Denník N

Kiska v Kyjeve, Fico v Kremli

Nedeľa v Kyjeve. Foto – TASR
Nedeľa v Kyjeve. Foto – TASR

Kým bol slovenský prezident fyzicky na Ukrajine, náš premiér opäť potvrdil, že srdcom je v Moskve.

So slovenskou zahraničnou politikou je to podobné ako s interpretáciami nedávneho referenda. Chvíľami sa tvárime ako moderná európska krajina, chvíľami ako kremeľská trúba, ktorá do sveta hlási to, čo chce počuť Vladimir Putin. Samozrejme, tak ako pri referende, aj tu výsledný dojem určuje, kto práve hovorí. Nanešťastie, najhlasnejšie počuť predsedu slovenskej vlády.

Aj v nedeľu, práve v čase, keď prezident Andrej Kiska solidárne kráčal v prvom rade sprievodu v Kyjeve, premiér Robert Fico nemal inú starosť, než vyzývať na zmiernenie protiruských sankcií.

Predsedovi Smeru treba priznať k dobru aspoň to, že prešiel istým, hoci veľmi nedostatočným vývojom smerom k lepšiemu. No skôr než vlastné presvedčenie ho k tomu primali fakty, ktoré sú v rozpore s jeho nedávnymi katastrofickými predpoveďami.

„Dali sme si urobiť prvý zoznam firiem, ktoré majú vzťah k ruskému trhu. Sú to obrovské ekonomické škody, ktoré by Slovenskej republike hrozili,“ strašil v marci 2014, keď (a ešte dlho potom) veľmi tvrdo vystupoval proti plánu potrestať Kremeľ za rozvracanie Ukrajiny.

Nakoľko obrovské ekonomické škody sankcií odvtedy pocítila iba Moskva, v nedeľu  v O 5 minút 12 už taký striktný nemohol byť: „Ekonomické a finančné sankcie, to je všetko v poriadku. Ale ak sa bavíme o reprezentantoch daných krajín, títo ľudia by mali mať väčšiu voľnosť.“

Zmiernenie sankčného režimu má byť podľa Fica odmenou za podpísané prímerie. Táto úvaha má dve zásadné chyby. Po prvé, Rusko a separatisti ho nedodržali. Dávno po tom, ako nadobudlo platnosť, po krvavých bojoch obsadili Debaľcevo. Keby sa im to nepodarilo, veľmi pravdepodobne by sa bojovalo dodnes.

Po druhé, z celého Ruska iba Vladimir Putin a jeho minister zahraničia Sergej Lavrov majú tú moc viesť skutočný dialóg so Západom. Keby chceli. Na nich osobne sa zatiaľ odvetné opatrenia nevzťahujú a môžu si chodiť, kam chcú. Napokon, Fico Lavrovovi osobne 4. apríla v Bratislave potrasie rukou.

Komu inému zo zoznamu Putinových oligarchov a poskokov má význam umožniť cestovať na Západ, aby tu s nami rozvíjal dialóg?

Podobné výzvy teda nemajú nič spoločné so snahou nájsť skutočné riešenie ukrajinskej krízy, pomôcť môžu jedine šéfovi Smeru v očiach jeho proruských voličov a ich kremeľskému idolu, ktorý potrebuje v Európe spojencov, čo jeho výčiny na Kryme a Donbase relativizujú nezmyselným prirovnávaním ku Kosovu a podobne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie