Denník N

Máme najdetailnejšie obrázky Jupitera, spravila ich družica Juno pri najbližšom prelete

Zábery Jupitera z 27. augusta. Foto – NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
Zábery Jupitera z 27. augusta. Foto – NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Zábery zachytávajú severný i južný pól planéty, polárnu žiaru alebo búrky.

NASA ukázala najdetailnejšie obrázky Jupitera, najväčšej planéty našej slnečnej sústavy, aké sme doteraz kedy videli.

Obrázky spravila družica Juno, ktorá sa na orbitu Jupitera dostala v júli tohto roku. K planéte putovala päť rokov.

Družica spravila svoj prvý prelet nad Jupiterom minulý týždeň a dostala sa bližšie ako akékoľvek iné zariadenie v minulosti. Letela 4200 kilometrov nad mrakmi Jupitera, píše Science Alert.

NASA trvalo jeden a pol dňa, kým stiahla všetky obrázky, ktoré jej Juno poslala, keď spravila historický šesťhodinový prelet. Na obrázkoch je vidieť doteraz nepozorovaný systém búrok na planéte, ide tiež o vôbec prvé zábery severného pólu planéty.

Severný pól

„Len sme sa letmo pozreli na severný pól Jupitera a hneď sme vedeli, že to vyzerá ako niečo, čo sme ešte nikdy nevideli,“ povedal v správe NASA Scott Bolton z misie Juno.

„Tam hore je Jupiter viac modrý ako na iných častiach planéty a je na ňom veľa búrok. Obrázok by ste ťažko rozpoznali ako Jupiter. Vidíme tam znaky, že oblaky vrhajú tiene, čo zrejme znamená, že sú vo väčšej výške ako iné prvky,“ dodal.

jupiter 2
Severný pól Jupitera. Foto – NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
jupiter 4
Južný pól Jupitera. Foto – NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
jupiter 5
Južná hemisféra Jupitera. Foto – NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Vedci očakávali, že na severnom póle nájdu zvláštny šesťuholník, tak ako v prípade Saturna, ale nebol tam. „Saturn má na severnom póle šesťuholník,“ vraví Bolton. „Na Jupiteri nie je nič, čo by sa mu aj vzdialene podobalo. Najväčšia planéta našej slnečnej sústavy je skutočne unikátna.“

Výskumníci použili zariadenie JIRAM na analýzu infračerveného žiarenia na póloch Jupitera. Odhalili tak horúce a chladnejšie miesta na jeho povrchu a po prvý raz pozorovali polárnu žiaru.

jupiter 3
Polárna žiara na Jupiteri. Foto – NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

„JIRAM ide pod kožu Jupitera, poskytol nám prvé infračervené zábery Jupitera,“ vraví Alberto Adriani z Istituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali v talianskom Ríme. „A zatiaľ čo sme vedeli, že infračervené zábery južného pólu Jupitera by mohli odhaliť polárnu žiaru, sme v úžase, keď ich teraz vidíme po prvý raz,“ dodal.

Prístroje na June zachytili aj zvuk, ktorý polárna žiara vyvoláva.

„Jupiter sa nám prihovára spôsobom, ako to dokážu robiť len plynné giganty,“ hovorí Bill Kurth z univerzity v Iowe. „Vlny odhalili emisie častíc, ktoré sú zodpovedné za masívne polárne žiary, ktoré obkolesujú Jupiterov severný pól. Tieto emisie sú najsilnejšie v slnečnej sústave. Teraz sa pokúsime zistiť, odkiaľ pochádzajú elektróny, ktoré ich vytvárajú,“ dodal.

Vypočujte si polárnu žiaru na Jupiteri. Zdroj – Youtube

Hlavný zdroj: Science Alert

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie