Denník N

V tábore, kde za vojny likvidovali Rómov, sa podľa Babiša nič strašného nedialo. Politici žiadajú jeho demisiu

Foto - tasr
Foto – tasr

Príbeh koncentračného tábora v českých Letoch na Písecku už roky rozdeľuje spoločnosť.

Koncentračný tábor v Letoch pri Písku je pre Česko podobnou historickou traumou ako pre Slovensko arizácia a vyvážanie Židov do nacistických vyhladzovacích táborov.

Zriadila ho protektorátna vláda ako súčasť riešenia „cigánskej otázky“. Českí žandári tu v neľudských podmienkach držali stovky Rómov, vrátane detí, ktoré tu zomierali na podvýživu, nulovú hygienu a najrôznejšie choroby.

„Odkryl som celtu a tam ležali mŕtvolky detí, ktoré nikto nepochoval. Ležali medzi živými, ktoré boli v agónii, v horúčkach so strašlivými gangrénami. Ten obraz prekonal moje najstrašnejšie predstavy o pekle,“ popisoval návštevu tábora mikrobiológ František Patočka.

Babišove slová odsúdili Sobotka, politici aj historici

Súčasný minister financií a vicepremiér Andrej Babiš však o Letoch prehovoril v tom duchu, akoby šlo o bežný pracovný tábor. Za neprijateľné to označil aj premiér Bohuslav Sobotka.

„Výroky Andreja Babiša, ktorými spochybňuje rómsky holokaust a popiera historické fakty o utrpení a smrti rómskych obetí nacizmu v Letoch, sa nedajú len tak prejsť mlčaním. Blížia sa krajské voľby a Andrej Babiš sa rozhodol politicky parazitovať na problémoch spolužitia s Rómami,“ zareagoval Sobotka.

Babiš bol vo štvrtok na návšteve severných Čiech a v zápale atmosféry pred komunálnymi voľbami sa nechal novinármi sprevádzať do rómskeho geta vo Varnsdorfe. A veľmi sa čudoval, ako to tam vyzerá.

Neváhal a v debate s občanmi povedal: „Boli časy, keď všetci Rómovia pracovali. To, čo píšu v novinách, tí blbečkovia, že tábor v Letoch na Písecku bol koncentrák, to je klamstvo, bol to pracovný tábor. Kto nepracoval, šup a bol tam,“ píše český server aktualne.cz.

Babiš neskôr svoj výrok dementoval a odvolával sa na „vytrhnutie z kontextu“, ale ani pre Respekt v podstate svoje slová nevyvrátil.

„Medzi populizmom a náckovstvom je veľmi tenká hranica. Obávam sa, že minister financií ju teraz svojimi výrokmi prekročil. Človek, ktorý v našej krajine disponuje ojedinelou koncentráciou ekonomickej, mediálnej a politickej moci ukázal, že mu v honbe za hlasmi nie je nič sväté,“ píše ďalej Sobotka.

„Vypomohol si nepravdivou historickou paralelou, ktorá idealizuje pomery v koncentračnom tábore v Letoch, za ktoré by sa nemusel hanbiť žiadny z predstaviteľov vtedajšieho Protektorátu Čechy a Morava, ale ani súčasnej extrémnej pravice“.

Žiadajú demisiu

Babišove slová odsúdili historici aj ďalší politici naprieč politickým spektrom, vrátane koaličného partnera ČSSD. Jiří Dienstbier sa pridal k TOP 09, ktorá žiada Babišovo odstúpenie. „Popieranie holokaustu je trestný čin,“ hovorí jeho predseda Miroslav Kalousek.

„Keby sme boli v akejkoľvek inej civilizovanej krajine, tak pán Babiš skončí a odíde z politiky,“ povedal Dienstbier pre Echo24.cz.

Tábor v Letoch otvorili v auguste 1940 ako takzvaný trestný pracovný. Rovnaké zariadenie existovalo v Hodoníne pri Kunštáte. V januári 1942 sa obidva tábory zmenili na zberné, v auguste potom na obidvoch miestach zriadené cigánske tábory. Odvtedy do mája 1943 letským táborom prešlo 1308 Rómov, mužov, žien a detí, 327 z nich v ňom zahynulo a viac než 500 previezli do Osvienčimu.

Z koncentračných táborov sa nevrátilo asi 600 rómskych väzňov. Podľa odhadov nacisti zavraždili 90 percent českých Rómov.

Viacero českých politikov a novinárov považuje tábor v Letoch za hanbu aj kvôli jeho neskoršiemu osudu. Na jeho mieste totiž miesto múzea alebo dôstojného pamätníka vyrástla ošipáreň, kde sa dodnes chovajú prasce. České vlády doteraz nedokázali nájsť peniaze na to, aby ju vykúpili a nechali presťahovať.

„Ten prasačník páchne dnes rovnako ako pred dvadsiatimi rokmi, keď sme sa o tomto probléme prvýkrát dozvedeli. Bohužiaľ sa stáva tou najpresnejšou pripomienkou vzťahu českej majority k rómskemu utrpeniu,“ napísal vlani český novinár Jindřich Šídlo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie