Denník N

Danko nedá návrhy, kým nebude mať pod kontrolou RTVS. Maďarič: Smerodajný je premiér

Foto - TASR
Foto – TASR

Na koncesionárskych poplatkoch sa SNS s ministrom kultúry Markom Maďaričom stále nevedia dohodnúť.

Na tom, či sa majú zvýšiť koncesionárske poplatky, sa SNS a Smer nevedia dohodnúť ani po lete.

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko neustále opakuje, že nepodporí návrh ministra kultúry Marka Maďariča (Smer) na vyššie koncesie, a to napriek tomu, že to je v programovom vyhlásení vlády.

Kto je na rade

Spor o RTVS medzitým prerástol do mocenského sporu, delegácia SNS preň dokonca odišla z jednej z koaličných rád. Danko vyhlasoval, že sa o tom bude baviť už len priamo s premiérom, a Maďarič to označil za vyjadrenie nedôvery.

Minister Maďarič napokon návrh predložil aj na vládu, rokovanie o tomto bode však prerušili.

Premiér Robert Fico sa Maďariča zastával a opakoval, že jeho minister urobil všetko tak, ako mal. Návrh však nepretlačil a odkázal predsedovi SNS, že je na rade a má prísť s vlastným riešením.

S tým sa však národniari neponáhľajú. Andrej Danko v pondelok v rádiu Expres povedal, že návrhy predloží až vtedy, ak bude mať RTVS vo svojej správe.

Danko: Keď nám dajú RTVS

„Keď ju koaličný partner dá celú do správy SNS, vtedy budem vedieť, že za ňu zodpovedám, aj ju pripravím,“ povedal Danko s tým, že ostatní koaliční partneri, teda Most-Híd aj Smer, o tom vedia.

„SNS vie ťahať, keby mala ministra kultúry alebo by mala RTVS. Vtedy cítim povinnosť ťahať,“ povedal Danko.

RTVS by podľa neho mala radšej ostať v stave, v akom je dnes. Ak chce minister kultúry nájsť nejaké peniaze navyše, dá sa nájsť niekoľko miliónov aj efektívnejším riadením televízie, tvrdil Danko.

Minister Maďarič na Dankove vyjadrenia reagoval len stručne: „Pre ministra kultúry je v tejto veci smerodajný názor premiéra.“

Reaguje tak podobne ako v minulosti Danko: „Pre mňa je partner iba Robert Fico. Poprosil som predsedu Smeru, aby som sa do budúcna o tejto téme bavil len s ním,“ povedal Danko pre Plus 7 dní. „Ja som predseda koaličnej strany, za partnerov som si vybral predsedov koaličných strán. Mne nebude žiadny minister brnkať na nervy,“ povedal tiež Danko.

Maďarič chcel zvýšenie koncesionárskych poplatkov z dnešných 4,64 eura na sedem eur a ich pravidelnú valorizáciu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie