Denník N

Džentlmen Kozák pustil dvadsaťjednotke hráča, ktorého potrebuje

Tréner futbalovej reprezentácie Ján Kozák. foto - TASR
Tréner futbalovej reprezentácie Ján Kozák. foto – TASR

Najlepšia obrana, akú sme kedy mali, a útočníci bez strely – taký je obraz futbalovej reprezentácie. Tréner Ján Kozák musí premýšľať o tom, ako priniesť život do ofenzívy. Talenty z juniorských tímov zatiaľ v dôležitých zápasoch vynecháva.

Zo Slovenska sa stáva mužstvo dvoch extrémov. Možno najlepšiu štvorčlennú obranu, akú kedy poskladala samostatná reprezentácia, dopĺňa útok, ktorý si za celý zápas nedokáže vypracovať ani len zblokovaný strelecký pokus.

Michalovi Ďurišovi  sa v Plzni darí a v reprezentácii bojuje. Stále však platí, že v drese Slovenska sa v ostrom zápase ešte nepresadil, góly dával len v prípravných zápasoch. Osemkrát nastúpil v základe, osemkrát striedal; na ihrisku mal k dispozícií 834 minút. Ak by predložil Šventovi gól do prázdnej brány, azda by svoje suchoty vykompenzoval, no prihrávka bola o pol metra dlhšia.

Ďuriš sa o svoje miesto báť nemusí – konkurencia na hrote útoku sa z veľmi nízkej zmenila na žiadnu, pretože Adam Nemec si až tento týždeň našiel zamestnávateľa, bude hrávať za rumunské Dynamo Bukurešť a po mesiacoch bez štartu v predchádzajúcich kluboch by sa najprv mal predviesť v lige a až potom reprezentovať. 

Na snímke sprava Michal Ïuriš, brankár Matúš Kozáèik (obaja Slovensko) a John Stones (Anglicko) v prvom kvalifikaènom stretnutí skupiny F na MS 2018 vo futbale Slovensko - Anglicko 4. septembra 2016 v Trnave. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Michal Ďuriš vypomáhal našej obrane, k strele sa s Angličanmi nedostal. foto – tasr

Nik do útoku

Hrotového útočníka nemáme, odkedy Róbert Vittek dosiahol zenit. Ak musí za reprezentáciu odohrať Dušan Švento ako ofenzívny krídelník takmer celý zápas a František Kubík čo i len minútu, je to jasný signál, že slovenské mužstvo má vážny problém.

Tridsaťjedenročný Švento môže byť stále spoľahlivým náhradníkom. Takto ho Kozák aj využíval, ak potreboval brániť výsledok a mal ešte na ihrisku Vladimíra Weissa. Švento je poctivý, no už limitovaný futbalista, ktorého anglická obrana vygumovala vo vychádzkovom tempe. Nie je to výčitka – daná rola bola nad jeho možnosti.  

Zato prítomnosť Kubíka v nominácii je vysloveným omylom. Podobalo sa to na panický nákup anglických milionárov. Kozák trochu zúfalo plátal dieru po Weissovi a Stochovi. Vybral hráča, ktorý sa nepresadzuje ani v slovenskej lige, kde zaznamenal viac žltých kariet ako strelených gólov. Za tri roky v Slovane ich dal v 51 zápasoch 5 a neoslňuje ani herne.

Samozrejme, belasý krídelník nie je hlavná príčina prehry. Faktom však ostáva, že inkasovaný gól padol cez jeho stranu; po tom, čo cez neho pohodlne prešiel Danny Rose, hrajúci v zápase už svoju 95. minútu. Kubík prehral kľúčový súboj a následne zastal. Keby pokračoval v návrate, vbehol by do cesty Lallanovej kľučke na ľavú nohu. Dvadsať minút pred koncom pritom prichádzal na ihrisko najmä s defenzívnymi úlohami, pri ktorých zlyhal.

Bero a ostatní

Ján Kozák musel na týchto postoch variť z vody. Juniorov z dvadsaťjednotky džentlmensky prenechal Hapalovi, ktorý na Cypre zavŕšil, verme, rozhodujúci únik na čele tabuľky. Našim mladíkom chýba jeden bod na postupovú definitívu. Ak ho získajú, na záverečnom turnaji sa predstavia po 17 rokoch.

Dôraz a bojovnosť Matúšša Bera, foto - TASR
Dôraz Matúša Bera. foto – TASR

Nič lepšie sa nám v období, keď sa neodvratne blíži generačná obmena, nemohlo stať. Zároveň je škoda, že obe družiny hrali také dôležité zápasy počas toho istého zrazu. Minimálne pre Matúša Bera by bola momentálna situácia priam dokonalá príležitosť na ostrú premiéru.

Bero je univerzálny hráč, ktorý môže nastúpiť vedľa Hamšíka aj pred ním. Po fyzickej stránke je perfektne pripravený. Možno to nie je najbrilantnejší technik, no je odolný v súbojoch, má výborný návrat a vie vystreliť. Keby sme ho videli proti Anglicku v základnej zostave, určite by sme tento odvážny trénerský krok nekritizovali ako predčasný.

Kvalitným juniorským kandidátom sa zdá byť aj Albert Rusnák. Ten sa síce nepresadil v Anglicku (v juniorke Manchestru City), no už tretiu sezónu dozrieva v ofenzívne ladenej holandskej lige, čím kopíruje cestu Miroslava Stocha.

Dobré výkony podáva aj 20-ročný Martin Chrien z Ružomberka. Dával góly pri oboch absolútne zásadných obratoch s Holandskom. V Nijmegene vyrovnal, v Myjave tesne pred koncom poslal našich do vedenia. Skóre otváral aj teraz na Cypre hneď z prvej akcie zápasu a v lige má na konte už tri zásahy. Takýchto gólových hráčov Slovensko potrebuje.

Juniorka má kvalitu aj na opačnej strane ihriska. Lobotka, Ňiňaj a najmä Škriniar by mali byť budúcou kostrou slovenskej defenzívy. Charizmaticky pôsobí priebojný brankár Adrián Chovan, ktorý sa prepracoval v Trenčíne na post jednotky, odchytal takmer všetky zápasy v pohárovej Európe a podal v nich výrazné výkony. Má iba 20 rokov, no už teraz je očividné, že z neho rastie brankár vysokej úrovne.  

Veľmi nádejná devätnástka

Nezabúdajme ani na tých ešte mladších (U-19), ktorých veľmi úspešne vedie tréner Milan Malatinský. Medzi nimi sú talenty ako útočník Tomáš Vestenický, čerstvo do Borussie Monchengladbach speňažený a ešte stále iba 18-ročný László Bénes či zvyšok žilinskej enklávy; Čmelík, Káčer, Špalek a Vavro. Filip Lesniak je v širšom kádri Tottenhamu, tri roky je internacionálom Lukáš Haraslín a kapitán devätnástky Jakub Hromada teraz nastupoval na Cypre o kategóriu vyššie.  

Nie ideálna jedenástka horný rad zľava Michal Ďurišš, Matúšš Kozáčik, Martin ŠŠkrtel, Ján Greguš, Ján Ďurica, dolný rad zľava Duššan ŠŠvento, Peter Pekarík, Róbert Mak, Marek Hamššík, Viktor Pečovský a TomṚ Hubočan. foto - TASR
Nie ideálna jedenástka: horný rad zľava Michal Ďuriš, Matúš Kozáčik, Martin Škrtel, Ján Greguš, Ján Ďurica, dolný rad zľava Dušan Švento, Peter Pekarík, Róbert Mak, Marek Hamšík, Viktor Pečovský a Tomáš Hubočan. foto – TASR

Naši najlepší hráči sa síce ešte stále zlepšujú, no nezadržateľne starnú. Po Pekaríkových najbližších narodeninách bude mať celá obrana 30 a viac. Pre 34-ročného Jána Ďuricu je to zrejme posledná kvalifikácia, Škrtel bude mať v decembri 32, Tomáš Hubočan oslávi 31 ešte v tomto mesiaci.

Marek Hamšík je síce schopný hrať ešte dlho dobre, no jeho budúcoročná tridsiatka bude priam až neuveriteľná a symbolická. Stále ho máme mnohí zafixovaného ako to zázračné dieťa, ktoré bude Slovensko ťahať ešte aspoň päťdesiat rokov.

Každý vidí, že po nedávnych aférach je kabína nášho úspešného mužstva rozdelená. Udalosti okolo Kucku a Škrtela nie sú náhodné – vzťahy nefungujú, ako by mali. Kvalifikácia je stále pred nami, body s Anglickom chýbať nemusia. No juniorský európsky šampionát na budúce leto v Poľsku, na ktorom už jednou nohou sme, by mal byť odrazový mostík pre veľké zmeny. Slovenský futbal ich v tejto chvíli potrebuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie