Denník N

Miroslav Kusý: Takto prebiehali moje stretnutia s Andrejom Dankom

Miroslav Kusý vysvetľuje okolnosti svojich stretnutí so súčasným predsedom SNS. Tvrdí, že témy rozhovorov vždy určoval Andrej Danko a vždy nimi bola reálpolitika bez ideologického balastu.

Pokiaľ ide o naše stretávanie sa (2012-16), pán Danko ma nezaviazal mlčanlivosťou a ani by som na to nebol pristúpil. Príležitostne som o tom hovoril so svojimi priateľmi a tým to aj skončilo. Až kým za mnou neprišiel niekedy koncom júla maďarský novinár Péter Fehér z časopisu Heti Válasz, ktorý sa o tom kdesi dozvedel a urobil so mnou rozsiahly rozhovor na túto tému. Rozprávali sme sa po anglicky a ku mne sa už nedostalo to, čo a ako z toho pretlmočil do maďarčiny a uverejnil.

Keď sa ma na to pýtali z eNka, potvrdil som tieto svoje styky s Dankom a povedal som, že „možno zo desaťkrát sme sa stretli v krčme a diskutovali“. Nemal som chuť a dôvod ďalej to rozvádzať a keby pán Danko nebol spochybnil ten počet a na tlačovke nepovedal, že sme sa stretli najviac dvakrát, ani by som to už nekomentoval. Takto však zo mňa urobil chválenkára a klamára, čo sa mi už nedá mlčky prejsť.

Zo desaťkrát

Takže, vyhrabal a oživil som svoj starý mobil, ktorého diár som používal v rokoch 2012 – 2013 a zistil som, že prvýkrát mi Danko zavolal krátko po tom, čo sa stal predsedom SNS, a dohodol si so mnou schôdzu na 20. novembra 2012 o 10:00 v reštaurácii na Ivánskej ceste (oproti Vietnamskej). V roku 2013 to bolo ešte trikrát (presnými súradnicami môžem poslúžiť). Okrem toho mi ešte v roku 2013 trikrát emailom poslal rôzne dokumenty SNS (Záverečnú správu z prieskumu o SNS z roku 2012, Popradské memorandum SNS z 29. júna 2013). Mám to v pamäti počítača. Zrejme to boli veci, o ktorých sme vtedy diskutovali.

Diáre za roky 2014 – 2015 (zatiaľ) neviem nájsť, ale telefonáty od Danka by sa vraj dali zdokladovať, hovoria experti. Takisto posledný hovor s ním, keď mi volal z Prahy tesne pred marcovými voľbami – s tým, že by sa chcel so mnou ešte stretnúť. K tomu však už nedošlo.

Toto všetko uvádzam len preto, aby bolo jasné, že to moje „zo desaťkrát“ nebolo vôbec nadsadené. Neškolil som ho, on to odo mňa nechcel, ani nepotreboval a ja som tú potrebu necítil. Témy našich rozhovorov určoval on a bola to vždy reálpolitika bez ideologického balastu.

Zaujímalo ma jeho myslenie

Nikdy sme sa nebavili o národných citoch, proklamáciách, vyznaniach. V tom sme mali každý sám pre seba jasno a nepotrebovali sme sa navzájom presviedčať. A tak sme sa ani nikdy nepohádali; bol to vecný dialóg navzájom sa rešpektujúcich ľudí rôznych názorov. On ako politik rozvíjal predo mnou svoje predstavy, postupy, konzekvencie a ja som to ako politológ komentoval.

Mňa zaujímal spôsob politického myslenia a konania nového, veľmi ambiciózneho predsedu SNS, on chcel poznať názor od seba nezávislého politológa a oponenta. V tom sme si vychádzali v ústrety. Neviem a nepýtal som sa ho na to, prečo oslovil práve mňa. Rozprávali sme sa o situácii v súčasnej slovenskej politike a o súčasných slovenských špičkových politikoch, ktorí boli jeho spolužiakmi na právnickej fakulte. Danko hovoril otvorene o tom, že je bohatým advokátom, ktorý chce vstúpiť do vysokej politiky a volí pre to túto cestu.

Daň svojmu povolaniu

Bavili sme sa aj o tom, aké limity mu v tomto úsilí kladie SNS, čoho sa môže (a musí) zbaviť a čo zostane neprekonateľné. Nie vždy sme sa dohodli, ale vždy ma nechal dohovoriť. Národná strana tu má a ešte dlho bude mať silné voličské zázemie. Považoval som za užitočné aj pre celú slovenskú politickú scénu Dankovo úsilie zmodernizovať ju, zbaviť ju – pokiaľ je to len možné – zbytočných šovinistických fóbií a sebaklamov. Ani v prípade SNS nehlásam tézu, že čím horšia, tým lepšie pre Slovensko. Za kávu, ktorú sme pri tom vypili, platil vždy on, ale viac nič.

Aj keď sa mi priatelia občas čudovali, ja sa za Danka nehanbím, hoci nemyslím, že by som sa mal čím chváliť. Považoval som to za povinnú daň svojmu povolaniu. Ak sa Danko hanbí za mňa, tak to už je jeho vec. Ale nemá prečo: radil som aj iným čelným politikom.

A radiť sa, diskutovať s ľuďmi s iným pohľadom na vec nielenže nezaškodí, ale býva aj užitočné pre obe strany.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie