Denník N

Slovenským vojakom chýbajú aj bežné tričká, zháňajú ich cez Facebook

Foto – TASR
Foto – TASR

V armádnych skladoch to podľa vojakov vyzerá ako za socializmu. Majú v nich hlavne tovar, ktorý nikto nepotrebuje.

Keď sa spýtate bežného vojaka, čo mu najviac chýba, jeho odpoveď vás môže zaskočiť. Netrápi ho len to, že jazdí v muzeálnom transportéri alebo že politici si armádu všímajú len vtedy, keď potrebujú urobiť nejaký veľký nákup.

Akútnou starosťou bežného vojaka môže byť aj to, kde zoženie ten najobyčajnejší výstroj – kanady, maskáče či tričká.

„Je to dlhodobý problém, ktorý stále nedokázal nikto vyriešiť. Pre vojakov je veľmi demotivujúce slúžiť za takýchto podmienok,“ potvrdzuje bývalý náčelník generálneho štábu Ľubomír Bulík.

Denník N sa rozprával s tromi dôstojníkmi, ktorí pôsobia v Bratislavskom kraji. Ich príbehy so zháňaním výstroja znejú ako nevydarené vojenské anekdoty.

„Vojenské tričko na leto, na ktoré sa dajú nalepiť výložky, som naposledy dostal pred tromi rokmi. Aj to len vďaka tomu, že som bol v zahraničnej misii,“ rozprával jeden z vyšších dôstojníkov.

Armádny Tuzex

V slovenskej armáde je zavedený pomerne komplikovaný systém distribúcie oblečenia. Vojaci ho nedostávajú automaticky na útvare, ale k platu dostanú papierové body, ktoré trochu pripomínajú stravenky v škole.

Jeden bod má hodnotu tri centy, bežný vojak dostane za rok body v hodnote zhruba päťsto eur. Keď ich nazbiera dosť, môže ísť do špeciálneho výstrojného skladu a vymeniť ich za výstroj.

A tu sa začína problém. Napríklad v centrálnom sklade v Nemšovej pri Trenčíne majú podľa vojakov dlhodobo len oblečenie v malých veľkostiach alebo v kategórii XXL. Naopak, tie najčastejšie veľkosti sa hneď rozoberú.

„Vyzerá to tam ako za socializmu. Na regáloch majú žlté pyžamá alebo hliníkové ešusy. Ale keď chcete maskáče, tak vám ponúknu len tie s púštnym vzorom, ktoré na Slovensku nepotrebujete,“ rozpráva dôstojník.

Nemšová otvorila samoobsluhu s vojenským oblečením
Minister Ľubomír Galko (SaS) dal v roku 2011 v rámci šetrenia zriadiť centrálne výdajné sklady, ktoré nahradili niekoľko menších regionálnych. Problém so zásobovaním sa tým však nevyriešil. Foto – MO SR

Získané body však majú platnosť len niekoľko rokov a viacerým vojakom sa už stalo, že im jednoducho prepadli.

„Plánovací systém v armáde dlhodobo nefunguje. V súkromnej firme na niečo také hneď tak nenarazíte,“ poznamenáva analytik Jaroslav Naď zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku.

Internetová burza

Chýbajúci výstroj si vojaci zháňajú rôzne. Na Facebooku si založili skupiny, kde viacerí z nich inzerujú, že kúpia alebo predajú nejakú časť oblečenia.

„Kúpim krátke tričko s hodnostným označením, ak niekto vôbec má,“ písal nedávno vojak Andrej.

„Kto má na predaj zimnú ‚gorač‘ bundu aj nohavice?“ pýtal sa vojak Peter.

vojacikovia

Podľa bývalého náčelníka generálneho štábu Bulíka sa objavujú aj prípady, že ak sú potrebné kusy na sklade, tí rýchlejší si ich zoberú niekoľko a následne s nimi obchodujú.

„Poznám prípady, že predávali vojenské bundy rybárom alebo rôznym armádnym nadšencom, zatiaľ čo iným vojakom práve takýto výstroj chýbal,“ hovorí Bulík.

Lepšie sú na tom skauti

O tomto probléme sa vie už dlhé roky. Denník SME napríklad pred dvoma rokmi popísal prípady, keď vojaci zháňali nedostatkové kusy v army-shopoch. Aj v nich však originálne kusy často chýbajú – na skladoch majú doplnky, ako sú chrániče na kolená či rôzne puzdrá.

„V našej predajni máme maskáčové súčiastky pomaly z celého sveta, ale nie slovenské,“ hovoril vtedy SME Miroslav Hatala, majiteľ veľkého army-shopu zo Zlatých Moraviec.

Po dvoch rokoch je podľa neho situácia rovnaká. Vojaci sa stále chodia do jeho predajne pýtať, či nemajú nejaké originálne kusy výstroja.

„Je to hanba. Skauti sú nezriedka vystrojení lepšie než naši profesionálni vojaci,“ povedal Hatala Denníku N.

Nemý minister

Zistiť, čo na to hovorí ministerstvo obrany, nie je jednoduché. Hovorkyňa ani po niekoľkých urgenciách neposlala žiadnu odpoveď.

Denník N sa pokúsil spojiť aj priamo s ministrom obrany Petrom Gajdošom (nominantom SNS), ktorý je inak aj bývalým zástupcom náčelníka generálneho štábu. Ani on však nereagoval.

Vojaci a bývalí vojaci, s ktorými sa Denník N rozprával, tvrdia, že príčiny sú dve: nedostatok peňazí a nedostatok schopností v rezorte obrany plánovať zásoby podľa toho, po čom je reálny dopyt.

„Všetci vedia, že na skladoch chýbajú najžiadanejšie veľkosti. Lenže kým sa zoženú peniaze a urobí sa obstarávanie, prejde neúmerne dlhá doba,“ hovorí Bulík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie