Denník N

Slon a somár. Ako vznikli symboly najsilnejších amerických strán?

Zdroj - Wikimedia
Zdroj – Wikimedia

Symboly zvierat pre demokratov a republikánov spopularizoval v 19. storočí karikaturista.

Dve zvieratá, ktoré sa stali symbolmi najväčších a najsilnejších amerických politických strán, sa denne objavujú v médiách aj na propagačných predmetoch demokratov a republikánov.

Skutočný dôvod, prečo sa práve tieto zvieratá stali symbolmi rozhodujúcich amerických politických strán, siaha až do 19. storočia a stojí za ním karikaturista nemeckého pôvodu.

Populistu označili za somára

V roku 1824 sa v prezidentskej kampani stretli dve významné osoby americkej histórie – Andrew Jackson a John Quincy Adams. Kampaň medzi diplomaticky zdatným Adamsom, ktorý bol v tom čase prezidentom, a Jacksonom, ktorý bol populárny medzi ľudom, bola mimoriadne intenzívna.

Kandidáti sa navzájom označovali za vrahov, obviňovali sa z podpory zahraničných mocností či vojnových zločinov. Jackson, ktorý používal slogan „Nechajme vládnuť ľudí“, v nej bol napokon pre svoje populistické vyjadrenia označený za somára.

Budúci prezident sa však rozhodol, že to nebude brať ako urážku. Prirovnanie k zvieraťu chcel využiť vo svoj prospech – somára považoval za pracovité, tvrdohlavé a silné zviera. Začal ho preto používať aj vo svojej predvolebnej kampani.

Jackson, vojnový hrdina, napokon voľby vyhral a stal sa americkým prezidentom, prvým zo samostatnej Demokratickej strany. Po voľbách sa však symbol somára vytratil. Až v 70. rokoch 19. storočia ho v magazíne Harper’s Weekly znovu oživil karikaturista Thomas Nast, ktorý ho začal pravidelne používať vo svojich kresbách.

Po smrti jedného z Lincolnových poradcov mal karikaturista pocit, že demokrati sa k jeho pamiatke správajú neúctivo, a v roku 1870 publikoval karikatúru, v ktorej zobrazil somára, čo kope do mŕtveho leva, predstavujúceho Lincolnovho poradcu. Somár sa tak vrátil na scénu.

Smithsonian Magazine píše, že politické karikatúry boli v tom čase pre bežných ľudí aj pre politikov mimoriadne dôležité a ich sila mala potenciál ovplyvňovať verejnú mienku. Na Nasta sa počas svojej predvolebnej kampane spoliehal aj Abraham Lincoln a podľa Smithsonianu ho pri získavaní voličov považoval za dôležitejšieho ako niektorých členov svojho volebného tímu.

Slon ako symbol republikánov

Thomas Nast je zároveň autorom republikánskeho loga – slona. V tomto prípade však je vysvetlenie zložitejšie, lebo nie je jasné, prečo si za symbol Republikánskej strany vybral práve toto zviera. Najpravdepodobnejšie vysvetlenie je, že Nastovi republikáni v tom čase pripomínali slona – boli veľkí, silní, no ak ich niekto vystrašil, správali sa „ako slon v porceláne“.

Nast, ktorý mal nemecký pôvod, ho na karikatúre s názvom „Panika z tretieho funkčného obdobia“ zobrazil ako vystrašené zviera, utekajúce do priepasti, kde čaká chaos a inflácia. Vystrašiť ho mali práve demokrati, ktorí v tom čase vystupovali proti prezidentovi Grantovi. Ten sa chcel tretíkrát po sebe stať prezidentom, čo síce ešte v tom čase nebolo zakázané ústavou, no bolo to neobvyklé.

Karikatúra Third Term Panic od Thomasa Nasta. Foto - Wikimedia
Karikatúra Third Term Panic od Thomasa Nasta. Foto – Wikimedia

Médiá, ktoré boli naklonené demokratom, ho preto označovali za potenciálneho diktátora. Nastova karikatúra mala zobraziť práve strach, ktorý v republikánoch tieto obvinenia vyvolávali. Somár, teda symbol demokratov, bol prezlečený za leva a snažil sa vystrašiť ostatné zvieratá.

Nast sa pri tejto karikatúre inšpiroval klasickou Ezopovou bájkou a spôsob, akým zobrazil najsilnejšie politické skupiny, sa v Amerike ujal a pretrval až dodnes.

So zvieracím symbolom sú však dnes viac stotožnení republikáni, ktorí slona oficiálne uznali za svoj symbol a používajú ho aj na webovej stránke. Demokrati radšej využívajú modré písmeno D, hoci na verejnosti a v médiách sa v súvislosti so stranou väčšinou objavuje skôr somár.

A čo iné strany?

Aj napriek tomu, že demokrati a republikáni ovládajú vysokú politiku, v USA existujú desiatky politických strán a zvieracie symboly používajú aj niektoré menšie strany.

Moderná strana Whigov si na svoje logo vybrala sovu, Libertariáni istý čas používali tučniaka, politické hnutie FSP používa dikobraza.

Zvieracie symboly sú však v politike bežné aj v iných štátoch, často ich využívajú národné strany. Vo Walese bol tradičný waleský drak dlho symbolom strany Plaid Cymru, na Slovensku má SNS v logu orla, na Srí Lanke zas politické krídlo Tamilov využívalo tigra.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie