Denník N

Stratený modul Philae na kométe po dvoch rokoch vedci našli

Kompozitný obrázok ukazuje, kde na kométe sa nachádza modul Philae. Foto - ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Kompozitný obrázok ukazuje, kde na kométe sa nachádza modul Philae. Foto – ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Pristátie pred takmer dvomi rokmi sa modulu Philae na kométe 67P nepodarilo, 57 hodín od neho prešiel do stavu „zimného spánku“. Teraz ho vedci lokalizovali, spresnia tak údaje, ktoré Philae za krátky čas fungovania získal.

Pristávací modul Philae sa našiel.

V novembri roku 2014 pristál ako prvé človekom vyrobené zariadenie na kométe. Ide o modul Európskej vesmírnej agentúry (ESA), veľký je zhruba ako práčka.

Sedemhodinový pristávací manéver na kométe 67P/Čuriumov-Gerasimenko – dosahuje maximálnu rýchlosť 135-tisíc km/h –, však nedopadol dobre.

Modulu zlyhala jedna z dýz. Preto sa nestihol zavŕtať do kométy, niekoľkokrát sa od jej povrchu odrazil a dopadol asi jeden kilometer od pôvodného miesta dopadu, písali sme minulý rok.

Misia Rosetta

Kométa 67P meria 4,3 kilometra v najdlhšom mieste a 4,1 kilometra v tom najširšom, pohybuje sa vo vzdialenosti 186 až 800 miliónov kilometrov od Slnka. Predtým, než sonda Rosetta, ktorá modul Philae vyniesla do vesmíru, dorazila ku kométe, prekonala vzdialenosť 6,4 miliardy kilometrov.

Hlavným cieľom misie Rosetta je porozumieť pôvodu a vývoju slnečnej sústavy. Zloženie kométy nám napovedá, aké bolo zloženie zárodočnej hmloviny, z ktorej vzniklo Slnko a planéty slnečnej sústavy pred viac ako 4,6 miliardy rokov,“ píše sa na stránke Európskej vesmírnej agentúry.

screen-shot-2016-09-05-at-9-13-20-am
Philae je na kométe 67P/Čuriumov-Gerasimenko. Foto – ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS/AP
esa_rosetta_osiris_lander_details-350x350
Modul Philae na kométe 67P. Foto – ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Bez energie

V lokalite, kam Philae spadol, nemal dostatok slnečného žiarenia a 57 hodín od pristátia prešiel do stavu „zimného spánku“. Bez žiarenia, ktoré by nabíjalo jeho solárne panely, nemal ani zdroj energie na svoje fungovanie.

Nové obrázky, ktoré spravila sonda Rosetta, ukazujú, že Philae je hore hlavou a nachádza sa v tmavej trhline. Dve z troch nôh má vystrčené.

„Mali sme nejaké obrázky z väčšej vzdialenosti, ktoré sa podobali na modul, ale čo sme potrebovali, bol tento absolútne preukazný záber,“ cituje Matta Taylora z ESA denník Guardian. „Potrebovali sme povedať: Áno, toto je určite Philae,“ dodal.

„Veľa ľudí to emocionálne prežívalo, konečne budú môcť prípad za sebou uzavrieť,“ cituje Guardian vedca Marka McCaughreana z Európskej vesmírnej agentúry, ktorý pohovoril o psychickej úľave ľudí z nájdenia milovaného modulu.

Údaje o zložení kométy

„Ale pre vedcov je to (nájdenie Philae, pozn. red.) veľmi dôležité, pretože nám to hovorí, kde Philae v roku 2014, keď ešte fungoval, uskutočnil svoje merania. Takáto znalosť je pre nás všetkým,“ dodal.

Vďaka novým údajom o polohe Philae budú vedci môcť presne analyzovať dáta, ktoré na Zem poslal, keď fungoval zhruba 60 hodín od svojho pristátia na kométe.

Modul nám poskytol napríklad údaje o zložení kométy. „Keď máte konkrétne údaje o umiestnení modulu, môžete zlepšiť svoje merania a získať ich s oveľa lepšou presnosťou,“ vraví Matt Taylor.

Záber kométy 67P. Foto – ESA/Twitter

Zbohom

V júni minulého roku sa na chvíľu, bolo to iba na 85 sekúnd, k životu Philae opäť prebral. Kométa sa vtedy za sedem mesiacov, keď bol modul nefunkčný, dostala bližšie k Slnku.

Pred mesiacom a pol sa v Európskej vesmírnej agentúre s Philae rozlúčili. „Nastal čas, aby som ti (Rosette, pozn. red.) povedal zbohom,“ napísali vedci z ESA na sociálnej sieti Twitter.

Zrážka

Misia Rosetta sa pomaly blíži k svojmu koncu. „Čo teraz robíme, je v skutočnosti ešte náročnejšie ako to, čo sme robili s Philae,“ povedal Taylor. Pre Guardian vysvetlil, že vedci z ESA v súčasnosti približujú Rosettu čoraz bližšie ku kométe v nádeji, že získajú dáta o atmosfére 67P/Čuriumov-Gerasimenko.

Nasledovať bude zrážka. „Blíži sa jedno veľké dobrodružstvo, ktoré nastane 30. septembra, keď Rosetta zostúpi na kométu a spraví jedinečné priblíženie predtým, než sa misia nadobro skončí,“ vraví Mark McCaughrean z ESA pre BBC News.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie