Denník N

Matúš Vallo: Bratislava sa dá zmeniť, uvažujem o kandidatúre na primátora

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by mal Hollywood nakrútiť film, ktorý by mal odradiť nových ľudí od vstupu do politiky, nenašiel by lepší scenár ako to, čo sa za posledné dva roky udialo so Sieťou, hovorí architekt Matúš Vallo.

Pre časopis Forbes ste toto leto povedali: „Snažím sa o vytvorenie tímu ľudí, ktorí sa v roku 2018 budú usilovať o hlasy v komunálnych voľbách. Pochopili sme, že keď chceme zmeniť mesto, aktivizmus nestačí.“ Čo si pod tým úsilím máme predstaviť?

Presne to, čo som povedal. Po určitom osobnom vývoji, ale aj vývoji môjho pohľadu na mesto, som dospel k tomu, že chcem vytvoriť skupinu ľudí, ktorá by sa mohla uchádzať o hlasy vo voľbách. Buď ako kandidáti na poslancov, alebo ako aj kandidáti na iné volené funkcie.

A vaša osobná ambícia je aká?

Momentálne sa moje myšlienky uberajú ku kandidatúre na primátora. Môže sa to v priebehu času zmeniť, ale v tejto chvíli som rozhodnutý ísť do toho. Dlho som to zvažoval, veľa som nad tým premýšľal. Teraz veľmi záleží na tom, či sa mi podarí poskladať a nadchnúť dostatočne veľký tím ľudí. Nemá totiž význam, aby som do toho išiel sám. Pôjdem do toho jedine s takým tímom ľudí, ktorý by Bratislavu v prípade úspechu naozaj dokázal posunúť ďalej. To bude pre mňa rozhodujúce.

Čiže je ešte stále možnosť, že kandidovať nebudete?

Áno. Toto nie je oficiálne ohlásenie kandidatúry. Ja nie som politik. V živote som poskytol veľa rozhovorov o hudbe a architektúre, a nikdy som v nich nepotreboval kľučkovať. Nebudem to robiť ani teraz, nechce sa mi kalkulovať. Hovorím vám veci tak, ako sú. V tomto meste žije veľa ľudí, ktorí sa nechcú Bratislavy vzdať. Nechcú odísť do zahraničia, chcú žiť tu, lebo sú tu doma. Cítim záujem silnej skupiny odborníkov dostať šancu toto mesto posunúť k lepšiemu. A chcem byť toho súčasťou. Mal som na túto tému za posledného pol roka viac ako šesťdesiat stretnutí, a aj na základe nich hovorím, ako to je. Viem si predstaviť, že budem kandidovať na bratislavského primátora.

Čo je pre úspešného architekta, a ešte aj známeho muzikanta, motiváciou zapojiť sa do politiky, aj keď lokálnej?

Základná otázka mojej generácie, ktorú zasiahla revolúcia a potom vstup do Únie, bola – odísť a žiť vonku, alebo zostať na Slovensku? Ja sám som žil dlhší čas na rôznych miestach Európy, a chvíľu aj v Amerike. Rozmýšľali sme nad tým, kde sa usadiť, najmä keď sme zistili, že by sme dokázali žiť aj vonku. Nakoniec som sa vrátil, ale niesol som si v sebe istú podmienku. Tou bol akýsi vnútorný prísľub, že sa stanem súčasťou zmeny. Že si nezvyknem na pocit, že v Bratislave alebo na Slovensku je to tak. Že skúsim moje mesto zmeniť k lepšiemu a radostne tu potom žiť. To je pre mňa hlavný dôvod, prečo zvažujem kandidatúru.

Matúš Vallo (39)

Je spolumajiteľom architektonického ateliéru Vallo Sadovsky Architects a bratislavský mestský aktivista, prezident občianskeho združenia My sme mesto, tak isto člen správnej rady Starej tržnice v Bratislave. S kolegami prišiel v roku 2008 s iniciatívou Mestské zásahy, ktorá dodnes vygenerovala viac ako 900 projektov na vylepšenie verejného priestoru v 17 mestách v Česku a na Slovensku.

Stojí aj za alianciou 500 bytov, ktorá otvorila debatu o vizuálnej jednote jednej z bratislavských štvrtí, projektom rozšírenia Židovskej ulice, oddychového plató na tej istej ulici, alebo projektom Zelené námestie a Prelet pod Mostom SNP, či občasným festivalom Spolu. Je basgitaristom a textárom skupiny Para.

Kto sú ľudia, ktorí do toho chcú ísť s vami?

Aj keď som povedal, že kľučkovať nechcem, na toto predsa len odpoviem vyhýbavo. Najmä preto, že zverejnenie každého iného mena ako môjho musím zo slušnosti dohodnúť najprv s tým konkrétnym človekom. No vo všeobecnosti – ide o odborníkov, ktorí sa zaoberajú mestskou tematikou.

V čom sú iní v porovnaní s ľuďmi, ktorí vedú mesto teraz?

Bratislava má pomerne živé aktivistické podhubie. Nehovorím len o ľuďoch, ktorí vo svojom voľnom čase natierajú smetné koše, nie že by to nebola mimoriadne záslužná činnosť, len sme už trochu ďalej. Mám skôr na mysli ľudí, ktorí sú ochotní a schopní dať na stôl svoje odborné know-how, nech už sa týka urbanizmu, cyklodopravy, alebo mobility, odpadu a už aj dnes, bez toho, aby z toho od mesta niečo mali, vo svojom voľnom čase ponúkajú riešenia verejnosti. Sú to aktivisti-odborníci, nie iba nadšenci, ktorí veria, že toto mesto dokážu zmeniť. Predstavte si, že takíto ľudia by energiu, ktorú dnes dávajú do toho, aby boli na meste vôbec vypočutí, dávali do toho, aby niečo reálne vylepšili.

Ako si to máme predstaviť formálne? Pôjde o skupinu nezávislých kandidátov, či dokonca nejakú mestskú stranu?

Ak chcete v Bratislave niečo zmeniť, nemôžete myslieť len na obsadenie postu primátora, či starostov mestských častí. Bez ľudí v zastupiteľstve to nejde. Preto by sme sa – bez ohľadu na formu – mali snažiť aj o nejakú generačnú výmenu mestských poslancov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matúš Vallo

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie