Denník N

Ohrozuje samovládu Orbána: Rozhoduje, či ste prozápadný alebo provýchodný

Zoltán Kész. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zoltán Kész. Foto N – Tomáš Benedikovič

Občiansky aktivista a učiteľ Zoltán Kész vyľakal Fidesz Viktora Orbána. V doplňovacích voľbách vo Vespréme môže vládnu stranu pripraviť o jej dvojtretinovú parlamentnú väčšinu.

Prečo kandidujete?

V zásade preto, lebo už mám dosť tohto režimu. Stali sa tu veci, proti ktorým treba niečo podniknúť. Občianska sféra musí opustiť svoju vež zo slonoviny, musí vstúpiť aj do parlamentu, aby mohla niečo dosiahnuť.

V parlamente to však už nebudú občianski aktivisti.

To nebudú, môžu však zostať nezávislými. Pre mňa je základ, že ak ma zvolia, nepripojím sa k žiadnemu poslaneckému klubu.

Máte vyhranené pravicové názory, založili ste nadáciu na propagáciu slobodného trhu a kapitalizmu. Väčšina strán, ktoré vás podporili, sa však hlási k ľavici, čo vám aj im Fidesz neustále vyčíta.

V Maďarsku sa delenie na pravicu a ľavicu úplne prevrátilo, ja rozlišujem strany na prozápadné a provýchodné. Sám som prozápadný a strany, ktoré ma podporujú, sú tiež prozápadné.

Je to zaujímavé i preto, lebo v Maďarsku pravicové strany v európskom chápaní, strany hlásiace sa aj k trhovej ekonomike, úplne chýbajú. Aj Fidesz má v podstate až krajne ľavicové ekonomické predstavy. 

Je tu skutočne taký hiát. V Maďarsku sú ľudia znechutení kapitalizmom, pričom tu však žiadny skutočný kapitalizmus ani nemáme. Funguje len akýsi „kamošský kapitalizmus“, systém „ruka ruku myje“. Ja som hlavne prívržencom slobody. Verím v slobodu jednotlivca a v to, že štát má rozhodovať o čo najmenšom počte vecí. Napríklad v školstve sa tu zaviedol systém, v ktorom všetko rozhodujú z centra a miestne komunity, riaditelia škôl i rodičia úplne stratili vplyv. V západných krajinách pritom slobodné rozhodovanie jedincov funguje často veľmi dobre, stačilo by prevziať už fungujúce modely. Na východe nevidím nijaké hodnoty slobody, ktoré by nás mohli zaujímať.

Je naozaj také dôležité Fidesz pripraviť o dvojtretinovú väčšinu?

Samozrejme, že si môžu kedykoľvek kúpiť niektorého poslanca Jobbiku či strany LMP. Sú to však symbolické voľby, máme tu možnosť vykopnúť prvú tehlu z toho múru, ktorý okolo nás Fidesz postavil. Ak sa to podarí, môže sa to podariť v apríli v ďalších doplňujúcich voľbách v neďalekej Tapolci a potom môžu demokratické sily zvíťaziť aj v parlamentných voľbách najneskôr v roku 2018. Preto má Fidesz z Vesprému taký strach.

Z čoho si platíte kampaň? Najmä v porovnaní s vládnym kandidátom nemáte po meste veľa plagátov.

Zo štátneho príspevku pre kandidátov a z podpory miestnych podnikateľov.

Často počuť, že sa podnikatelia obávajú podporiť opozičné aktivity, aby ich na druhý deň nenavštívil napríklad daňový úrad.

Naozaj sa boja, rovnako ako aj štátni zamestnanci. Nechcú, aby sme zverejnili ich mená. Zverejníme každú čiastku, ktorú dostaneme, ale pri mene darcu uvádzame len XY.

Potom vám však môžu právom vytknúť, že nemáte transparentné financovanie.

Ti podnikatelia sa však, žiaľ, boja oprávnene. A my môžeme účtovne doložiť každý forint, ktorý dostaneme.

Vládne médiá o vás tvrdia aj to, že odmietate všeobecné volebné právo.

Vytrhli z kontextu jednu moju vetu. Odmietol som z princípu volebné právo pre zahraničných Maďarov, ktorí v Maďarsku nežijú, neodvádzajú tu dane a netýkajú sa ich dôsledky vlastných rozhodnutí. Nesúhlasím s dvojakým občianstvom zavedeným Fideszom.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie