Denník N

Dotácie na kotly či solár sa minuli za polhodinu, najprv systém nefungoval

Foto - energia.sk
Foto – energia.sk

Na pomoc domácnostiam s kúpou zelených zdrojov energií sa na Slovensku vyčlenili milióny eur. Ani v treťom kole sa dotácie neušli všetkým.

Ten, kto si chce zaobstarať kolektor, kotol na biomasu či malú fotovoltickú elektráreň, má ideálnu príležitosť. Tak to tvrdí štát, ktorý z eurofondov vyčlenil pre domácnosti do roku 2018 na pomoc so zelenými energiami 45 miliónov eur.

V skutočnosti však bola snaha získať dotácie aj skúškou nervov a ostražitosti. Svedčí o tom tretie kolo ich prideľovania.

Záujemcovia sa doň mali začať hlásiť cez formuláre na webe v utorok od 12.00 h. Pri počítači tak na ne čakal napríklad aj čitateľ Pavel. No zostal sklamaný. „Vôbec to nefunguje, stránka padala, opakovalo sa to,“ komentoval.

Telefonicky zistil, že sa súboj o dotácie spustí o niečo neskôr. Podobné vysvetlenie sa objavilo aj na webe zelenadomacnostiam.sk – stránka je vraj nedostupná, analyzuje sa prečo, zrejme pre nápor záujemcov a registrácia sa opäť spustí o 13.00 h.

Pavel vyčkal za počítačom a po 13.00 hodine zadal všetky údaje do formulárov. Napriek tomu sa bude musieť o dotáciu uchádzať opäť, v niektorom z ďalších kôl.

 Do limitu pre tretie kolo dotácií sa už nezmestil, aj keď tvrdí, že formuláre začal vypĺňať presne o 13.00 h. „Polhodinu po spustení kola záujem domácností výrazne prekročil vyčlenenú sumu 4 milióny eur a kolo bolo ukončené. V informačnom systéme bolo zaregistrovaných vyše 3200 nových žiadostí,“ informuje web.

Na rade sú ďalšie kolá súbojov o dotácie a budú sa opakovať až kým sa rozpočet nevyčerpá. Nejde pritom iba o spomínaných 45 miliónov eur, to je len prvá fáza. Celkovo pôjde o 115 miliónov eur.

Záujem slovenských domácností je veľký. V prvom a druhom kole bolo vydaných 4699 poukážok za viac ako 10 miliónov eur, píše portál energia.sk. V oboch prípadoch sa poukážky rozchytali tiež veľmi rýchlo. Polhodinový výpredaj je však predsa nový rekord.

Dotácie sú relatívne vysoké. Napríklad na kúpu fotovoltiky môže dostať záujemca príspevok najviac 2550 eur, pri kúpe tepelného čerpadla je maximum 3700 eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie