Denník N

Kotleba môže dostať v Bystrici symbolického vyzývateľa, riaditeľa Múzea SNP Mičeva

Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Foto – TASR
Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Foto – TASR

Stanislav Mičev by mohol získať podporu medzi stranami súčasnej vládnej koalície, on sám by sa však rád uchádzal aj o hlasy pravicových voličov. Rozhodnúť sa chce v októbri. Debatuje sa aj o primátorovi Bystrice Noskovi.

„Poraziť Kotlebu považujeme za svoju najbližšiu najdôležitejšiu úlohu,“ ohlasovala banskobystrická krajská šéfka Smeru Jana Laššáková v máji s tým, že najlepšie by bolo, aby nový kandidát na župana bol človek, s ktorým nebudú mať problém nielen strany vládnej koalície, ale ani SaS či OĽaNO.

„Nebolo by dobré, aby strany navrhovali svojich kandidátov, aby sa hlasy zbytočne rozbíjali. Bolo by nešťastie, keby kandidátov z politických strán bolo viac. Pri nízkej účasti má Kotleba znovu šancu, aby vyhral.“

Teraz sa zdá, že na stole je prvé meno pred budúcoročnými voľbami do samosprávnych krajov. V prípade Mariana Kotlebu, otvorene oslavujúceho vojnový Slovenský štát, symbolické. V župných voľbách v Banskobystrickom kraji, ktoré budú o rok, by sa mu mohol postaviť šéf Múzea Slovenského národného povstania Stanislav Mičev.

Mičev: Bola by to výzva

Mičev pre Denník N potvrdil, že o kandidatúre uvažuje. „Určite by to bola výzva,“ povedal. „Mám za sebou desať úspešných rokov v múzeu. Oslovujú ma rôzni ľudia, ani nie z okruhu politických strán, ale skôr z okruhu aktivistov, a presviedčajú ma, aby som kandidoval. Myslím si, že je dôležité, aby do volieb šiel niekto, kto bude môcť získať širšiu podporu. Rozhodnutý, či do toho naozaj pôjdem, však zatiaľ nie som.“

Vladimír Maňka zo Smeru musel odovzdať funkciu Marianovi Kotlebovi. Foto – TASR
Vladimír Maňka zo Smeru musel odovzdať funkciu Marianovi Kotlebovi. Foto – TASR

Riaditeľ Múzea SNP vraví, že finálne rozhodnutie urobí v polovici októbra. Konkrétnu ponuku od žiadnej politickej strany zatiaľ nemá. Vníma, že by bolo najlepšie, aby sa v Banskej Bystrici proti šéfovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi vytvorila širšia koalícia demokratických strán, vrátane tých, ktoré sú dnes v opozícii a vládny Smer tvrdo kritizujú.

Nezávislý mestský poslanec v Banskej Bystrici Vladimír Pirošík vraví, že o Mičevovi regionálni politici naozaj debatujú. „Skôr v tej ľavej strane politického spektra,“ vysvetľuje. Mičev je v súčasnosti na mestskej úrovni členom zastupiteľského klubu Smeru, SDKÚ a SNS, i keď je pravda, že kandidoval ako nezávislý.

Pirošík jeho šance neodhaduje. „Má istú minulosť, a teraz nemyslím len tieto posledné dva roky, keď je mestským poslancom,“ povedal Pirošík. Mičev je totiž považovaný za dlhoročného ľavičiara, v minulosti bol členom Strany demokratickej ľavice. Múzeum SNP vedie od roku 2006.

Laššáková zo Smeru prízvukuje, že župné voľby sú až o rok v novembri. O žiadnych menách preto hovoriť nechce, nič totiž nie je prerokované ani v strane, ani medzi koaličnými partnermi. „No môžem povedať, že medzi stranami, ktoré sú dnes v parlamente, a sú zastúpené aj na kraji, existuje snaha stretnúť sa a hľadať spoločného kandidáta, lebo by to tak bolo dobre.“

V prvom rade demokrat, potom sociálny

Mičev vníma, že je považovaný za človeka s ľavicovým cítením. „Som sociálny demokrat, ale treba povedať, že u mňa je rozhodujúce to slovíčko demokrat. Demokracia je pre mňa najzákladnejšou hodnotou. Mám veľa priateľov medzi pravičiarmi, a niekedy si s nimi rozumiem viac ako s niektorými ľuďmi, ktorí majú oficiálne bližšie k sociálnej demokracii.“

Šéf Múzea SNP dodáva, že i keď by sa ho rozhodli podporiť nejaké politické strany, on by určite kandidoval ako nezávislý. Ráta preto s tým, že by si vyzbieral podpisy od ľudí, aby sa mohol o post župana uchádzať ako občiansky kandidát. Netreba ich veľa – podľa zákona mu stačí tisíc podpisov.

Poslanec SaS Martin Klus. Foto - TASR
Poslanec SaS Martin Klus. Foto – TASR

Podpora medzi pravicovými voličmi môže byť pre Mičeva dôležitá. I keď sú voľby župana dvojkolové, pri nízkej účasti môže dôjsť k prekvapeniam. Súčasný župan Marian Kotleba by mohol mať výhodu. Opozičné strany SaS a OĽaNO chcú v župných voľbách postupovať spoločne, zatiaľ sa ako ich možný kandidát spomínal Martin Klus (SaS).

Ten považuje Mičeva za odborne a morálne zdatného človeka. „Sme kolegami z mestského zastupiteľstva. Tam sme sa viackrát dostali do sporu, keďže on je členom klubu, ktorý na meste vládne, a ja som skôr opozičný zastupiteľ.“ Či by Mičev mohol byť spoločným kandidátom vládnych aj opozičných strán, však podľa Klusa závisí nielen od situácie v kraji, ale aj od veľkej politiky.

„Treba povedať, že vedenie SaS zatiaľ o ničom takom nerokovalo,“ povedal. „Keďže som politológ, vnímam, že o výsledkoch župných volieb by mohli rozhodnúť aj celoštátne témy. Bežne sa to tak deje v Českej republike, kde do kampane pred krajskými voľbami takéto témy vstupujú.“

To, ako sa Smer a koalícia správajú v súčasnosti napríklad v kauze Bašternák či v Národnej rade, by podľa Klusa mohlo pravdepodobnosť spoločného koalično-opozičného postupu v Banskobystrickom kraji výrazne znížiť.

Nosko zvažuje, Konárik županom nebude

K Mičevovej kandidatúre sa zatiaľ nevyjadrujú ani regionálni politici z dvoch menších koaličných strán, teda SNS a Mosta-Híd. „Máme pravidelné stretnutia koaličných partnerov aj v rámci kraja. Zatiaľ toto meno nepadlo, aspoň ja o tom neviem,“ reagoval krajský predseda Mosta-Híd László Nagy.

„S koaličnými partnermi sme hovorili o tom, že budeme hľadať koaličného kandidáta, ktorý bude vyhovovať širokým vrstvám obyvateľstva, to nezatajujem. Dokonca sme hovorili o tom, že by mal vyhovovať aj opozičným stranám. Voči pánovi Mičevovi nemám žiadne pripomienky, ale návrh na jeho meno zatiaľ nepadol. V blízkej budúcnosti o tom budeme hovoriť, no predpokladám, že budeme vyberať z viacerých kandidátov, aby sa práca samosprávy zlepšila.“

Krajský šéf SNS Štefan Turek povedal, že o župných voľbách sa budú v strane baviť až koncom septembra. „To sú ešte skoré otázky, ktoré sme zatiaľ neriešili na predsedníctve. Rátam, že budeme sedieť do konca mesiaca.“

Ján Nosko a Stanislav Mičev, dvaja možní uchádzači o post banskobystrického župana. Foto - TASR
Ján Nosko a Stanislav Mičev, dvaja možní uchádzači o post banskobystrického župana. Foto – TASR

V minulých župných voľbách za SNS na župana kandidoval Karol Konárik mladší. Tentoraz sa už o post uchádzať nebude, kandidovať chce len do župného zastupiteľstva. Konárik hovorí, že jemu sa ako prijateľný kandidát zdá aj jediný človek, ktorý zatiaľ kandidatúru oficiálne oznámil. Je ním banskobystrický mestský poslanec Igor Kašper, ktorého zvolili za Smer. Na župana však chce ísť ako nezávislý.

V Banskej Bystrici sa šepká aj o možnej kandidatúre primátora Jána Noska. Na čelo radnice sa dostal ako nezávislý, mal však podporu Smeru, SDKÚ a SNS. Ani on sám nevylučuje, že Mariana Kotlebu v Banskej Bystrici vyzve.

„Oslovili ma politické strany, ale aj iné subjekty, ktoré nebudem špecifikovať,“ povedal Nosko. „Nie je jednoduché opustiť mandát daný obyvateľmi mesta, ako aj rozbehnuté zámery a projekty, ktoré som sa zaviazal zrealizovať. Je to zložité rozhodnutie, ktoré sa rodí v čase a je podmienené rôznymi faktormi. V tejto chvíli však na definitívne rozhodnutie ešte nedozrel čas.“

V Banskej Bystrici v roku 2013 za župana kandidovalo jedenásť uchádzačov. V prvom kole získal kandidát Smeru Vladimír Maňka 60 900 hlasov, a zvolenie mu ušlo len o pár desatín percenta. V druhom kole to už bolo menej – 57 164 hlasov. Kým Kotleba mal v prvom kole 26 251 hlasov, v druhom to bolo už 71 397 a stal sa županom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie