Denník N

Je neherečka, ale už po prvom filme hviezda

Najlepšia herečka Klaudia Dudová z filmu Cesta ven. Foto – ČTK
Najlepšia herečka Klaudia Dudová z filmu Cesta ven. Foto – ČTK

Klaudia Dudová bola predavačkou, keď si ju všimli filmári.

Nikdy predtým nehrala vo filme ani v divadle. Nechodila na hereckú školu ani na žiadny kurz. Mladá matka – pred materskou dovolenkou pokladníčka v obchode so zmiešaným tovarom v českom Ústí nad Labem – dokonca po ničom takom ani netúžila.

Výkon Klaudie Dudovej napriek tomu veľkou mierou prispel k tomu, že sociálna dráma režiséra Petra Václava Cesta ven o mladej rómskej matke sa v sobotu večer na prestížnych filmových cenách stala so šiestimi levmi jasným víťazom a definitívne pochovala nádeje dopingovej drámy zo socializmu Fair Play.

Vôbec po prvýkrát v 22-ročnej histórii Českých levov sa stala najlepšou herečkou neherečka.

Ceny pre neherečku

Jej život začal naberať obrátky na jar. Festival v Cannes po šestnástich rokoch prijal do programu český film a 26-ročná rodáčka z Levíc sa prvýkrát dostala do sveta. Kolotoč rozhovorov s novinármi a večierkov s hviezdami prežila v jednoduchých šatách a medzitým rozmýšľala, aké bude vrátiť sa späť za pokladňu v obchode.

Potom prišla na Slovensku cena z Art Film Festu aj Cena českej filmovej kritiky, akejsi intelektuálnejšej protiváhy levov. No víťazstvo nad Tatianou Vilhelmovou, Táňou Pauhofovou či Judit Bárdos čakal málokto.

„Keď za mnou Petr Václav prišiel na jednej rómskej oslave s tým, že by som sa mu hodila do filmu, tak som mu neverila, pretože nevyzeral ako režisér,“ spomínala pre Rádio Wave.

„Ale páčilo sa mi, že toho veľa vedel o Rómoch. Vedela som, že to bude dobrý film.“

 

Dudovej kamaráti závidia

Okamžite sa začali objavovať nenávistné komentáre o povinnom víťazstve a falošnom humanizme tvorcov.

Filmár Petr Václav, ktorý sa rómskej téme venuje dôsledne od roku 1996 (keď nakrútil film Marian) vraví, že spoločnosť na to ešte nie je pripravená. Práve jeho neláskavý, surový film s nehercami však ukázal cestu von zo začarovaného kruhu, keď napriek úspechu doma české filmy nedokážu zaujať vo svete.

Teraz je to naopak. Cestu ven videlo v českých kinách necelých päťtisíc divákov, trochu väčší ohlas mal v televízii a medzi pirátmi na internete.

Klaudia Dudová sa podľa vlastných slov s diskrimináciou nestretáva tak často ako filmová Žaneta. O súkromí však nerada hovorí, je skromná, novinárom odpovedá kuso.

Kamaráti jej vraj filmovanie závidia, len niektorí neprehltli príbeh, ktorý zobrazuje Rómov, ako kradnú. Je otázne, či sa vráti mladá matka za pokladnicu.

V strižni je už ďalší Václavov film Nikdy nejsme sami, kde hrá s Karlom Rodenom. Ďalšie nakrúcanie absolvuje na jar.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie