Denník N

Političky, ktoré sa vrátili po pôrode do práce, už počuli aj to, že sú zradkyne

Talianska europoslankyňa Licia Ronzulliová. Foto – TASR/AP
Talianska europoslankyňa Licia Ronzulliová. Foto – TASR/AP

Verejnosť a médiá političky na materskej už znepokojili vo Francúzsku, Taliansku aj v Európskom parlamente.

Máloktoré ženské povolanie vyvoláva viac reakcií, ako je politika, ak sa k tomu ešte pridá materstvo.

Známa je talianska europoslankyňa Licia Ronzulliová, ktorá si v roku 2010 priniesla do pléna v nosiči 44-dňové dieťa a s dcérou v náručí aj hlasovala. Vysvetľovala, že ju nechcela nechať doma a dieťa na pracovisku je počas rokovania povolené. Niektorí to považovali za politický kalkul, proti čomu sa Talianka ohradila. Celá situácia vyvolala medzinárodnú debatu o zamestnaneckých právach pre ženy.

Rekord: päť dní

Ešte rýchlejší návrat predviedla pred siedmimi rokmi francúzska ministerka spravodlivosti, do práce sa vrátila už päť dní po cisárskom reze.

Rachida Datiová okamžite schytala vlnu kritiky, že nezostala na materskej dovolenke. Päť dní po pôrode však vyzerala viac pri sile ako predtým, písali médiá.

Datiová bola prvá moslimka zastávajúca významný vládny post vo vláde Nicolasa Sarkozyho. Pochádzala z chudobných pomerov a Sarkozy chcel jej menovaním vyslať správu, že vo Francúzsku môže spraviť kariéru každý a „všetko je možné“.

Datiová bola pod dohľadom médií odvtedy, čo oznámila, že je tehotná. Prečo? Bola slobodná, meno otca nezverejnila a mala 42 rokov. Bulvárne médiá sa toho chytili a začali kolovať správy, kto zo slávnych milionárov by mohol byť otcom, Datiová sa stala terčom posmeškov. Navyše počas tehotenstva čelila na ministerstve veľkým problémom a po pôrode sa očakával jej odchod z politiky.

Klebety a dohady

Datiová sa ohradzovala, že materskú dovolenku neplánuje, a tak bol jej návrat kritizovaný zo všetkých strán. Ženy sa ohradzovali, že takto vytvára dojem, že nepotrebujú materskú dovolenku. Niektorí ju označovali za „zradkyňu ženského pohlavia“. Iní zasa tvrdili, že sotva mala inú možnosť, ako sa vrátiť, keďže Sarkozy práve ohlásil veľkú reformu v súdnictve.

Španielska ministerka obrany Carme Chacónová. foto - TASR/AP
Španielska ministerka obrany Carme Chacónová. Foto – TASR/AP

Silnú reakciu vyvolala v roku 2008 aj prvá španielska ministerka obrany Carme Chacón. Jej fotografie, ako v tehotenskom oblečení dohliada na nastúpenú armádnu jednotku, zverejnili na celom svete. Do práce sa vrátila šesť týždňov po pôrode syna a okamžite sa pustila do práce, napríklad aj prepúšťania ľudí z velenia.

Len jedenásť dní po pôrode sa v roku 2011 vrátila do práce aj Španielka Soraya Saenz Santamaria a nevyužila možnosť 6-týždňovej dovolenky. Z poslankyne, ktorou bola dovtedy, sa posunula na pozíciu podpredsedníčky vlády.

Médiá často reagovali negatívne. „Nie je to dobrý príklad pre ostatné ženy, vysiela takto posolstvo zamestnávateľom, ktoré nie je dobré,“ argumentoval napríklad denník 20 Minutos.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie