Denník N

Mala to byť oáza uprostred palestínskej mizérie, mesto Rawábí je však bez vody

Vizualizácia - http://www.rawabi.ps/
Vizualizácia – http://www.rawabi.ps/

Keď pred piatimi rokmi začali deväť kilometrov od Ramalláhu budovať nové palestínske mesto, stretávali sa s nadšením aj odporom. Dnes je tam už 700 bytov, sťahovať sa však nemôžu.

Už pred pár mesiacmi boli byty v Rawábí pripravené pre svojich majiteľov. Mesto, ktoré by mohlo mať okolo 40-tisíc obyvateľov, sa rozrástlo aj o základnú občiansku vybavenosť, amfiteáter. Stavia sa tam stále.

Budúci obyvatelia však strácajú nervy aj vieru. Chceli by sa sťahovať. Mesto, ktorého plánovači rátali s opulentnou zeleňou, však nemá vodu.

Rawábí leží na Západnom brehu, čo znamená, že o vodovodnej prípojke k izraelskej vodárenskej spoločnosti Mekorot musí rozhodnúť izraelsko-palestínsky Spoločný vodný výbor. Ten sa pre takmer neexistujúcu komunikáciu medzi Izraelom a palestínskou samosprávou nestretol už asi päť rokov.

Dôvody majú každý svoje

Na to, aby sa nejaký projekt schválil, je pritom potrebný súhlas všetkých členov. Izrael tvrdí, že Palestínčania výbor nechcú zvolávať, lebo okrem Rawábí by sa schvaľovali aj prípojky pre židovské osady, čo nie je v palestínskom záujme.

Napriek tomu liberálne izraelské noviny Haarec, ako aj prezident Reuven Rivlin nahlas hovoria, že Rawábí by malo dostať vodovod. Myšlienku podporuje aj generálmajor Joav Mordechai, ktorý je zástupcom izraelskej vlády na okupovaných územiach.

Mordechai pozná situáciu na Západnom brehu lepšie ako úradníci a politici v Jeruzaleme a vidí v Rawábí výhody aj pre Izrael. Existuje názor, podľa ktorého by slušné životné podmienky, práca a vízia dobrej budúcnosti pre ďalšie generácie mohli Palestínčanov odrádzať od podpory militantných organizácií.

V preplnených a predražených mestách na Západnom brehu sa podľa tohto názoru len prehlbuje frustrácia, nenávisť a hľadajú sa zdanlivo jednoduché, často násilné riešenia.

Prosperovať budú aj izraelské firmy

Tak to videl aj zakladateľ mesta, americký podnikateľ, rodák z Nábulusu Bašar Masrí. On projekt vymyslel, zohnal preň politickú aj finančnú podporu a teraz je jeho výkonným riaditeľom.

Masrího kalkulácia je jasná.

Už teraz na výstavbe mesta pracuje okolo desaťtisíc palestínskych robotníkov, čo z neho a jeho katarských spoločníkov robí najväčších súkromných zamestnávateľov na Západnom brehu.

Ak mesto skutočne prijme okolo 40-tisíc nových obyvateľov, uživí sa tam ďalších niekoľkotisíc v službách, školstve, zdravotníctve či vo verejnom sektore.

Prosperovať budú aj izraelské firmy. Už teraz sú medzi dodávateľskými firmami aj Izraelčania.

Vizualizácia -  http://www.rawabi.ps
Vizualizácia – rawabi.ps

Láka mladé rodiny

Byty v Rawábí sú pritom lacnejšie ako staršie, menej moderné byty v ostatných mestách na Západnom brehu. To láka mladé palestínske rodiny. Masrí uznáva, že byt v „jeho“ meste si nemôže dovoliť každý, a hovorí, že jeho cieľovou skupinou sú hlavne príslušníci rodiacej sa palestínskej strednej triedy.

K takým patria aj Ajmám a Suhád Ibrahím. Majú tri deti a v Ramalláhu, kde žijú, pre ne nie je miesto na hranie. Svoju budúcnosť videli v Rawábí. Vystupovali aj v dokumente BBC o meste. Túto zimu si to však rozmysleli. Možnosť, že by nemali v byte vodu, ich neláka a ich bytová kríza je príliš akútna, aby mohli čakať.

Mesto Rawábí niektorí Palestínčania vnímajú ako kolaboráciu s Izraelom. Je vraj potvrdením, že akceptovali status quo, že súhlasia s okupáciou.

„Rawábí je presne to isté ako mladomanželská pôžička a poradovník na škodovku alebo tatramatku za Husáka. Je to kupovanie ľudí na zdanlivý luxus. Je to opájanie sa materiálnymi vecami, aby sa zabudlo na politickú situáciu,“ povedal pre Denník N palestínsky lekár Saíd, ktorý za socializmu študoval v Československu.

Pripomenul tiež, že ľudí v meste nečaká žiaden raj na zemi. Neďaleko je židovská osada, dá sa očakávať, že na ceste do Rawábí Izrael postaví kontrolné stanovištia. To priznáva aj Masrí, ktorý hovorí, že v meste sľubuje len vyšší životný štandard, ale nie koniec okupácie.

Aj ako test

Prípojka vody pre Rawábí sa vníma ako test toho, či majú ešte izraelsko-palestínske vyjednávania šancu. Do problému sa vložil vyjednávač Kvarteta (EÚ, OSN, Rusko, USA) Tony Blair.

V Izraeli je však pred voľbami a rozhodujúce slovo môže mať minister pre národnú infraštruktúru Silvan Šalom zo strany Likud, ktorá sa okrem iného spolieha aj na hlasy od osadníkov. Aj preto sa očakáva, že rozhodnutie o vode pre Rawábí do volieb nepadne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie