Denník N

Začal sa školský rok, učitelia začnú na budúci týždeň postupný štrajk

V apríli učitelia protestovali, štát im zvýšil mzdy o 6 percent. Foto N - Tomáš Benedikovič
V apríli učitelia protestovali, štát im zvýšil mzdy o 6 percent. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:33. Učitelia vstúpia 13. septembra do štrajku, žiadajú vyššie platy, dofinancovanie škôl aj zmeny v celoživotnom vzdelávaní učiteľov.

Od septembra majú učitelia vyššie platy. Stúpli im o šesť percent, čo je podľa nich málo. Iniciatíva slovenských učiteľov preto pripravuje postupný štrajk. Začať by mal už na budúci týždeň v utorok 13. septembra, ktoré školy sa zapoja, zatiaľ nie je známe.

Štrajkovať chcú postupne

Postupný štrajk znamená, že v utorok prerušia učitelia vyučovanie na jednu hodinu. Školy otvoria až na druhú vyučovaciu hodinu,“ tvrdí iniciatíva. Počet hodín, počas ktorých sa nebude vyučovať, by sa mal zvyšovať. V stredu 21. 9. sa už zvýši počet hodín, kedy sa nebude vyučovať na dve. Vo štvrtok 29. 9. to bude trojhodinový štrajk, v piatok 7. 10. štrajkujeme štyri hodiny.

„Týmto dňom však štrajk nekončí – ak bude vláda naďalej ignorovať požiadavky štrajkujúcich, povedie to k zvyšovaniu intenzity a rozsahu štrajku, ktorý môže kedykoľvek vyvrcholiť úplným a neobmedzeným štrajkom,“ dodáva iniciatíva.

„Nie je naším cieľom narúšať výchovno-vzdelávací proces v školách. Prechod zo štrajkovej pohotovosti do stupňovaného štrajku vnímame ako krajné, ale zároveň správne riešenie kritickej situácie. Vláda nemôže donekonečna odsúvať problémy a ignorovať oprávnené požiadavky. Neriešením problémov v školstve zatvára oči pred budúcnosťou celej krajiny. Sme presvedčení, že naše úsilie prispeje k lepšiemu školstvu a v konečnom dôsledku k lepšej budúcnosti nás všetkých,“ tvrdia učitelia z iniciatívy. Akú podporu budú mať a koľko škôl a učiteľov sa zapojí, nevedia povedať.

Protestujú už roky

Za tieto tri požiadavky protestovali a štrajkovali učitelia aj pred voľbami. Robili vtedy viac akcií – nechali si vziať krv, hovorili o tom, že zarábajú toľko, čo opatrovateľky detí a nakoniec išli aj do štrajku, do ktorého sa však väčšina škôl nezapojila.

Za vyššie platy bol veľký niekoľkodňový štrajk aj na začiatku druhej vlády Roberta Fica. Učitelia však svoje nedosiahli. Zvýšenie platov žiadajú teraz opäť aj školskí odborári – tí chcú presadiť, aby sa učiteľom zvýšili platy o 25 percent.

Štát pedagógom zvýšil platy od septembra o šesť percent. Od nového školského roka dostanú tarifný plat (teda nie sú v tom príplatky napríklad za triednictvo, či osobné príplatky) v hrubom od 650 do 950 eur podľa toho, koľko rokov odpracovali a akú majú prax. Pre porovnanie, minimálna mzda je tento rok 405, priemerná mzda bola vlani zhruba 882 eur.

Vláde učitelia pripomínajú, že aj OECD a Európska komisia dlhodobo odporúčajú zvýšenie ich platov.

Prezident sa stretol s ministrom

„Školstvo musí byť skutočnou prioritou našej vlády,“ povedal prezident Andrej Kiska po stretnutí s ministrom školstva Petrom Plavčanom (nominant SNS). Ten vyhlásil, že chce pokračovať vo svojej aktivite za lepšie školstvo a „nenechá zaspať sľub vlády, že školstvo bude skutočnou prioritou“.

Minister Plavčan konkrétne kroky, ktoré na ministerstve spravil, predstaví v nasledujúcich dňoch. Na to, že učitelia sa chystajú štrajkovať, reagoval len tým, že od septembra im zvýšili platy o šesť percent a s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer) chce prerokovať, ako by sa mohli zvýšiť mzdy učiteľom na budúci rok.

Školský rok nezačal ideálne – ministerstvo nedodalo do septembra do škôl všetky učebnice. Minister Plavčan neodpovedal, či za to vyvodí zodpovednosť. „Je tam viac dôvodov, prečo neboli dodané. Veľmi ťažko sa takto paušalizovať,“ povedal.

OECD a Európska komisia o platoch slovenských učiteľov

OECD 2012: „Nízke platy učiteľov by mohli čiastočne vysvetľovať nízku kvalitu vzdelávania.“ Navrhovali, aby vláda zvýšila platy učiteľom o polovicu.

Európska komisia 2013: „Prijať opatrenia s cieľom prilákať mladých ľudí k učiteľskej profesii a zlepšiť výsledky vzdelávania“, pretože „podiel financovania určený na výučbové činnosti (na učiteľov, materiály a vybavenie) je nízky“.

„Financovanie vzdelávania na jedného obyvateľa je viac orientované na kvantitu než na kvalitu a podiel financovania určený na výučbové činnosti (na učiteľov, materiály a vybavenie) je nízky.“

Európska komisia 2014: „Verejné výdavky na vzdelávanie zostávajú nízke aj napriek nedávnemu zvýšeniu platov učiteľov; posilňuje sa počiatočná odborná príprava učiteľov a praktické skúsenosti, v tomto úsilí však treba pokračovať.“

Európska komisia 2015: „Verejné výdavky na vzdelávanie ostávajú vo všeobecnosti pod priemerom EÚ a majú klesajúci trend. Napriek nedávnemu nárastu platov učiteľov a záväzku zvýšiť ich na 120 % priemernej mzdy prostriedky na vzdelávacie činnosti zostávajú v medzinárodnom porovnaní nízke. Nedostatok kvalifikovaných učiteľov má negatívny vplyv na výsledky vzdelávania.“

„Zvýšenie miezd je naďalej nedostatočné na to, aby prilákalo a udržalo si talentovaných mladých ľudí, pričom najmä nástupné platy sú nízke.“

Európska komisia 2016: „Vzdelávanie na Slovensku je nedostatočne nastavené na zvyšovanie hospodárskeho potenciálu krajiny a výsledky slovenských žiakov v oblasti vzdelávania sú v medzinárodných porovnaniach podpriemerné a vykazujú zhoršujúci sa trend.“

OECD 2016: „Premieta sa to do nedostatočných platov učiteľov a riaditeľov škôl, nedostatočných výdavkov na učebné materiály vrátane učebníc, a do neuspokojenia dopytu po predprimárnom vzdelávaní a výchove.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie