Denník N

Minister kultúry Maďarič bloguje o pošte a časopise Kali špeciál, k novinám Smeru bol zhovievavejší

Ministerstvo kultúry sa na opozičný a vládny časopis pozerá rozlične. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ministerstvo kultúry sa na opozičný a vládny časopis pozerá rozlične. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opozičný časopis Kali špeciál podľa ministerstva kultúry napriek registrácii nespĺňa zákonné podmienky periodika. S predvolebnými novinami Smeru ministerstvo takéto problémy nemalo, hoci neboli ani registrované. Kampaň Smeru riadil minister Marek Maďarič.

Slovenská pošta definitívne odmietla rozniesť opozičný časopis Kali špeciál. Považuje ho za leták a nie periodikum, hoci je tak registrovaný na ministerstve kultúry.

Do sporu sa osobne vložil minister kultúry Marek Maďarič zo Smeru, ktorý sa vo štvrtok na blogu sme.sk zastal pošty a ohradil voči kritike SaS a OĽaNO z cenzúry na ministerstve.

Maďarič: Žiadna cenzúra

„Vydavateľ si zrejme nesplnil svoju zákonnú povinnosť v plnom rozsahu. Nič viac, nič menej. Žiadna obštrukcia, žiadna cenzúra,“ napísal minister Maďarič. Ministerstvo pošte na jej požiadavku odkázalo, že časopisu chýbajú niektoré znaky periodika.

Inak sa na tlačový zákon pozeralo ministerstvo v prípade volebných novín Smeru. Pred marcovými voľbami vládny Smer vydal päť novín – troje vlani, dvoje v januári a vo februári tohto roka.

Portál medialne.sk ešte vtedy upozornil, že nie sú registrované ako periodikum. Túto povinnosť majú tlačoviny, ktoré vychádzajú aspoň dvakrát ročne v rovnakej grafike a s podobným obsahom. V opačnom prípade im hrozí pokuta, čo by znamenalo, že ministerstvo kultúry by dalo Smeru pokutu.

Šéfom kampane Smeru bol práve minister Maďarič.

Pošta tvrdí, že už viackrát odmietla rozniesť letáky, ktoré mohli zasiahnuť do práva na ochranu osobností konkrétnych osôb. „Za normálnych okolností neskúmame registráciu periodika, ale vzhľadom na to, že podaný leták bol po jeho prvotnom odmietnutí označený totožným registračným číslom ako doteraz riadne distribuovaný iný existujúci týždenník (od rovnakého podávateľa), len s iným názvom, a zjavne neobsahoval viaceré zákonom požadované znaky periodickej tlače, je prirodzené, že ako štandardná obchodná spoločnosť, ktorej nevyplýva zákonná povinnosť uzatvárať zmluvy na prepravu takejto tlače, si (pošta) overila tieto skutočnosti,“ píše pošta.

Vianočné číslo novín Smeru. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vianočné číslo novín Smeru. Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer si noviny podľa ministerstva registrovať nemusel

Hovorca ministra Jozef Bednár vraví, že tlačový zákon sa nevzťahuje na periodickú tlač určenú výlučne na jej propagáciu. „Volebné noviny strany Smer slúžili presne na tento účel, a preto ani nepodliehali povinnosti evidencie,“ hovorí Bednár. Nikto na ne navyše nedal podnet, preto ministerstvo proti vydavateľovi neviedlo správne konanie.

Opozičné noviny sú podľa Bednára v rozdielnej situácii. „Strana OĽaNO už samotnou žiadosťou o evidenciu svojej tlačoviny ako periodickej tlače uznala, že táto tlačovina spadá pod tlačový zákon vrátane povinnosti evidencie. Zrejmé to je aj z popisu jej obsahového zamerania, ktorý je súčasťou žiadosti a v ktorom OĽaNO píše, že pôjde o spravodajstvo a politiku.“

V novinách Smeru boli aj správy

Tlačovina s názvom „Noviny strany Smer-SD Robíme pre ľudí“ síce propaguje najmä vládu Smeru, no jej obsah nie je iba propagačný, ale sčasti aj spravodajský a mohol by preto podliehať povinnosti registrácie.

V januári premiér Robert Fico v rozhovore pre vlastné noviny hovoril o hrozbách a opatreniach pri migračnej kríze. Ďalší text informoval o tom, ako Smer a Most-Híd spolu prijali protiteroristické opatrenia. Iná správa opisuje masový sexuálny útok počas silvestrovskej noci na ženy v Nemecku. Témou je ďalej napríklad lacnejší plyn, ale aj kritika opozície. Vo februári k propagačným materiálom pribudol článok o poklese kriminality na Slovensku a zopakovali sa texty k migrantom.

Vo vlaňajších výtlačkoch okrem informácií o vládnych opatreniach a balíčkoch zverejnil Smer v časopise rozhovor s Marcelou Laiferovou či tipy, kam ísť s rodinou na hrady a zámky.

Smer však podľa právnika Transparency International Pavla Nechalu mohol novinami porušiť aj zákon k volebnej kampani, napísal portál medialne.sk. Stranám na propagačných materiáloch prikazuje jasne identifikovať objednávateľa a dodávateľa reklamy. Smer stále odmieta povedať, kto ich volebné noviny roznášal; nebolo preto jasné, či to bola Slovenská pošta alebo niektorá zo súkromných distribučných spoločností.

Slovenská pošta teraz priznala, že roznášala noviny Smeru ako letáky. Hovorí, že približne rovnako distribuovali pred voľbami aj letáky OĽaNO a SaS.

Časopis Kali špeciál, ktorý pripravili strany SaS a OĽaNO-NOVA. Časopis ku kauze Bašternák vydal aj Denník N.
Časopis Kali špeciál, ktorý pripravili strany SaS a OĽaNO-NOVA. Časopis ku kauze Bašternák vydal aj Denník N.

Sťažoval sa majiteľ Kaliňákovej fotky

Pošta najskôr odmietla distribuovať letáky pre chýbajúce identifikačné údaje na časopise. OĽaNO tvrdí, že ich predošlé periodikum s názvom Vždy na vašej strane pošta rozniesla aj napriek rovnakému značeniu.

Mediálny právnik a člen tlačovej rady Tomáš Kamenec hovorí, že absencia údajov by nemala byť prekážkou pri obchode medzi vydavateľom a poštou ohľadom distribúcie, ak je tlač riadne registrovaná.

Pošta tvrdí, že časopis strán SaS a OĽaNO Kali špeciál ešte v auguste odmietla rozniesť ako leták, lebo by v tom prípade bola ako šíriteľ reklamy zodpovedná za obsah. Preto požadovala registráciu periodika. OĽaNO hovorí, že poštu hneď informovali o objednávke rozniesť periodikum a nie letáky a registráciu pošte predložili. Pošta sa potom odvolala na stanovisko ministerstva, podľa ktorého časopis nemá všetky potrebné identifikačné údaje, ktoré požaduje tlačový zákon. Časopis teda považuje za leták a definitívne ho neroznesie.

Pošta s distribúciou nesúhlasí aj pre sťažnosť vlastníka práv k titulnej fotke s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ktorý podľa pošty nedal súhlas na jej použitie. Fotku používal Smer na predvolebných materiáloch s motívom „Chránime Slovensko“.

SaS a OĽaNO chcú rozniesť časopis aj bez Slovenskej pošty.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie