Denník N

Sú mladí, radikálni a majú už dosť komunistov z Číny. Spoznajte nových hongkonských poslancov

Noví hongkonskí lídri. Foto – TASR/AP
Noví hongkonskí lídri. Foto – TASR/AP

Medzi nových poslancov v Hongkongu sa dostali aj mladí odvážni revolucionári.

Prvé voľby v Hongkongu od 79 dní trvajúcich masových protestov z roku 2014 známych ako Dáždnikové hnutie (symbolom sa stali dáždniky, ktorými sa ľudia bránili pred slzným plynom) vyniesli do Legislatívnej rady aj mladých aktivistov, ktorí ich spustili.

Viacerí z nich pochopili, že ak chcú, aby do ich života nezasahovala komunistická Čína, či sa priamo od nej oddelili, potrebujú sa dostať do politiky.

Aj vďaka tomu, že ich ľudia volili, sa podarilo prodemokratickým silám v Legislatívnej rade získať tretinu hlasov, čo im umožní vetovať návrhy pročínskych lojalistov, ktorí zostávajú najsilnejšou stranou. Voľby viacerí analytici označujú za najdôležitejšiu politickú udalosť od roku 1997, keď Hongkong od Británie prebrala Čína. „Vietor politických zmien už fúka. Noví poslanci robia ďalší vývoj ešte nepredvídateľnejší,“ vysvetlil Wall Street Journal miestny analytik Kevin Lai.

Kto sú mladí ľudia, čím by mohli zmeniť Hongkong a jeho postavenie voči Číne?

Poslanecký benjamín

Nathan Law. FOTO - WIKIMEDIA
Nathan Law

Iba 23-ročný Nathan Law sa stal najmladším poslancom v dejinách Hongkongu. Jeden z lídrov Dáždnikového hnutia založil svoju stranu Demosisto len v apríli. V auguste mu hrozilo väzenie za nepovolané zhromaždenie, ale sudkyňa jeho aj dvoch ďalších aktivistov odsúdila len na verejnoprospešné práce. „Súd je presvedčený, že tento prípad sa odlišuje od bežných kriminálnych prípadov. Uznávam, že len nefalšovane vyjadrovali svoje názory,“ vyhlásila. Law a jeho strana chcú, aby v roku 2017, keď vyprší súčasné usporiadanie s Čínou (jedna krajina, dva systémy), prebehlo referendum o budúcnosti autonómie.

Najmladšia žena

Yau Wai-ching

Najmladšou ženou v dejinách zvolenou do Legislatívnej rady je 25-ročná Yau Wai-ching. Študentka čínštiny je presvedčená o potrebe nezávislosti Hongkongu. Hoci často hovorí o svojej láske k čínskej literatúre. Ako tínedžerka mala aj spisovateľské ambície, o čínskej politike sa vyjadruje s jasným odporom, lebo sa jej nepáči jej snaha o unifikáciu. Dá sa označiť za nacionalistku a veľmi silno sa vymedzuje ako Hongkončanka, nehovorí o sebe ako o Číňanke. To je pre jej generáciu typické. Podľa prieskumu Hongkonskej univerzity sa len 8,5 percenta obyvateľov Hongkongu vo veku 18-28 rokov považuje za Číňanov.

Má prezývku podľa Baggia

Sixtus Leung. FOTO - ARCHÍV
Sixtus Leung

Pre 30-ročného Sixtusa Leunga je jedinou odpoveďou na otázku o budúcnosti Hongkongu nezávislosť. Bývalého šéfa študentských odborov prezývajú Baggio podľa talianskeho futbalistu, ktorého v detstve obdivoval. Je presvedčený, že model jedna krajina, dva systémy nie je správny.

„Myslíme si, že Hongkončania sú iní ako iné národy, ako Číňania. Máme rôzne kultúry, rôzne jazyky, rôzne meny a náš ekonomický systém je odlišný od čínskeho,“ vyhlásil. Založil stranu Youngspiration, ktorá presadzuje tradičný hongkonský životný štýl bez vplyvu Číny.

Protestovali proti nemu rodičia

chengVysokoškolský pedagóg Cheng Chung-tai (33) sa považuje za človeka, ktorý preferuje agresívnejšie metódy protestov, čo pobúrilo rodičov jeho študentov. Podľa nich sa viac ako výučbe venoval propagácii svojich názorov. Proti jeho pôsobeniu na hongkonskej polytechnike zorganizovali niekoľko protestov. Pracovnú zmluvu mu chceli zrušiť aj niektorí vo vedení univerzity, to mu však skôr pridalo sympatizantov vo voľbách.

Nezávislý environmentalista

Eddie Chu Hoi-dick. FOTO - TAR/APEddie Chu Hoi-dick dostal najviac hlasov zo všetkých kandidátov. 84-tisíc ľudí posunulo do Legislatívnej rady dlhoročného aktivistu, ktorý sa viac ako politike venuje životnému prostrediu a bojuje proti necitlivým zásahom do architektúry. Chu je bývalý novinár, písal z Afganistanu aj Iránu. Pravidelne upozorňuje na zastrašovanie environmentálnych aktivistov. Vyhrážali sa už aj jeho rodine.

Mediálne zdatná učiteľka

FOTO - TASR/AP

Najstaršou zo skupiny mladých aktivistov je 40-ročná Lau Siu-lai. Mediálne zdatná univerzitná učiteľka je zrejme najumiernenejšou spomedzi všetkých spomínaných. Nemyslí si, že plná nezávislosť Hongkongu je priechodná, bude však trvať na väčšej autonómii. Počas študentských protestov sa preslávila tým, že mladším demonštrantom prednášala  o demokracii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie