Denník N

Birdman je najlepší film roka, Oscara majú aj Poliaci (zoznam ocenených)

Mexický režisér Alejandro González Inárritu ďakoval tento rok najčastejšie. Foto – AP
Mexický režisér Alejandro González Inárritu ďakoval tento rok najčastejšie. Foto – AP

Udeľovanie hlavných filmárskych cien prekvapilo štvoritým úspechom mexického režiséra Alejandra Iñárritu.

Najlepším filmom tohtoročného udeľovania Oscarov sa stala čierna komédia Birdman, rozprávajúca príbeh herca, ktorý sa po komerčnom úspechu ako hollywoodsky superhrdina pokúša presadiť v divadle.

Režisér filmu Alejandro González Iňárritu si odniesol aj zlatú sošku pre najlepšieho režiséra. Film bol nominovaný v deviatich kategóriách, nakoniec získal štyri ocenenia – aj za kameru a pôvodný scenár.

„Možno začnú pre Akadémiu od budúceho roka platiť nejaké imigračné pravidlá – dvaja Mexičania za sebou – to je podozrivé,“ vtipkoval pri preberaní ceny Iňárritu. Vlani totiž získal Oscara pre najlepšieho režiséra jeho krajan Alfonso Cuarón s Gravitáciou

Birdman
Birdman je skutočným zjavením. V konkurencii asi najviac pripomína európske umelecké kino. Hovorí sa o komédii, no rovnako bude sedieť aj nálepka existenciálnej drámy. Prečítajte si, prečo Birdman získal štyroch Oscarov

Ocara za najlepší ženský herecký výkon dostala Julianne Moore za film Still Alice, kde hrala učiteľku s Alzheimerovou chorobou.

Najlepším hercom je Eddie Redmayne. Vo filme Teória všetkého hral telesne postihnutého slávneho vedca Stephena Hawkinga.

Oscary 2015

Najlepší film
Birdman

Najlepšia réžia
Alejandro G. Iñárritu (Birdman)

Najlepší ženský herecký výkon
Julianne Moore (Still Alice)

Najlepší mužský herecký výkon
Eddie Redmayne (Teória všetkého)

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
JK Simmons (Whiplash)

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Patricia Arquette (Chlapčenstvo)

Najlepší pôvodný scenár
Birdman

Najlepší adaptovaný scenár
Kód Enigmy

Najlepšia filmová hudba
Grandhotel Budapešť – Alexandre Desplat

Najlepší animovaný film
Big Hero 6

Najlepší cudzojazyčný film
Ida

Kompletný zoznam ocenených nájdete tu


6:05 Najdôležitejšiu cenu – pre najlepší film roka uviedol Sean Penn. Naťahoval to, a keď nakoniec skríkol: „Kto dal tomuto skurvencovi zelenú kartu?!“ bolo jasné, že Birdman dotiahol svoju spanilú jazdu do veľkého finále. Po priebehu večera to bolo asi najväčšie prekvapenie, pretože takmer všetci očakávali, že na pódium vyjde režisér Richard Linklater a jeho tím stojaci za filmom Chlapčenstvo.

Akadémii zloženej zo 6124 členov sa však nakoniec najviac zapáčil príbeh herca, ktorý sa pokúša vytesniť svoju hollywoodsku minulosť ambicióznym projektom pre Broadway. A tak druhýkrát po sebe dala hlavnú cenu dielu mexického režiséra – vlani uspel Alfonso Cuarón s vesmírnou drámou Gravitácia.

5:58 „Neexistuje nič ako najlepšia herečka,“ kolegiálne pozdravila z pódia ostatné finalistky Julianne Moore. Cenu získala za postavu harvardskej profesorky a matky troch detí, ktorej život obráti naruby Alzheimerova choroba.

5:51 Málokto urobil pre svoju postavu tento rok viac než Eddie Redmayne. Britský herec dokázal napodobniť aj špeciálny hlas legendárneho fyzika Stephena Hawkinga v životopisnom príbehu Teória všetkého. Napriek tomu sa čakalo, že cena pre najlepšieho herca zostane v Amerike – Michaelovi Keatonovi za Birdmana alebo Bradleymu Cooperovi za ostreľovača.

5:44 „Ego miluje súťaživosť, pretože aby niekto vyhral, musí iný prehrať. Ale skutočné umenie, práca všetkých mojich kolegov sa nedá posúdiť, to sa ukáže až časom,“ povedal Alejandro Iñárritu. Jeho Birdman, zdá sa, sa rozbieha k veľkému finále.

5:35 Po kamere získal Birdman ďalšiu z „dôležitejších“ kategórií – najlepší scenár. Vzápätí nastalo prvé veľké prekvapenie, cena pre Kód Enigmy za najlepší adaptovaný scenár, kde boli iní favoriti.

5:27 Po ôsmich nomináciách mu to konečne vyšlo. Vlastne tak trochu muselo, aj štatisticky – skladateľ Alexandre Desplat totiž skomponoval nielen hudbu k víťaznému Grandhotelu Budapešť, ale aj k ďalšiemu tohtoročnému filmu Kód Enigmy.

5:20 Jednou z mála postáv, ktorá sa objavila na Oscaroch a predtým na Grammy, je Lady Gaga. Po duetoch s Tonym Bennettom aj teraz v staromilskej nálade – pripravila poctu rodinnému muzikálu The Sound of Music, ktorý mal premiéru pred 50 rokmi.

5:15 Napätie z blížiaceho vyhlasovania hlavných kategórií sa dá odbúrať rôznymi spôsobmi. Benedict Cumberbatch si zvolil tento:

5:08 Pesnička Glory z filmu Selma priniesla prvé standing ovations. Spieva aj o nedávnych rasových nepokojoch vo Fergusone. Pred 50 rokmi po atentáte na Martina Luthera Kinga, iba štyri dni pred oscarovým prenosom, udeľovanie cien na znamenie úcty odložili. Pianista John Legend a rapper Common sa o pár sekúnd na pódium vrátili – pre cenu za najlepšiu skladbu. V ďakovačke sa opäť skloňuje politika, potláčanie ľudských práv v rôznych formách po celom svete.

4:57 Ďalší politický statement prišiel pri vyhlásení najlepšieho dokumentu, ktorým sa stal Citizenfour. Harris zavtipkoval slovnou hračkou v angličtine: „Edward Snowden tu nemohol byť pre nejakú vlastizradu – t(reason) (nejaký dôvod)“. Snowden, o ktorom je film, je najznámejší whistleblower na svete: odhalil špehovací program NSA a momentálne sa ukrýva v Rusku.

4:40 V rámci spomienkovej videoprojekcie venovanej osobnostiam, ktoré vlani zomreli, sa objavil aj kolumbijský spisovateľ Gabriel García Márquez. Jeho poetika magického realizmu výrazne ovplyvnila aj niekoľkých filmárov po celom svete (u nás Juraja Jakubiska či Ela Havettu).

4:28 Po vlaňajšom úspechu s filmom Gravitácia sa kameraman Emmanuel Lubezki vrátil tento rok pre cenu s Birdmanom. Je to rarita – iba druhé repete v tejto kategórii v celej doterajšej 87-ročnej histórii Oscarov.

4:15 Celovečerný animovaný film je relatívne nová kategória. Kedysi súťažili tieto filmy aj v hlavnej kategórii – v 90. rokoch bola napríklad za najlepší film nominovaná Disneyho Kráska a zviera. Aj tento rok skóruje Disney.

4:11 Aktuálny scorecard – Grandhotel Budapešť 2 (kostýmy, masky ), Whiplash 2 (herec vedľ. úloha, zvuk), American Sniper 1 (strih zvuku), Interstellar 1 (vizuálne efekty), Ida 1 (najlepší zahraničný film).

4:05 Meryl Streep robí veľkou herečkou aj schopnosť tešiť sa z úspechov iných.

3:56 A je tu prvá cena pre Chlapčenstvo, horúceho favorita na hlavnú cenu film roka – najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe je Patricia Arquette, ktorá si zahrala mamu hlavného hrdinu. Vo svojej ďakovačke akcentuje sociálny aspekt, hovorí o rovnosti žien a práve na rovnakú mzdu, za čo si vyslúžila ovácie. Hollywood je liberálny a vždy počas prenosu pár víťazov zdôrazňuje tieto témy.

3:51 Prvý film, ktorý má double, je Whiplash – za zvukové efekty od Kapitána Ameriku Chrisa Evansa.

3:40 V promo reklame Neil Patrick Harris sľuboval: „Hocičo sa môže stať.“ Na veľké prekvapenie sa však ešte čaká. Po pauze však prišlo – v paródii na scénu z filmu Birdman sa potuloval v zákulisí iba v slipoch a ponožkách, narazil na Milesa Tellera sediaceho za bicími presne – podľa svojej postavy z filmu Whiplash – a nakoniec vyšiel na pódium. Herectvo je skutočne ušľachtilé povolanie, vyhlásil za všeobecného veselia. Moderovanie v spodnej bielizni je novinkou, so svojou postavou si to však Harris môže dovoliť.

3:30 Tento rok víťazi zatiaľ veľmi ignorujú odchádzajúcu hudbu. Poľský režisér Pawlikowski si to obzvlášť užil, mikrofón však nemuseli vypnúť nikomu. Uvidíme, na koľko sa Oscary predĺžia, vlani organizátori povynechávali pesničky, tento rok sa zrejme bude spievať veľmi veľa.

Spomínam si na jeden večer, ktorý trval až do 7.30 ráno (pozn. Braňo Ondrášik pozerá udeľovanie Oscarov od roku 1992.)

3:24 Rovnako ako vlani Ellen, aj Harris sa prechádza publikom, interaguje a vtipkuje, zatiaľ však nepriniesol žiadny extra prvok. Oprah Winfrey sa stáva hlavnou postavou v publiku. Počas „lego“ čísla dostala „lego“ Oscara.

3:11 Kategória najlepší cudzojazyčný film sa nezvykle objavila už v prvej časti prenosu. Všetci moji kolegovia už sú na ceste preč a ja som tu,“ rozosmial divákov poľský režisér Pawel Pawlikowski. Jeho čiernobiela dráma Ida o mladej novicke z kláštora, ktorá sa musí vyrovnať s komunistickou minulosťou svojej rodiny, bola pre väčšinu tipujúcich favoritom. Ešte môže dostať cenu za najlepšiu kameru a Poľsko môže celkovo skončiť až s piatimi soškami.

3:02 Aj ceny za najlepší kostýmový dizajn a za masky sú v správnych rukách – Grandhotel Budapešť je vizuálne veľmi nápaditý film. Inak vstup na pódium presne tento film pripomína, odovzdávajúcich uviedli hoteloví poslíčkovia.

2:44 Po prvú sošku Oscara si na pódium vyšiel JK Simmons – za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Vo filme Whiplash stvárnil charizmatického dirigenta, ktorý vedie najlepší študentský džezový orchester veľmi neortodoxnými metódami. Táto cena je v správnych rukách.

2:39 Už úvodným vstupom si Neil Patrick Harris naklonil publikum v sále. Skôr než o klasické moderovanie išlo o muzikálové číslo, s ktorým mu pomohli speváčka Anna Kendrick a komik Jack Black. Bola to pocta filmovej histórii, všetkým nominovaným aj ironické podpichnutie moderátorskej celebrity Oprah Winfrey za jej bohatstvo. Ale inak Harris má veľmi ťažkú úlohu – všetci očakávajú, čo vymyslí, pretože vlaňajšia moderátorka Ellen Degeneres nastavila latku vysoko – jej oscarová selfie, ktorá znefunkčnila Twitter, bola veľkým hitom, úspech mala aj jej nečakaná donáška pizze priamo do sály.

2:31 A už sme v sále, nie na červenom koberci  začína ísť viac o filmy než o módu.

2:04 „Boli sme šokovaní, že sme sa dostali až sem, na Oscary. Cítime sa trochu ako piráti. Tento film mi úplne zmenil život,“ vraví Ethan Hawk, ktorý si zahral postavu otca v Chlapčenstve. Časozberný príbeh o dospievaní sa nakrúcal 12 rokov a je jedným z favoritov večera.

Priamy prenos z udeľovania sa ešte oficiálne nezačal, no televízie vysielajú príchody hostí na červený koberec a ich krátke spovedanie. Má to svojich fanúšikov  niektorí sledujú „svoje“ hviezdy, iní oblečenie, ktorého autormi sú najlepší svetoví návrhári, ako napríklad Tom Ford alebo Versace. Takto napríklad ošatil Scarlett Johanssonovú.

1:28 V Los Angeles dosť výrazne prší a podľa televíznych záberov majú organizátori čo robiť, aby to vydržala ich provizórna strieška pri vstupe do Dolby Theatre. Mimochodom, zlé počasie poznačilo aj minulý ročník, moderátorka Ellen DeGeneres si o tom pripravila aj úvodný vtip – uvidíme, ako to dnes zvládne Neil Patrick Harris.

Tento 41-ročný herec (naposledy ste ho mohli napríklad vidieť v dosť bizarnej postavičke vo Fincherovom filme Stratené dievča) moderuje Oscary prvýkrát, ale má veľké skúsenosti a vie byť naozaj zábavný – štyrikrát moderoval divadelné Tony awards a dvakrát televízne Emmy awards.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie