Denník N

Fico by zmiernil sankcie voči Rusku, veď vyrokovali prímerie

Premiér Robert Fico s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom na stretnutí v Kyjeve na začiatku februára tohto roka. Foto - TASR/AP
Premiér Robert Fico s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom na stretnutí v Kyjeve na začiatku februára tohto roka. Foto – TASR/AP

Premiér by pustil významných Rusov späť do krajín Európskej únie, aby mohli viesť dialóg.

Aktuálne dohodnuté prímerie na Ukrajine by mohlo byť podporené zmiernením niektorých sankcií voči Rusku. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer) s tým, že by mohlo ísť aspoň o symbolické ústupky.

O situácii na Ukrajine a porušení medzinárodného práva na Kryme je pripravený hovoriť aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktorý príde na Slovensko v apríli.

Prímerie na Ukrajine pritom proruskí separatisti nedodržiavajú a už v čase prímeria dobyli významný železničný uzol Debaľcevo.

Fico hovoril o zmiernení sankcií v momente, keď sa v Kyjeve začínal spomienkový pochod na pripomenutie obetí protestov na Euromajdane. Protesty pred rokom odštartovali pád Viktora Janukovyča. V dave v Kyjeve v nedeľu šiel pri ukrajinskom prezidentovi Petrovi Porošenkovi aj slovenský prezident Andrej Kiska.

Významných Rusov by pustil do Európy

Zmiernenie sankcií si vie Fico predstaviť napríklad v zrušení zákazu vstupu niektorých predstaviteľov Ruskej federácie do EÚ, lebo takéto embargo podľa jeho slov znemožňuje viesť dialóg.

„Ekonomické a finančné sankcie, to je všetko v poriadku. Ale ak sa bavíme o reprezentantoch daných krajín, títo ľudia by mali mať väčšiu voľnosť,“ myslí si Fico. Je preto presvedčený, že je čas na Európskej rade povedať, aby sme sa na sankcie pozreli.

Fico opakoval aj to, že sankcie voči Rusku nás poškodzujú, viaceré firmy na Slovensku majú problém a množstvo ľudí už prišlo o prácu. „Ja viem, že treba aj nejaké obete, ale majme právo povedať svoj názor. Zmenili však niečo sankcie na postoji Ruska? Zdá sa mi, že nie,“ povedal.

Líder Mosta-Híd Béla Bugár v relácii oponoval, že iné možnosti ako sankcie nie sú. „Je otázne, že ak by sankcie neboli, či by Rusko už nemalo polovicu Ukrajiny. Solidarita niečo stojí. Ani mňa neteší strata pracovných miest, ale tu ide o solidaritu,“ zdôraznil.

„Každý štát musí mať právo chrániť si svoju územnú celistvosť,“ povedal Bugár. „Ak pre nás bolo dôležité, aby sme sa mohli sami rozhodnúť, kde chceme patriť, tak toto právo musíme priznať aj Ukrajine. Žiadne iné možnosti ja nevidím, len naznačiť Rusku, že porušuje dohody,“ myslí si.

Bude vojna?

Na otázku redaktora adresovanú premiérovi, či sa stále obáva veľkej vojny na Ukrajine, ako to povedal nedávno, Fico odvetil, že zatiaľ nie je vyriešené absolútne nič. „Môžme sa tešiť, že boje nie sú také intenzívne, ale napätie medzi ukrajinskou armádou a separatistami je veľké. Vojenské riešenie však nie je riešením pre Ukrajinu. Riešením je, že politici si musia sadnúť a hľadať kompromisy. Verím, že rokovania budú prebiehať ďalej,“ povedal s tým, že Slovensko trvá na suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny a zbrane na Ukrajinu dodávať nebudeme.

Predseda vlády upozornil, že Slovensko je malá krajina s malou armádou a našou najsilnejšou zbraňou je medzinárodné právo. „Medzinárodné právo bolo hrubo porušené na Kryme, Kosovo tiež nevzniklo v súlade s medzinárodným právom. Riešením by možno bol nejaký špeciálny režim, ako federalizácia, pre niektoré oblasti na Ukrajine, ako Doneck a Luhansk. Ale musí byť zachovaná suverenita a územná celistvosť Ukrajiny,“ zopakoval.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie