Denník N

Poliačik: So Sulíkom sa už nedokážeme zhodnúť, stranu však neopustím

Predseda SaS Richard Sulík a poslanec Martin Poliačik. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SaS Richard Sulík a poslanec Martin Poliačik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poliačik prišiel v SaS o funkciu, ktorá členom strany doteraz zabezpečovala voliteľné miesto na kandidátke. Nahradí ho Branislav Gröhling.

Tridsaťšesťročný Martin Poliačik je v SaS od jej počiatkov v roku 2009. Pri predsedovi Richardovi Sulíkovi stál v časoch, keď bola strana vo vláde, keď z nej odchádzali členovia, alebo keď ju skúšala prevziať skupina okolo Juraja Miškova.

Pred prezidentskými voľbami 2014 obaja nakrútili aj virálne video parodujúce príhovory Roberta Fica, ktorý voličom rozprával príbehy, ako si v mladosti musel zarábať na rifle.

Spojenectvo Sulíka a Poliačika však v týchto dňoch dostalo vážnu trhlinu. Poliačika Sulíkovým pričinením odvolali z postu takzvaného tímlídra SaS pre oblasť školstva. Ako prvý o tom v piatok informoval server pluska.sk.

„Doteraz sme sa Richardom Sulíkom vždy dokázali dohodnúť. V súčasnosti sa však dohodneme len na tom, že sa nevieme dohodnúť,“ okomentoval vzájomné vzťahy Poliačik pre Denník N.

„Myslím si, že na väčšine vecí sa s Martinom zhodujem. Či zo SaS odíde, je otázka na neho, pokiaľ viem, vyjadril sa, že neodíde,“ reagoval Sulík.

Mocenský zásah?

Navonok sa môže zdať, že sa odohrala len nevýznamná personálna rošáda. SaS má pätnásť rôznych tímlídrov a bežný volič o nich častokrát ani nevie.

V rámci strany však ide o dôležitú funkciu, ktorá môže priamo ovplyvniť šance dotyčného stať sa poslancom. „Tímlídri sú ľudia, ktorí automaticky tvoria čelo kandidátky do volieb. Ja už jedným z nich nie som,“ hovorí Poliačik.

Sulík navrhol vedeniu strany, aby sa novým tímlídrom namiesto Poliačika stal poslanec Branislav Gröhling. Celú vec sa navonok snažil zľahčovať tým, že Poliačikov nástupca bude mať pre túto funkciu viac času.

„Zmenu odhlasovala republiková rada a to z dôvodu, že Martin Poliačik sa venuje aj mnohým iným témam a nový tímlíder Branislav Gröhling sa venuje výhradne školstvu,“ vysvetlil Sulík.

Poliačik však tento krok nazýva „mocenským zásahom“, ktorý je reakciou na vzájomné názorové nezhody. „Mrzí má, že názorová nezhoda môže byť základom pre takéto kroky, pretože SaS-ka bola vždy o tom, že sme sa vedeli dohodnúť. A toto mi dnes začína trochu chýbať,“ hovorí Poliačik.

Poliačik sa so Sulíkom rozchádza vo viacerých veciach. Nezdieľa napríklad jeho radikálny postoj k islamu, ktorý podľa Sulíka je „nekompatibilný s našou kultúrou, rovnako ako nacizmus alebo komunizmus“.

Krátko po voľbách kritizoval Sulíka aj za rozhodnutie zvolať urýchlený stranícky kongres, aby oslabil šance podpredsedu Jozefa Mihála, ktorý ho chcel vo vedení vystriedať. Po Sulíkovom rozhodnutí urobiť voľbu čo najrýchlejšie však nemal dosť času na získavanie podpory.

Mihál nakoniec kandidatúru stiahol. Podľa Poliačika sa Sulík „nezachoval ako demokrat“.

poliacik (1)

Odvolanie z postu tímlídra však podľa Poliačika nebolo spôsobené len tým, že mal iné názory. Dôležitý bol aj fakt, že ich komunikoval verejne.

„Jedna z výčitiek pozostávala z toho, že svojou komunikáciou môžem poškodzovať stranu,“ hovorí Poliačik.

Väčší a menší pravičiar

Naposledy Sulíkovi prekážalo, že Poliačik na Facebooku kritizoval Borisa Kollára a jeho statusy, v ktorých útočí na utečencov, nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. či homosexuálov.

Keď Kollár medzi svojimi fanúšikmi vyhlásil svojráznu anketu „homokláda roka“, Poliačik ho na Facebooku označil za „primitívny odpad menom, s ktorým neexistuje nič také, ako možnosť dobrej vlády“.

Kollár mu na to odpísal, že keby šlo o niečo zásadné, ozve sa mu Sulík a Poliačik „bude musieť sklapnúť ako vždy“.

poliacik (2)

Sám Sulík neskôr Poliačikovi tento status vytýkal. „Ten status nebol šťastný, nemal byť. Takéto statusy, doťahovanie sa medzi sebou v rámci opozície, to škodí celej opozícii, samozrejme, aj SaS-ke,“ povedal Sulík pred pár dňami v rozhovore pre internetovú televíziu Hospodárskych novín.

O Poliačikovi okrem toho povedal, že nie je až taký pravičiar ako on. „Martin je taký trošku menší pravičiar,“ povedal Sulík.

Členovia stoja za Sulíkom

SaS zažila za svoj nedlhý život už viacero rôznych rozkolov, ktoré vyvrcholili odchodmi niekoľkých vplyvných členov. Sám Poliačik však vylučuje možnosť, že by to mal byť aj jeho prípad.

„Je to strana, ktorú som pomáhal budovať od začiatku. Som jej spoluzakladateľ a tak sa k nej aj budem správať,“ hovorí Polačik.

Odmieta aj scenár, že by sa pokúsil proti Sulíkovi kandidovať – vie, že za súčasnej situácie by bol zrejme bez šance.

„Pri súčasnom počte členov a ich štruktúre má predseda úplne neohrozenú pozíciu,“ hovorí Poliačik.

Video: Sulík s Poliačikom parodujú scénku Fica s Maďaričom

Poliačik sa chce v SaS naďalej angažovať a venovať sa aj oblasti školstva – v parlamente zostáva členom poslaneckého výboru pre vzdelávaniu.

Spolu so Sulíkovým vedením plánuje ďalej robiť aj opozičnú politiku. „Ak budú stranícke tlačové konferencie k témam, ku ktorým mám čo povedať, budem sa ich zúčastňovať,“ hovorí.

Ďalšie kolo nezhôd môže v SaS prísť na rad na jeseň. Vtedy má strana na pláne programovú konferenciu, na ktorej si jej členovia budú vyjasňovať postoje strany k celému radu aktuálnych otázok.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie