Denník N

Zastal sa napadnutého, skopali ho na smrť. Vo Vrbovom si Marka uctia koncertom aj Jobus a Kaščák

Nedeľný Koncert proti násiliu pripomenie hrdinstvo dvadsaťtriročného Marka Kalužu z Vrbového. Pred rokom sa zastal muža, do ktorého zapáral miestny násilník. Za statočnosť zaplatil svojím životom.

„Poď, ukážem ti, ako nás v škole učili zabíjať Židov.“ Aj to bola jedna z viet, ktorá mala podľa svedkov zaznieť vo chvíli, keď známy násilník z dediny neďaleko Vrbového so svojím, v tom čase len 13-ročným synom presne pred rokom surovo napadol Marka Kalužu.

Nie je jasné, ktorý z dvojice tieto slová povedal, no počas súdneho procesu ich potvrdilo viacero svedkov. Dokazujú, akému brutálnemu útoku Marek čelil. Do bitky sa pritom zaplietol náhodou.

Video: Kaščák a Jobus hovoria o vražde 23-ročného Mareka vo Vrbovom
autor: Jakub Kratochvíl

V ten večer sa bavil s kamarátmi v bare, potom šiel odprevadiť priateľku. Keď sa do baru vrátil, videl, ako 34-ročný Róbert zapáral do jeho známeho.

Neprekvapilo ho to. Viacero svedkov opísalo, že Róbert bol vo Vrbovom známa firma. „Pravidelne provokoval, vyvolával bitky, bol to jeden skutočný grázel,“ potvrdzuje hudobník kapely Vrbovskí víťazi Braňo Jobus. Poznali ho aj policajti, v minulosti dostal podmienku.

Na fotografii v Piešťanskom týždenníku útočník pózuje s vyholenou hlavou a s pištoľou v ruke.

Pod oknami Vrbovčanov

Marek sa pred Róbertom svojho známeho v bare zastal. Zato si ho dvojica, Róbert so svojím synom, neskôr počkala pri vrbovskom gymnáziu. I keď sa bitka odohrala pod oknami okolitých domov, Markovi neprišiel nikto pomôcť. Miestni len zavolali policajtov. Keď prišli, bolo už neskoro.

Otec so synom boli mimoriadne suroví. Svedkovia opísali, ako sa starší z dvojice odrážal oboma nohami od zeme a plnou silou na Marka skákal. Násilníka nezastavilo, že Marek leží v krvi, dokonca sa synovi chválil, že mu vypichol oko. Marek ťažkým zraneniam podľahol v sanitke.

Maloletý syn trestu ujde, jeho násilnícky otec stojí pred súdom, no verdikt zatiaľ nepadol. Za obzvlášť závažný zločin vraždy by mohol dostať trest od 15 až 20 rokov väzenia, proces však zatiaľ pokračuje.

Koncert pre hrdinu

Markovu statočnosť si v nedeľu, na prvé výročie jeho smrti, vo Vrbovom pripomenú koncertom. Spolu s miestnym hudobníkom Braňom Jobusom ho pripravuje aj organizátor Pohody Michal Kaščák.

Na koncerte, ktorý je koncertom proti násiliu, vystúpia už túto nedeľu Karpatské chrbáty, kapely Billy Birman, Vrbovské vŕby, Longital či raper Vec. Koncert sa odohrá na priestranstve pred vrbovským gymnáziom, teda na mieste, kde Marek prišiel o život.

„Je našou povinnosťou ukázať, že násilie tolerovať nemôžeme, preto si Marka pripomenieme týmto spôsobom,“ hovorí o koncerte Braňo Jobus. Spomienka na Marka Kalužu sa začína o šiestej podvečer, vstup je voľný.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie