Denník N

Krčmy a bary v centre Bratislavy majú zatvoriť o desiatej alebo sa zadebniť

Policajný zásah pod Hradom. Foto – Facebook Podhradie žije
Policajný zásah pod Hradom. Foto – Facebook Podhradie žije

V bratislavskom Starom Meste prebieha boj o nočný život. Polícia často kontroluje podniky v Podhradí a lokálni politici chcú prinútiť krčmárov, aby zatvárali skôr.

Aktualizácia – Poslanci  20. septembra 2016 prísne podmienky schválili.

Nielen cez leto to je miesto s najrušnejším nočným životom na Slovensku. Ľudia postávajú v historických uličkách s pivom v ruke, hrá hudba, niekedy aj živá priamo na ulici, terasy sú plné turistov. Vedenie bratislavského Starého Mesta to chce zmeniť. Od desiatej hodiny večer chce zatvoriť podniky v centre Bratislavy.

Radnica chce ponúknuť aj výnimky – ale až po stavebných úpravách. Krčmu treba prestavať tak, aby mala zadebnené okná proti otváraniu, dvojité dvere a nepretržitú ventiláciu. Aj tak budú môcť zostať otvorení iba do jednej hodiny ráno cez víkendy.

Najmenej sa sprísnené podmienky dotknú podzemných barov, prípadne ukotvených lodí, zatvoriť musia až o štvrtej ráno.

Likvidačné podmienky, sťažujú sa krčmári

Krčmári tvrdia, že je to likvidačné, no ani nie pre nutné investície do priestorov, ale výrazne skrátenie otváracích hodín oproti doterajšiemu stavu.

Radnica odkazuje, že podmienky upraviť musí, lebo predošlé pravidlá označil v decembri Najvyšší súd za nezákonné, ešte predtým ich napadol prokurátor.

Starosta Radoslav Števčík (nezávislý s podporou Smeru) obmedzenia presadzuje od marca, keď chcel centrum rozdeliť na viacero zón s rôznymi záverečnými hodinami. Majitelia krčiem sa voči tomu ohradili, nepodporili ho ani poslanci.

Števčík je známy napríklad aj tým, že zo Šafárikovho námestia v centre vytlačil dizajnérov, architektov a aktivistov s lodnými kontajnermi v centre Kontakt.

Policajti prišli s televíziou

„Táto štvrť však nie je o tom, že by tu bol bordel. V lete sem chodí viac ľudí, ale skôr slušnejších, posedávajú, rozprávajú sa. Ten život tu prirodzene vznikol a patrí sem,“ hovorí Robert Jedlička. Majiteľ krčmy U čerta, ktorá radnici najviac prekáža, hovorí, že po návštevníkoch pravidelne upratujú, no aj tak ich šikanujú a kontrolujú krátko po desiatej hodine.

Policajti pred podnik nabehli napríklad v piatok 12. augusta počas festivalu Grape, keď bolo v krčmách výrazne menej ľudí. „Prišlo osem policajtov aj s televíziou TA3. Sedeli tu iba štyria ľudia. Policajti mi viackrát hovorili, že prišli na Čerta, ale my sme boli tri hodiny zavretí,“ vraví Jedlička. Tvrdí, že najviac sa na nich sťažuje jeden z obyvateľov, ktorý sa do Podhradia pred niekoľkými rokmi prisťahoval.

Krčmy na hradnom kopci navštevujú najmä miestni, v lete si zvykli popíjať a rozprávať sa vonku na ulici. Mestská časť aj niektorí jej poslanci tvrdia, že rušia obyvateľov.

Obyvateľka Podhradia, ktorá chcela zostať v anonymite, hovorí, že návštevníci robia neporiadok rozhadzovaním plastových pohárov z okolitých podnikov, pijú alkohol na verejnosti a sú hluční.

„Iné prevádzky v Podhradí dokazujú, že sa dá podnikať aj inak. Le šenk alebo čínska reštaurácia Jasmín majú riadne povolené terasy otvorené aj po 22. hodine a napriek tomu je tam pokoj, zákazníci sa správajú slušne bez rušenia obyvateľov a prevádzky dlhodobo prosperujú bez rušenia pokoja a nariadení,“ vraví obyvateľka.

Mestská časť rieši 26 prípadov porušenia otváracích hodín, s kým konkrétne, nemenovala. Predvolanie dostala aj krčma U čerta, zatiaľ nevedia, akú pokutu dostanú.

Ak by neprešli pripomienky podnikateľov, Jedlička hovorí, že bude musieť investovať niekoľko tisíc eur do vzduchotechniky, zrušia stôl a domurujú dvere. „Vzduchotechnika by však susede urobila väčší hluk, hučí a musí ísť nonstop aj cez deň.“

Pre nedoriešený problém tak podniky mohli oficiálne obsluhovať iba do desiatej hodiny, väčšinou ich však úradníci ani počas leta nekontrolovali. Za chystanými obmedzeniami je teraz okrem zrušenia všeobecne záväzného nariadenia aj spor starostu a mestskej časti s krčmami v Podhradí.

„Podniky, ktoré budú musieť byť do desiatej a boli zvyknuté, že sú nočné, tak skrachujú. My to do polnoci, jednej prežijeme, ale podniky v meste skrachujú. Je to prirodzený pohyb ľudí, prídu sem, rozprávajú sa, dajú si pivo, zídu dole do nejakého karaoke baru a sú tam do rána. Niektoré podniky otvárajú iba o ôsmej, nikto tam predtým nechodí.“

Debata Denníka N v KC Dunaj. Foto N - Tomáš Benedikovič
Debata Denníka N v KC Dunaj. Foto N – Tomáš Benedikovič

KC Dunaj: Netlačme kultúru do undergroundu

Zmeny sa dotknú napríklad aj kultúrneho centra KC Dunaj na Námestí SNP, ktorý sídli v administratívno-nákupnej budove Dunaj. Podnik si obľúbili zahraniční turisti, pravidelne sú tam koncerty, diskusie, prednášky a kultúrne akcie.

Jeho výraznou črtou je terasa s výhľadom na Bratislavu. Ak by podnik nechcel zatvoriť o desiatej večer, musel by ju pravdepodobne zatvoriť. Majiteľ podniku Ivan Pätoprstý hovorí, že okrem literárneho klubu ich akcie končia málokedy o desiatej večer.

„Akékoľvek celoplošné obmedzenie nie je správne. Výnimky sú len pre podzemné priestory, ako keby sme kultúru dostávali zasa niekam do undergroundu. Zabúda sa na to, že KC Dunaj niekde na streche nie je jediný v Európe, tieto priestory sú zaujímave výhľadom, terasou, atmosférou. Doba, keď sa kultúra odohrávala niekde v podzemí, je už predsa za nami. Toto celé sa ju tam snaží zase dostať.“

Pätoprstý hovorí, že budú hľadať všetky spôsoby, ako prežiť, no nevie, či budú môcť v Dunaji zostať. „Aj keď sme kultúrne centrum, nežijeme z grantov. Sme podnikatelia, platíme normálne nájomné a všetky kultúrne akcie, literárne kluby, diskusie, prezentácie dotujeme piatkovým a sobotňajším programom, koncertmi a DJ-mi. Keď nám to neumožnia robiť, budeme hľadať iný model fungovania, žiadať ministerstvo kultúry o granty a budeme musieť výrazne zmeniť fungovanie.“

Koncert Hrana Live v Starej tržnici. Foto N - Tomáš Benedikovič
Koncert Hrana Live v Starej tržnici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Londýn chce chrániť aj nočný život

Staré Mesto tvrdí, že nariadenie je iba návrh a v legislatívnom procese sa konečné hodiny ešte môžu predĺžiť.

O návrhu majú miestni poslanci hlasovať 20. septembra. Mestská časť ani prokuratúra zatiaľ nevie povedať, či VZN nebude opäť napadnuteľné. Niektoré bratislavské podniky chystajú na štvrtok protestnú akciu a o 22. hodine zatvoria.

Napríklad v Londýne na to idú opačnou cestou a nový starosta chce po útlme nočného života v meste bojovať za jeho zachovanie. Za posledných osem rokov podľa Sadiq Khana zanikla viac ako polovica nočných klubov a 40 percent koncertných sál, preto chce Londýn ochrániť ako 24-hodinové mesto.

Khan vytvoril novú pozíciu „nočného cára“, ktorý má pomôcť nočnému životu v Londýne. „Musíme ochrániť nočný život v Londýne, zároveň to musí byť bezpečné a príjemné pre všetkých.“ Cár bude musieť pracovať s majiteľmi podnikov, úradníkmi, políciou aj verejnosťou.

Vallo: Musí sa nájsť kompromis, tento návrh to nie je

„Problém hluku v staromestských uliciach rozdeľuje, niekto sa chce zabávať a niekto na ulici žije a nechce každý deň pred domom párty,“ hovorí architekt a hudobník Matúš Vallo, ktorý tento týždeň v Denníku N ohlásil, že by chcel kandidovať za primátora Bratislavy. Cez združenie Mestské zásahy už pripravil viacero opatrení pre Bratislavu.

Stále menej ľudí podľa Valla zvláda bývať v historickom jadre a jeden z dôvodov je hluk. „Je logické a správne, že centrum mesta je rušnejšie a živšie. Ale bez obyvateľov, ktorí tam nielen žúrujú, ale aj bývajú, to bude len mŕtvola. Ako vždy v meste, aj v tomto prípade musí ísť o hľadanie kompromisu.“ Súčasný návrh VZN ním podľa neho nie je, podobne ako predošlý návrh.

„Aby mohol obľúbený podnik KC Dunaj dostať výnimku, musel by mať navždy a fixne pozatvárané všetky okná. Zvláštne však je, ak by ste podľa VZN prevádzkovali kasíno, môžete byť otvorený nonstop bez výnimiek. Verím, že cesta, síce ťažšia, je dialóg a pokus o vytvorenie mapy s odlišnými zónami, ktorá by brala do úvahy reálnu situáciu ulice a vedela by flexibilnejšie pracovať s takým citlivým nariadením.“

Opatrenia nie sú extrémne, tvrdí autor návrhu

Vicestarosta a architekt Ľubomír Boháč (Nova), ktorý návrh pripravil, hovorí, že chcú len zamedziť hluku, ale inak podnikateľov neobmedzovať. Problém podľa neho nie sú ľudia na ulici, ktorí fajčia a zabávajú sa, ale hluk z prevádzok, napríklad cez otvorené výklady podniku smerom do ulice.

„Nemali by sa tomu brániť, slušnejšie prevádzky opatrenia už majú. Nie sú to extrémne veci. Ten, kto má malú prevádzku, sa musí poobzerať po vhodnejšej alebo podnikať do 22. hodiny.“

Neskôr sa podľa neho ľudia majú presunúť do podzemných podnikov. „Keď sa niekto nemá vyspať ani do rána do štvrtej, to sa nedá. Dnes tá hudba nie sú sláčikové veci a inštrumentálky. To je tvrdá, ťažká hudba so zosilňovačmi.“

Návrh nariadenia je však podľa poslankyne Viery Satinskej (s podporou OKS) neadekvátne obmedzujúci. „Súčasná právna úprava stačí, aby podniky dodržiavali základné predpisy o nočnom pokoji.“

Poslanci: Bavia sa bez ohľadu na ostatných

„Dostávame sťažnosti obyvateľov a zdá sa, že ťahajú za kratší koniec. Sú prevádzky, ktoré nerešpektujú žiadne pravidlá a bolo nutné niečo zaviesť. Má to chrániť obe skupiny, je to kompromis,“ vraví aktivista a nezávislý poslanec Matej Vagač. Nočný život, ktorý obmedzuje druhých, podľa neho nie je v poriadku.

„Na križovatke Mikulášskej a Židovskej sa zhromaždí sto ľudí a je im jedno, kto si čo myslí. Pijú vonku a bavia sa, polícia je bezradná. Čo s tým majú robiť chudáci ľudia, ktorí tam žijú?“

Poslankyňa Martina Uličná (KDH) hovorí, že sa rieši hluk na ulici, a nie vnútri podnikov, odkiaľ ľudia nerušia obyvateľov, ale robia to nespratníci a výrastkovia, ktorí idú s alkoholom na ulicu. Nariadenie sa toho však podľa nej nedotkne. „Ak nedokážeme účinne spolupracovať s mestskou a štátnou políciou, nevieme obyvateľov adekvátne ochrániť.“

Poslanec Ondrej Dostál (OKS) s návrhom nesúhlasí, obmedziť by sa podľa neho mali iba podniky, ktoré robia neporiadok a rušia nočný pokoj. „Tie, ktoré sú bezproblémové, by si mali samy rozhodovať o otváracích hodinách.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nočný život v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie