Denník N

Smer má dobrý plán proti Kotlebovi, treba mu držať palce

Proti Kotlebovi bude možno kandidovať viacero dobrých kandidátov, ale možný adept Smeru vyčnieva už dnes. No ak chce uspieť, bude sa musieť vyhraniť aj voči vlastným.

Aj Smer dokáže príjemne prekvapiť. Nápad postaviť v krajských voľbách proti Kotlebovi riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva je presne z tejto kategórie. Nejde len o to, že Smer proti fašistovi chce poslať úprimne presvedčeného demokrata.

Mičev je okrem toho aj slušný a kompetentný človek, o ktorom zatiaľ nevedno nič, čo by ho mohlo diskvalifikovať. Je to až taký dobrý kandidát, že by dokonca aj SaS mal uchrániť od dilemy, či sulíkovci majú podporiť ľavičiara blízkeho Smeru. Keď na to príde, tohto by mali.

Teraz treba len dúfať, že v Smere majú kvalitné prieskumy o tom, že Mičev sa ako výborný výber nezdá byť iba v Bratislave, ale aj vo Zvolene či v Brezne. No ak sa to aj potvrdí a známy historik sa do budúcoročných volieb zapojí a uspeje v nich (prípadne niekto iný slušnejší ako Kotleba), odstránili by sme iba prejav, ale nie aj príčinu choroby. Tou je zanedbávanie chudobných regiónov a kradnutie v Bratislave.

Mičev reálne s ničím z toho nedokáže bez pomoci z hlavného mesta pohnúť. Lenže ak chce presvedčiť, že je iný ako strana, ktorá ho presadzuje, bude to musieť dokázať. V okamihu, keď potvrdí svoju kandidatúru, dostane otázku, čo si myslí napríklad o Kaliňákovi a Bašternákovi.

Ak sa hneď pri nej začne vykrúcať a preženie to s diplomaciou, môže prísť o dôležitú časť voličov parlamentnej opozície. No nielen tých. Vystraší tým každého, kto má už káuz Smeru plné zuby a nechce ďalej počúvať, že sa vlastne nič nedeje. V centrále na Súmračnej by zároveň mali chápať aj to, že ak má Mičev uspieť, bude ju musieť aj kritizovať. Ak by to dokázali, bolo by to druhé príjemné prekvapenie v poradí.

Mičev zároveň musí mať schopnosť hovoriť s obyvateľmi hladových dolín tak účinne ako kotlebovci, chodiť za nimi a presviedčať ich, že extrémisti nikdy ničomu nepomohli. V spolupráci s demokratickými politickými stranami týmto ľuďom vzápätí musí dokázať aj to, že existuje reálna snaha zmeniť ich životy. Lebo ak to Mičev alebo niekto iný po porážke Kotlebu nedokáže, on sa po ďalších voľbách vráti ešte silnejší.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie