Denník N

Koalícia naťahuje odvolávanie Fica a Kaliňáka, poslanci sa sťažujú Ústavnému súdu

Kaliňák, Fico a Danko a čestná stráž v parlamente. Foto N - Vladimír Šimíček
Kaliňák, Fico a Danko a čestná stráž v parlamente. Foto N – Vladimír Šimíček

Odvolávanie Roberta Fica aj Roberta Kaliňáka sa do parlamentu zrejme dostane až po summite lídrov EÚ. Poslankyňa Siete Alena Bašistová sľubuje pri Kaliňákovi „veľké prekvapenie“.

Odvolávanie premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák vládni poslanci opäť odsunuli. Hlasovanie o ich dôvere môže byť v parlamente až koncom septembra alebo začiatkom októbra. Teda v čase, keď už Fico nebude mať starosti s bratislavským summitom, ktorý sa bude konať v piatok 16. septembra za účasti lídrov Európskej únie.

Poslanci sa v Národnej rade stretli prvýkrát od júla, keď sa celý proces odvolávania zastavil pre parlamentné prázdniny. Návrhy opozície začať odvolávaním vládna koalícia zamietla.

Opozícia odkladanie hlasovania skritizovala, no netvári sa prekvapene, že sa tak opäť stalo. Poslanec za SaS Ondrej Dostál hovorí, že prerušenie schôdze k odvolaniu ministra vnútra aj premiéra bolo protiústavné a v rozpore s rokovacím poriadkom aj so zákonom.

Na Ústavný súd

„Je absurdné, že to stále predlžujú. Poslanci majú právo iniciovať odvolanie člena vlády a takýto návrh má byť prerokovaný do siedmich dní. V tomto prípade to nebude ani do sedemdesiatich.“ S odvolávaním Kaliňáka poslanci začali ešte pred letnými prázdninami 30. júna, séria obštrukcií vládnej koalície však rozpravu a samotné hlasovanie posúva na stále neskorší termín.

Minimálne 20 poslancov opozície už aj podalo individuálne sťažnosti na Ústavný súd pre prerušenie schôdze o odvolávaní Kaliňáka. Potvrdil to Daniel Lipšic za klub OĽaNO-Nova. Poslanci podľa neho namietajú, že prerušením schôdze a jej odročením na neurčito im zabránili v slobode prejavu v parlamente.

„Podľa štrasburskej judikatúry je prejav opozičného poslanca v parlamente asi najviac chránený,“ povedal Lipšic. „Zmyslom schôdze tým, že sme v menšine, je málokedy odvolať ministra, ale otvoriť tému, hovoriť o nej, vytvoriť verejný tlak.“

Vládna koalícia si nemyslí, že došlo k porušeniu ústavy. Ústavný právnik a poslanec Mosta-Híd Peter Kresák upozorňuje, že v ústave sa píše, že schôdza sa musí do siedmich dní zvolať, nie že musí aj prebehnúť. „Z logiky veci vyplýva, že musí aj prebehnúť, ale hlasovanie o tom, že sa preruší, neznamená, že schôdza neprebehne, iba že sa preruší,“ povedal ešte v júli Kresák.

Koaliční poslanci so šéfom parlamentu Andrejom Dankom a podpredsedom Andrejom Hrnčiarom najskôr obštrukciami odsunuli mimoriadnu predprázdninovú schôdzu na september. Opozičné strany SaS a OĽaNO cez prázdniny na tému upozorňovali každý týždeň protestmi pred komplexom Bonaparte z kauzy Bašternák, v ktorom býva premiér.

Líder OĽaNO Igor Matovič hovorí, že sa koalícia spolieha na to, že kauza prebolí. Matovič hovorí, že chcú tému Bašternáka a Kaliňáka držať pri každom zákone a vystúpení, no nič špeciálne zatiaľ nemajú naplánované.

Najlepší premiér

„Čo ste čakali od opozície? Čo tým sledujú? To je ich účel. Všetko rozbiť, zničiť. Takého premiéra, akého máme, nikdy nebudeme mať,“ reagoval poslanec za Smer Dušan Galis.

Poslanec Smeru a medzičasom už aj šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny sa k odďaľovaniu hlasovania nechcel vyjadriť, sú to podľa neho „filozofické otázky“.

Odídenec zo Siete a súčasný člen klubu Mosta-Híd Andrej Hrnčiar hovorí, že pri odvolávaní Kaliňáka bude celý klub hlasovať jednotne a ministra podporí. Hlasovanie o odvolávaní je podľa neho nastavené tak, ako sa dohodlo ešte pred prázdninami. Trojkoalícia Smer-SNS-Most-Híd má teraz 79 poslancov.

Podporu vláde deklaruje aj Radoslav Procházka a Alena Bašistová zo Siete.

V prípade Kaliňáka však Bašistová naznačila, že jej hlas až taký istý nie. „Nechajte sa prekvapiť, možno to bude veľké prekvapenie,“ povedala. Dodala, že naďalej podporuje programové vyhlásenie vlády a mieni si počkať na Radu regiónov Siete, ktorá má o dva týždne diskutovať, čo sa stane so stranou s dvomi poslancami.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie