Denník N

Danko pritiahol k SNS ženy a má imidž sympaťáka

Grafika: Denník N
Grafika: Denník N

SNS pribudli od čias Jána Slotu voličky. Otázky o vzťahu predsedu SNS k ženám by mohli narušiť imidž slušného sympaťáka, ktorý sa Andrej Danko snaží pestovať. Pokiaľ by sa množili, mohli by ublížiť jemu aj celej strane.

Pre jedných je predseda parlamentu a SNS Andrej Danko sympaťák, ktorý chce do politiky dostať slušnosť, pre iných je po udalostiach z posledných týždňov grobian, ktorý uráža a šikanuje tehotnú ženu a neskôr čerstvú matku.

Opozícia na spor Danka s Luciou Ďuriš Nicholsonovou opakovane upozorňuje a dúfa, že imidž najdôveryhodnejšieho slovenského politika poškodí.

„Správanie sa Andreja Danka k ženám je ďaleko za hranicou toho, čo je v slušných spoločnostiach akceptovateľné,“ hovoril o ňom predseda SaS Richard Sulík. Danko sa bráni a vraví, že sa k poslankyni choval slušne a že ona aj opozícia klamú.

Andrej Danko je podľa posledného prieskumu agentúry Focus sympatický 48,5 percenta a nesympatický 37,4 percenta ľudí a nepoznajú ho len dve percentá opýtaných. S prehľadom poráža predsedov ostatných strán. Keby sa však výskumníci pýtali na mená jeho piatich podpredsedov, málokto by z hlavy poznal čo i len jedno.

SNS získala v posledných voľbách 8,64 percenta hlasov a od vstupu do vlády so Smerom, s Mostom-Híd a so Sieťou popularita Andreja Danka rastie.

Voličky SNS dobehli voličov

Medzi priaznivcami SNS pribudli najmä ženy a takéto výraznejšie zmeny elektorátu v priebehu pomerne krátkeho obdobia nie sú časté. Kým za čias Jána Slotu bol podiel žien medzi voličmi strany okolo 40 percent, teraz už je ich zhruba polovica, hovorí riaditeľ Focusu Martin Slosiarik.

Ženskú časť Danko oslovil podľa neho práve svojím imidžom či osobnostnými charakteristikami. „Zatiaľ čo muži dbajú viac na témy patriotizmu či národnej hrdosti, u časti žien môže zavážiť aj emocionálna rovina – že je sympaťák.“ Jadro voličov – teda ľudia, čo stranu aj skutočne volili a nepridali sa k nej po voľbách – je však podľa Slosiarika stále prevažne mužské.

„Dnes sa ten pomer vyrovnáva. Pokiaľ hovoríme o charakteristikách ako sympatie, má ich rovnomerne zastúpené medzi mužmi i ženami. Stráca sa tá typická charakteristika SNS z čias Jána Slotu.“ Analytik si nárast zastúpenia žien medzi voličmi vysvetľuje samotným rozrastaním sa elektorátu a tým, že strana už nie je na hranici zvoliteľnosti.

Danka si za svojho podpredsedu vybral ešte Ján Slota. V roku 2012 potom Danko na čele mimoparlamentnej strany Slotu vymenil, rozhádali sa a doteraz majú spory. Danko odvtedy hovorí, že stranu vyčistil.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by opozícia búšila

Mohli by práve ženy citlivejšie vnímať kauzu Nicholsonová? „Ak by opozícia do toho trvalo búšila a ak by sa aj mala do čoho zadrapiť, ak by tých prípadov bolo podstatne viac a vedela by sa s nimi dostať do médií, tak áno,“ myslí si analytik.

Momentálne však kritika Danka za jeho vzťah k ženám podľa Slosiarika nepadá na úrodnú pôdu medzi voličkami SNS či Smeru. „Majú od Lucie Nicholsonovej prílišný dištanc, primárne jej neveria a obviňujú ju z manipulácie.“ Vzťah k svojej politickej preferencii je tak u nich zrejme silnejší, než k Nicholsonovej ako k žene.

„Súčasné preferencie SNS okolo 14 až 15 percent považujem za ich momentálny strop a zvýšiť by ich mohlo to, keby sa SNS dokázala prezentovať ako strana so širším odborným zázemím – ekonomickým, sociálnym, ľudskoprávnym – čo si pravdepodobne vyžaduje aj príchod nových ľudí do vedenia strany,“ vraví o možnosti ďalšieho rastu popularity SNS Slosiarik.

Strana veľa odborníkov zo svojho vnútra zatiaľ nepredstavila. Na všetky tri svoje ministerstvá dosadila pomerne neznámych nestraníkov, ministrom školstva je Peter Plavčan, ministerkou pôdohospodárstva Gabriela Matečná a ministrom obrany je dlhoročný vojak Peter Gajdoš.

Výraznejšou nomináciou SNS, ku ktorej sa však Danko priamo nepriznáva, je aj šéf Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik, ktorý ani neposkytol svoj životopis.

„Takto strana stojí len na svojom lídrovi, ktorý, kým je populárny, je populárna aj strana, ale keď sa s ním začnú spájať negatívne veci, tak so sebou ťahá dole aj preferencie strany,“ povedal analytik.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie