Denník N

Fico a Trump sú demagogickí ako Islamský štát, tvrdí Vysoký komisár OSN pre ľudské práva

Trump, Farage, Wilders, Fico, Orbán a Zeman. Foto – TASR a N, Tomáš Benedikovič
Trump, Farage, Wilders, Fico, Orbán a Zeman. Foto – TASR a N, Tomáš Benedikovič

Populisti nekonajú ako Islamský štát, komunikujú však rovnako, hovorí Zajd Husajn. Opisuje ich taktiku: rozvášniť a uhasiť vášne, to opakovať, kým sa úzkosť zmení na nenávisť.

Zastavme atmosféru nenávisti, zastavme populistov a demagógov, vyzýva Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Husajn.

Do tejto skupiny politikov popri kandidátovi na amerického prezidenta Donalda Trumpa či lídrovi holandských nacionalistov Geertovi Wildersovi zaradil aj slovenského premiéra Roberta Fica.

Husajn hovoril o populistoch, ktorí používajú polopravdy. „Čo má pán Wilders spoločné s pánmi Trumpom, Orbánom, Zemanom, Hoferom, Ficom, Farageom a pani Le Penovou, to má spoločné aj s Daíšom (Islamským štátom),“ povedal Husajn vo svojom prejave v Haagu.

Chceli by sa vrátiť do izolácie

V jednej skupine s Ficom je tak podľa Vysokého komisára OSN aj český prezident Miloš Zeman, populistický kandidát na rakúskeho prezidenta Norbert Hoffer, maďarský premiér Viktor Orbán či jeden z lídrov kampane za odchod Británie z EÚ Nigel Farage, alebo líderka francúzskych nacionalistov Marie Le Penová.

Všetci títo politici sa podľa Husajna „v rôznych stupňoch snažia o návrat minulosti v jej čistej podobe, keď sa na ožiarených poliach usadili ľudia spojení etnicky alebo nábožensky – žijúc v mierumilovnej izolácii, vedení osudom, bez zločinu, cudzích vplyvov a vojny“.

„Aby neprišlo k omylu: nechcem dávať na jednu úroveň činy nacionalistických demagógov s Daíšom,“ povedal Husajn. „Ale v spôsobe komunikácie, v používaní poloprávd a zjednodušovaní používa propaganda Daíšu podobnú taktiku ako títo populisti.“

V TA3 bez Fica

Citát, v ktorom Vysoký komisár OSN menuje politikov, priniesla aj slovenská spravodajská televízia TA3, meno Fica však nielen v titulku, ale aj v samotnom preklade Husajnových slov zamlčala.

TA3 píše, že al-Hussein nevynechal Trumpa či Zemana, televízia však vynechala Fica. Reprofoto - Denník N
TA3 píše, že Husajn nevynechal Trumpa či Zemana, televízia však vynechala Fica. Reprofoto – Denník N

Husajn sa v prejave zameral najmä na Holanďana Wildersa, ktorý bojuje proti islamu a chce zakázať mešity a aj školy islamu. Jeho plán označil Husajn za grotesku.

„Som moslim, ktorý má, mätúc rasistov, bielu pokožku; ktorého matka je Európanka a otec Arab. Aj ja som rozzúrený. Pretože pán Wilders klame a používa polopravdy, manipulácie a rozširuje strach.

Ako funguje ich taktika

Opisuje aj taktiku populistov: neistých a nervóznych ľudí ešte viac zneisťujú, strašia a potom zdôrazňujú, že dôvodom je konkrétna skupina ľudí. Potom im ponúknete riešenie, oslobodzujúce pre vašu cieľovú skupinu, hoci nespravodlivé k obetiam.

„Rozvášniť a uhasiť vášne. Opakovať mnohokrát, kým sa úzkosť zatvrdí do nenávisti.“

Slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi zahraničie vyčíta, že strach využil v predvolebnej kampani zhmotnenej do hesla Chránime Slovensko, keď útočil na migrantov, vyhlasoval, že neumožní na Slovensku vytvorenie „ucelenej moslimskej komunity“, a hovoril o tom, že štát monitoruje každého jedného moslima u nás.

Zajd Husajn (52) je Vysokým komisárom OSN pre ľudské práva dva roky. Je synom jordánskeho princa Zeida bin Raada, v minulosti bol veľvyslancom v USA.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie