Denník N

Sudkyňa kričala a bránila Fica pred doručením predvolania policajtmi, Žitňanskej sa to nepáči

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sudkyňa Iveta Halvoňová na pojednávaní povedala, že poslancom a premiérovi policajti predvolanie nedoručujú. Ministerka to kritizuje.

„Sadnite si! Povedala som niečo?! Odložte to!“ Krikom sudkyne Okresného súdu Bratislava III Ivety Halvoňovej sa začalo 23. augusta 2016 pojednávanie, v ktorom je aktivista Martin Daňo obžalovaný z ohovárania Jána Počiatka preto, že ho vyzval na drogový test.

Daňa obhajuje advokát a poslanec OĽaNO-Nova Daniel Lipšic.

Ešte predchádzajúci obhajca navrhol, aby vo veci ako svedok vypovedal aj premiér Robert Fico. Súd s tým súhlasil, teraz mu však nevie doručiť predvolanie. Halvoňová na súde vyhlásila, že nevidí dôvod, aby premiérovi doručovali predvolanie policajti. Vraj by to neurobila ani poslancom.

Zvukový záznam z pojednávania zverejnil Daňo, na správanie sudkyne upozornil novinár Adam Valček na svojom Facebooku.

Video: Sudkyňa kričí po obžalovanom a hovorí, ako keby Fico a poslanci boli niečo extra

Čo sa dialo na súde

Halvoňová: „… Robert Fico neprítomný, doručenie nemá vykázané… Pýtam sa obhajoby – máte nejakú adresu, na ktorej by bol zastihnutý pán doktor Robert Fico? Pretože z adresy Hany Meličkovej, ktorú my máme, je nezastihnuteľný.“

Lipšic: „My sme ešte minulý rok uviedli súdu, že…“

Halvoňová: „… Radvanská 1 (Bonaparte). Taktiež je nezastihnuteľný. Nepreberá.“

Lipšic: „Radvanská 1. Myslím, že je to pomerne známe.“

Halvoňová: „Neviem, čo je známe. Neviem, kde je Radvanská ulica, takže neviem, prečo by to malo byť známe.“ (Halvoňovej dcéra má v Bonaparte advokátsku kanceláriu spolu s bratom prokurátora Bystríka Paloviča. Ten dozoroval kauzu asistenta poslanca SaS Filipa Rybaniča, pozn. red.)

Lipšic: „Myslím si, že súdu je známa aj pracovná adresa.“

Halvoňová: „Úrad vlády nemá oprávnenie na preberanie zásielok, dvakrát sa to vrátilo späť, že nemajú oprávnenie. Mne to oznámili, nemôžem s tým nič robiť, viete veľmi dobre. Chcem vás poprosiť o súčinnosť, či máte možnosť byť v prítomnosti svedka. Ja na tom netrvám, ani prokurátor na tom netrvá. Keď je to váš svedok, môžete zabezpečiť prítomnosť tohto svedka na pojednávaní. Ja môžem volať svedka opätovne aj z Radvanskej 1, aj z Meličkovej, nemám s tým problém. Úrad vlády, keď mi napíše, ja nemôžem žiadať úrad vlády, aby robil poštára.“

Lipšic: „Je možné požiadať policajný zbor o súčinnosť pri doručovaní?“

Halvoňová: „Nie. Určite nie pre premiéra.“

Daňo: „Prečo nie?“

Halvoňová: „Lebo by som to neurobila ani poslancovi… nebudem sa o tom ďalej baviť, viete veľmi dobre, aké sú práva a povinnosti, nemám doručenie vykázané. Ani svedka, pokiaľ nepreberá zásielku, nedávam cestou predvedenia, aby nebolo trestné právo zneužité na kampaň niekoho, dobre, pán obhajca?… Vyhovuje vám 7. december? Opätovne sa budem snažiť volať doktora Fica, keď to nebude možné, upustím od výsluchu.“

Lipšic: „Ja ho predvolať neviem. Ja si myslím, že ktokoľvek, či je premiér, alebo poslanec, je možné požiadať o súčinnosť policajný zbor.“

Halvoňová: „Ja môžem požiadať, nevidím na to zatiaľ dôvod.“

Fico nepreberal zásielky už v spore s Radičovou

Úrad vlády na otázky Denníka N, prečo Fico znovu nepreberá zásielky zo súdu, neodpovedal. Fico sa tak správal už v roku 2013 v spore, ktorý viedol s Ivetou Radičovu. Tá naňho podala žalobu na ochranu osobnosti za jeho výroky o Radičovej a kauze Osrblie. Fico odmietal ako druhá strana sporu preberať oznámenia, že sa súd uskutoční. Sudkyňa vtedy požiadala o doručenie aj ochranku, ktorá je s Ficom nepretržite, tá jej však odpísala, že jej úlohou nie je doručovať poštu.

„To, že sa vraj niečo nedá doručiť jednej z najverejnejších osôb na Slovensku, sa nám zdá také absurdné, že to nebudeme ani komentovať,“ povedal vtedy Ficov hovorca Erik Tomáš.

Fico nakoniec prišiel na súd až v roku 2015. „Toto nevedie nikam, k ničomu. Budeme sa naťahovať krížom-krážom. Podajme si ruky a poďme domov,“ povedal vtedy a navrhol ukončiť spor zmierom.

Žitňanská: Nie je možné robiť rozdiely

Ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd) sa takéto správanie sudkyne nepáči.

„Nemožno robiť rozdiel medzi verejným činiteľom a iným účastníkom konania. Nepovažujem za vhodné, aby takéto výroky zazneli na pojednávaní z úst sudkyne,“ povedala Žitňanská. Podľa nej však výroky v tomto rozsahu „nie sú dostatočné na podanie disciplinárneho návrhu, aj s ohľadom na všetky okolnosti, ktoré sú k danému prípadu známe“.

Celý spis ministerka nepozná. „Ak dostanem podnet, či už v tejto veci, alebo v inej veci, vždy sa ním riadne zaoberám. To platí aj pre tento prípad.“

Robert Fico na kontrolnom dni na ministerstve spravodlivosti s Luciou Žitňanskou. Foto - Tasr
Robert Fico na kontrolnom dni na ministerstve spravodlivosti s Luciou Žitňanskou. Foto – TASR

Halvoňová nechcela svoje správanie komentovať. Neodpovedala ani na otázku, prečo tvrdí, že nevie, kde je Radvanská ulica.

„V zmysle ustanovenia § 30 ods. 11 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich v znení účinnom od 01. 07. 2016 je sudca povinný zdržať sa verejného vyslovovania svojho názoru o veciach prejednávaných súdmi, ktoré nie sú právoplatne skončené. Preto sa ako zákonná sudkyňa k uvedeným otázkam, týkajúcim sa procesného postupu v konkrétnej trestnej veci, nemôžem vyjadriť a ani nevyjadrujem,“ odkázala Halvoňová.

Daňo je aktivista, ktorý má vlastnú webovú stránku Ginn. Na viacerých udalostiach sa správa výstredne, tvrdí, že je novinár, nakrúca všetko, čo sa okolo neho deje, často aj skrytou kamerou. Mal už viacero incidentov s ochrankou verejných inštitúcií a políciou. Daňo často nakrúca predstaviteľov daňových úradov, s ktorými mal v minulosti spory pre svoje dane, kritizuje ich, ale zastáva sa napríklad Štefana Harabina, s ktorým točí podporné videá.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie