V mladosti hrávala súťažne volejbal, na vysokej škole vyštudovala ekonómiu. Ku skutočnému životu ju priviedli deti, „ktoré sa jej pýtali naozajstné otázky“.

Odvtedy „miluje súvislosti, naozajstný svet, rodinu aj vesmírnu rodinu a svoje kone“, ktoré financuje z predaja kníh, prednášok a kurzov na svojom ranči. Reklamou na kurz za 4-tisíc českých korún, kde – súdiac podľa fotiek z webu – meditujú a tancujú usmievavé dievčiny v batikovaných šatkách, je aj táto prednáška.

Tempo reči je príjemné a upokojujúce. Jordánová obľubuje zdrobneniny, ako keby prednášala malým deťom v škôlke: „nojo“, „jé“, „pivénko“, jej e-shop je „obchůdek“. Znie to trochu švejkovsky a esenciálne česky. Keď sa príliš zamotá, preskočí na inú tému frázou „Drahí priatelia, je čas…“. Vylúpnuť z jej filozofie jadro mi dá zabrať.

Podľa pani Jordánovej žijeme čas zmien. Dramaticky stišuje hlas. „Nikdy nebol vesmír taký naklonený zmene. To je dôležitejšie ako správy rôznych manažérov a prieskumné štatistiky.“ Je rok opice a vplyv získal Mars, takže je to strašný ‚mazec‘. Starú éru podľa Mayov ukončil rok 2012. Teraz sa pravdy alchymistov a vizionárov dostávajú medzi ľudí. Zažívame prechod ľudstva do piatej dimenzie.

„Tri dimenzie tvoria priestor, štvrtá je energia a piata je Zámer,“ vysvetľuje absolventka ekonómie. „Možno tomu nerozumiete, alebo to zatiaľ ešte nevidíte. Ale práve to sa teraz deje.“

Ak je všetko podriadené ves­mírnemu Zámeru, tak logicky nejestvuje náhoda. Dôkazom sú historky zo života. Prvá: boli s dcérou na koňoch, vysmädlo im, keď na poľnej ceste našli plnú fľašu minerálky. Druhá: kamaráti na prechádzke boli smädní, keď z okoloidúceho auta vypadla debnička piva. Do tretice: manželský pár potreboval peniaze na novú strechu a v kôlničke po dedkovi našli práve 150-tisíc. „Stále si niekto myslí, že to bola náhoda? Nech dá hore ručičku!“ dohovára neveriacim s úsmevom.

Po hodine začína jej charizma niesť ovocie. Začínam sa cítiť časťou vesmírneho projektu. „Všetci sme z rovnakých čiastočiek, z čiastočiek hmoty, stvorení úžasnou vesmírnou inteligenciou, LÁSKOU,“ hovorí a v ďalšej vete princíp lásky spresňuje:

„Teraz sa do Európy snažia dostať utečenci. Ja ich volám vtečenci. Na rozdiel od nás sú omnoho krutejší, nepremýšľajú toľko o veciach a sú trošku pozadu, lebo to, čo oni robia, sme robili pred päťsto rokmi. Napríklad odporne zaobchádzajú so ženskými.“

Ženy tvoria v obecenstve väčšinu. Rozdiel medzi pohlaviami približuje Jordánová na príklade príchytiek do kuchyne. „Muž špekuluje, sadne si za internet a donekonečna sa rozhoduje… žene stačí zatvoriť na chvíľu oči a hneď má predstavu: zlatá farba s ružičkami pasuje! Lenže potom znovu začne mužská energia pochybovať a celý ten nemravný proces sa začína znovu!“ zvyšuje hlas Jordánová. Na vine je mozog, čiže „dualitný orgán, ktorý plodí protirečenia“.

Čo vytvorí mozog, je vykalkulované, vykonštruované, vymyslené, zlé. Mozog treba vypnúť a počúvať srdce. Nie náhodou srdce nikdy nepostihne rakovina. Na jednej strane je cítenie-srdce-láska-žena, na druhej strane myslenie-mozog-rakovina-vojna-muž.

Začínam sa cítiť nesvoj.

Na záver sa obracia na publikum. Koho trápi problém? Ruku dvíha pani, ktorej potomok je závislý od počítača: „Musela som prehodnotiť komunikáciu. Môj pohár trpezlivosti pretiekol…“

Jordánová: Vy sa zamotávate. Pomenujte, čo vás trápi.

P: Vyselektovala som z môjho pohľadu veci…

J: Váš syn je za počítačom. Máte toho plné zuby. Čo spravíte?

P: Nemôžem povedať, že mám toho plné zuby. Mám to v sebe spracované. Prešla som od direktív…

J: Povedzte, čo cítite!

P: Cítim, že som nenašla spôsob, ako…

J: Ja vám poviem, ako sa cítite: nahovno! Rodina vás nerešpektuje a nikdy vás rešpektovať nebude, lebo nie ste naozajstná. Keby ste boli, tak urobíte čo?

P: (trasúcim sa hlasom) Budem trvať na…

J: Neriešte nič hlavou. Poslúchnite srdce!

P: Vypnem mu počítač.

J: Vidíte, to sú vaše naozajstné pocity.

Po prednáške nečakám na autogram, odchádzam, kým trvá pocit, že som súčasť všehomíra. Na zastávke autobusu zastihnem svoj spoj. Náhoda? Nie, nemyslím.

 

2. prednáška: Pyramída osobnosti (Michelle, 8 eur)

„Milá Michelle, ďakujem Vám za všetko, nakopli ste ma. Čistím si svoj vnútorný ves­mír, zvládla som už 3 CD. Ste úžasná bytosť, najlepšia channelka,“ zaujme ma ďakovanie Dany z Rimavskej Soboty na webovej stránke Pyramída osobnosti.

Overiť si chvály idem naživo do kulturáka v Ružinove. Prednáškovú miestnosť nájdem vedľa predajne s ezoterickými potrebami. Michelle je tmavovlasá štyridsiatnička. Tridsiatka žien a pár mužov načúva jej prejavu podfarbenému new age hudbou z magnetofónu.

Michelle na ezoterickej scéne pôsobí už pätnásť rokov. Vyštudovala žurnalistiku, ktorú si priebežne dopĺňala štúdiom psychológie. „Od konca základnej školy začala dávať svoje vnútorné pocity a myšlienky do slov a na strednej pravidelne vyhrávala literárne súťaže,“ informuje webstránka. Od brandže ju odlákalo duchovno.

„Široké poznávanie nekonečných hĺbok ľudskej osobnosti, odkazu zaniknutých starodávnych kultúr a vecí medzi nebom a zemou sa jej stalo zaujímavým koníčkom“, o ktorom do časopisov prispievala pod menom Michelle Zavarská.

Na popud čitateľov sa rozhodla založiť vlastný projekt „doplnkového vzdelávania“, kde sa záujemca učí komunikovať s anjelmi, porozumieť sile osobného magnetizmu, či prebudiť v sebe skrytú bohyňu.

Biznis model mi pripadá povedomý: prednáška je len reklamou, udičkou na záujemcov, ktorých zláka prísľub rastu na skutočne hĺbkovom a dlhodobom kurze. V ponuke sú konzultácie (50 eur na hodinu), workshopy (96 eur), kompletne vyčistiť matrix a nahrať doň nový program sľubuje dovolenka na Jadrane (571 eur, v cene nie je poistenie), kde adepti zasvätenia „meditujú a pracujú v rajskom prostredí“.

Michelle berie darčekové poukážky. Zľavu desať eur má každý, kto dovedie nového klienta.

Na oplátku núka pocit, že ste priamo pri zdroji. „Zajtra odlietam po informácie do Stone­henge a Avalonu ako takého. Prednášku však o dva týždne stíham,“ ubezpečí publikum a zbiera naše emailové adresy. Na cestách je Michelle často. „Channeluje“ na diaľku a konzultuje cez Skype.

Okrem toho má jasnovidecké schopnosti, dokáže komunikovať s delfínmi a nasávať informácie z predmetov cez ich „morfogenetické pole“. Lektorka, čo prežila vlastnú smrť na ayahuasce v Peru, však nestráca pokoru pred univerzom.

Vo svojej škole osobného rozvoja nadväzuje na egyptsko-atlantskú školu poznania, ktorá je stará 40-tisíc rokov. „39 600, ak mám byť presná. V Egypte som skúmala určité presné chrámy, kde sú o tom záznamy a kroniky, takže o tom, že to takto bolo, v podstate nepochybujem.“ Viac sa môžeme dozvedieť na dovolenke.

Väčšina jej učenia kopíruje poučky pozitívneho myslenia, podľa ktorých „myšlienkami utvárame realitu“ a „čo vysielame, to prijímame“, inými slovami: koho prejde auto alebo mu niekto zomrie, na vine si je sám svojím negatívnym zmýšľaním.

Zvyšok tejto náuky je divoký, bakalár filozofie by to opísal tak, že v košatej metafyzike Michelle Mattieligh rozoznáva prvky hegeliánstva, manicheizmu, novoplatonizmu a jarmočného kyberpunku. Vek Vodnára, piaty rozmer, mozgy starých Egypťanov sú povinná výbava. Nóvum je, že vedcov Michelle uznáva.

Vzduchom letia „sínus-kosínus“, „rezonančné polia“, „synchronicita“ a zákony kvantovej mechaniky. „Viete, ako sa nazývajú tie najmenšie čiastočky? Fotóny!“ omračuje čiernovláska publikum.

Zaujme ma teória o génoch. DNA podľa nových objavov prechádza z dimenzie do dimenzie. Využívame len 4 – 6 percent génov, ale vedci na tom usilovne pracujú, už dnes vedia  „ovplyvňovať genetiku“ prepisovaním ľudského genómu. Podľa Michelle to nie je nič zložité, zvládne to každý sám.

Ako nedávno zistili „moderní ruskí vedci“, gény môžeme prepisovať počúvaním cédečiek. Kto sa nechce ponevierať životom ako slepý, mal by zvážiť kúpu albumov jej výroby pri stolíku s kasičkou (11 – 14 eur). Aby si nepokojná duša pritiahla do života presne to, po čom túži, odporúča natiahnuť ich do mobilu a počúvať trikrát denne.

Ako človek stúpa až do sedemnástej dimenzie, má čoraz jemnejšie telo a prijíma jemnejšiu, až takmer žiadnu potravu. To viditeľne zaujme anorektickú dievčinu vo vedľajšej lavici, necháva však zmätok vo mne. Aj s tým Michelle počíta. „Ezoterika nemá jednotné názvoslovie ako iné oblasti,“ vyrába si alibi.

„Pravdu každý pozoruje vlastným filtrom skúsenosti. Ak vám niečo nesedí, vôbec sa tým nezaoberajte. Možno to pochopíte na dovolenke alebo nejakom kurze.“ Nevydržím až do konca, k dverám ma sprevádzajú pohoršené pohľady. Možno si raz dáme rande na jadranskom pobreží.

 

3. prednáška: Ako odblokovať svoj najväčší strach (Róbert a Ivana Adamcovci, 50 eur)

Duchovne som nepokročil, tak si musím priplatiť. Zálohu 25 eur posielam pred zážitkovým seminárom „Ako odblokovať svoj najväčší strach“ na účet organizátora, zvyšok platím v hotovosti na mieste.

Centrum Svet možností nachádzam v prízemí panelákového domu s príjemnou a domáckou atmosférou: káva, čaj, erárne papuče.
Náplň centra objasňuje leták. „Želáte si niečo zmeniť? Trápite sa v živote? Neviete, kam to všetko smeruje?“ Jednotlivcom poradí homeopatka, liečiteľka a sprievodkyňa na ceste životom Andrejka (40 eur/dve hodiny), skupinu usmerňuje hosťujúci lektor.

„Aspoň niekto vyváži ženský element,“ privíta ma sivovlasý päťdesiatnik, keď s meškaním dorazím a usádzam sa na stoličku v kruhu siedmich žien. Na úvod si každý ťahá jednu kartu z tarotu. „Pochybnosti vás oberajú o všetku energiu,“ čítam nahlas posolstvo. Skeptik vo mne súhlasí: konečne niečo, čo vyzerá, že funguje.

Priplatiť si stálo za to – ukazuje aj osobnosť lektora. Teológ a žurnalista Róbert Adamec je verejne známou osobou, v televízii pôsobil v investigatívnych reláciách, jeho reportáže ocenili troma novinárskymi cenami. Bývalý poradca premiérky Ivety Radičovej pre médiá však vedie aj druhý život.

Za sebou má osem rokov intenzívnej mystickej praxe, ktorú mapuje dohromady devätnásť denníkov s opismi duchovných zážitkov, rozhovorov, ktoré viedol s duchmi, a synchronicít, ktoré prežil.

Nedávno ho rozčúlila „kampaň Denníka N proti homeopatii“, ktorú vo svojom statuse na sociálnej sieti prirovnával k inkvizícii. Zakladal aj spoločnosť Equilibrum pre mystický rozvoj a sebapoznanie, je výrobcom talizmanov a expertom na mantry (proti tréme odporúča opakovať formulku „Maab Supur“). Sedemhodinový kurz vedie s manželkou Ivanou.

Doobedie mi pripraví sklamanie. Čakal som viac mystiky a ezoteriky, ale sedím na niečom, čo pripomína štandardný kurz hlbinnej psychológie. Skloňuje sa nevedomie, Carl Gustav Jung a rozličné zdroje strachu. V príjemnej a uvoľnenej spoločnosti sám seba pristihnem, že skupine rozprávam o svojom vnútri.

„Les je symbol prirodzenosti, tma symbolizuje problém v oblasti vedomia,“ vysvetľuje Adamec. Účastníkom kurzu dáva nádej, že rozličné druhy strachu – z tmy, uzavretých priestorov či straty blízkych ľudí – sa dajú zvládnuť vtedy, ak ich začneme sledovať ako ich nezaujatý pozorovateľ.

Poobede zisťujem, že som to trochu zakríkol. Lektor začne pritvrdzovať. „Teraz sa naučíme vyrábať sigilum,“ naráža na tradičnú magickú techniku na programovanie vedomia. Cieľom sigilizácie je podsunúť vedomiu príkazy, nech nás lepšie poslúcha.

„Napríklad sa bojím včiel, tak napíšem na papierik opak tohto strachu,“ hovorí a zapisuje na tabuľu: MILUJEM BODAVÝ HMYZ. V ďalšom kroku povyberá písmená (M, I, L, U, J, E, B, O, D, A, V, Y, H, Z), urobí z nich grafický znak a ten rôzne štylizuje. Výsledkom je čudesný znak – sigilum. „Hrali sme sa s písmenami, zároveň však oklamali nevedomie, aby sa sústredilo na naše posolstvo,“ hovorí.

Už zostáva jediné. Zatvoriť oči, sústredene dýchať a potom len uprene sledovať obrazec na papieri.

„Následne môžete robiť čokoľvek a vždy budete prekvapení, ako sa vám všetko plní a v živote vychádza,“ ospevuje techniku.

Vlastnoručne vyrobené sigilum odporúča vyfarbiť fixkami a nechať vedľa postele na nočnom stolíku. „Vedomie aj v noci pracuje a zvnútorňuje veci. Pre začiatočníka najlepšie pred spaním a zobudením.“ S magickými technikami však musíme zaobchádzať opatrne, upozorňuje: „Keď zistíte, že to funguje a môžete všetko, musíte si ujasniť, čo nerobiť, a nemanipulovať inými.“

Keď účastníci kurzu odchádzajú po jednom do zadnej miestnosti na individuálnu meditáciu, začínam sa cítiť nesvoj. My ostatní zatiaľ máme ilustrovať farbičkami systém čakier. Ide mi to až po siedmu čakru a potom sa zaseknem. Čo konkrétne si predstaviť pod sférou bohov a harmóniou piatich emócií?

Pomáha mi Andrejka: „Si ako lotosový kvet, všetko po tebe stečie. Nič ťa neovplyvňuje, prijímaš všetko, tak ako to je: aj bezdomovcov v električke.“ Ako sa nám priznáva, osvietenie zažila už trikrát.

Vyzúvam si papuče a vo vnútri ma hreje pocit.  Vesmír je môj kamarát. Stačí tomu uveriť.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie