Denník N

Asadovi za nasadenie chemických zbraní hrozil útok od Američanov, v Sýrii sa používajú stále

Kedysi slávny súk v Aleppe. Foto - Lorenzo Tugnoli pre Washington Post
Kedysi slávny súk v Aleppe. Foto – Lorenzo Tugnoli pre Washington Post

Sýrska armáda podľa všetkého v Aleppe útočila nebezpečných chlórom.

Americký prezident Barack Obama pred štyrmi rokmi vyhlásil, že v prípade, že by prezident Bašár Asad použil v Sýrii chemické zbrane, bol by to dôvod na americkú intervenciu.

Zrodila sa tak legendárna červená čiara, ktorú Asad nikdy nemal prekročiť.  Vtedy sa ešte o žiadnom takom incidente nevedelo, ale vedomie, že Asadov režim má zrejme najrozsiahlejší chemický program spomedzi arabských štátov a jeho vedenie nemá žiadne morálne zábrany, bolo silne prítomné.

Prekročenie čiary

Rok po tomto vyhlásení prišlo v Sýrii k najväčšiemu použitiu chemických zbraní od čias, čo Saddám Husajn zaútočil na Kurdov v Halabdži (1988). Na predmestí Damasku vtedy zomrelo na následky otravy sarínom 1429 ľudí. Obama zvažoval zásah, ale tiež oznámil, že by mu ho musel podporiť Kongres, čo bolo vysoko nepravdepodobné.

Do problému sa vložili Rusi a vymysleli plán, že Asad sa vzdá všetkých chemických zbraní. K tomu aj s viacerými problémami došlo.

Neznamenalo to však koniec využívania chemických zbraní vo vojne v Sýrii. Znamenalo to akurát tak to, že Asadovi sa už nikdy nikto nevyhrážal červenou čiarou.

Návrat chemických zbraní

Tento utorok malo niekoľko desiatok obyvateľov jednej zo štvrtí Aleppa, podporujúcej rebelov, výrazne dýchacie ťažkosti, ktoré ich donútili vyhľadať lekársku pomoc. Prejavil sa potom, čo vrtuľníky sýrskej armády na štvrť zhodili bomby. Podľa lekárov aj miestnych aktivistov v nich bol chlór, chemikália, ktorá sa využívala ako zbraň hlavne v prvej svetovej vojne.

Chlór má široké využitie aj v priemysle a nebol na zozname látok, ktorých sa mal sýrsky režim vzdať. Platí však, že ho zakazuje Konvencia o zákaze chemických zbraní a Sýria sa k nej pridala. Chlór odborníci považujú za látku, ktorá pre ľahkú prístupnosť a fakt, že sa pomerne rýchlo rozptýli vo vzduchu a teda zmiznú aj dôkazy o jej použití, dá efektívne využívať ako zbraň a nástroj na terorizovanie civilného obyvateľstva.

Začína to byť normálne

Od decembra 2012 do októbra 2015 prišlo v Sýrii o život pri chemických útokoch viac ako 1500 ľudí, pričom drvivá väčšina pochádzala z otravy sarínom v Damasku.

Nevie sa presne, koľkokrát Asadov režim, ale aj iní účastníci sýrskej občianskej vojny využili chemické zbrane, existuje však zhoda, že išlo o niekoľko desiatok prípadov. Americký lekár sýrskeho pôvodu Zaher Sahloul, ktorý opakovane cestoval do Aleppa, a pracuje pre organizáciu monitorujúcu útoky na civilistov tvrdí, že len vláda uskutočnila od podpísania dohody o vzdaní sa chemických zbraní okolo sedemdesiatky útokov s chemickými zbraňami. Takmer vždy išlo o chlór.

Amnesty International uvádza, že rastúci počet chemických útokov v Sýrii, za ktoré okrem verbálneho odsúdenia a niekoľkých pobúrených článkov v západných médiách prakticky neexistuje žiadna sankcia, je alarmujúci a znamená prelomenie dlhoročného tabu.

„Používanie chemických látok bez vyvodzovania zodpovednosti začína byť v Sýrii novým normálom. Je to veľmi nebezpečný precedens,“ hovorí Sahloul.

Bezmocnosť svetového spoločenstva trestať použitie chemických zbraní tiež znamená, že viaceré režimy či diktátori nebudú mať obavy ich použiť proti civilnému obyvateľstvu. „Ak malo byť hlavnou hrozbou produkcie a využívania chemických zbraní to, že ľuďom, čo to robia, by hrozilo vnútorné alebo vonkajšie odstránenie z funkcie, stíhanie a postavenie pred súd, tak potom Sýria naplno ukázala, že nikomu z nich nič také nehrozí,“ vyhlásil bývalý zbrojný inšpektor OSN Jerry Smith.

Obamovu červenú čiaru považujú spätne za chybu viacerí pozorovatelia. Niektorí hovoria, že ju radšej ani nemal stanoviť, ak to s akciou za jej prekročenie nemyslel vážne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie