Denník N

V Nitre majú od leta problém s uspávaním pacientov, Drucker riaditeľa zo Smeru neodvolá

Jozef Valocký (v strede) s Robertom Ficom a terajším podpredsedom vlády Richardom Rašim. Všetci zo Smeru. Foto – TASR
Jozef Valocký (v strede) s Robertom Ficom a terajším podpredsedom vlády Richardom Rašim. Všetci zo Smeru. Foto – TASR

Vo Fakultnej nemocnici od leta riešia nedostatok anestéziológov. Teraz odišla ďalšia lekárka, hovorí šéf lekárskych odborov. Od decembra lekári nenastúpia na služby.

Od leta rieši Fakultná nemocnica v Nitre nedostatok anestéziológov, pre ktorých niektoré plánované operácie odložili na neskôr alebo naplánovali na neskorší termín.

Nemocnicu vedie poslanec Smeru Jozef Valocký. Ten ani minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) problém nevidia.

Odvolanie Valockého, ktorý v minulosti napríklad kryl bielenie karty novorodenca, žiadajú lekári z nemocnice aj opozičná SaS. Minister ho zatiaľ odvolať neplánuje.

Valocký je dlhoročným riaditeľom nitrianskej nemocnice a aj dlhoročným poslancom Smeru. Nemocnica je jedna z mála štátnych nemocníc, ktorá netvorí stratu. Vedie aj Asociáciu štátnych nemocníc.

Čo sa deje

Od leta má nemocnica nedostatok anestéziológov, ktorí uspávajú pacientov pred operáciami. Preto sa niektoré plánované zákroky aj posunuli.

„Dnes sa operuje na ôsmich sálach, bežne to bolo na jedenástich,“ povedal šéf lekárskych odborov Peter Visolajský, ktorý v nitrianskej nemocnici pracuje.

Momentálne operácie neodkladajú, ale dávajú termíny na plánované výkony neskôr, ako by dávali, keby bolo v nemocnici dosť lekárov, tvrdí Visolajský. Chcú takto podľa neho zabrániť tomu, aby sa pacienti sťažovali, že im prekladajú operácie, a „nebolo to také okaté“.

Nedostatok lekárov má nemocnica od leta, vtedy sa riaditeľ obhajoval takzvaným letným režimom. V takomto režime operovali na siedmich sálach, teraz, keď by mali už fungovať normálne, sa počet sál, kde operujú, veľmi nezmenil.

Ešte v septembri riaditeľ Valocký tvrdil, že operácie neodkladajú a k ideálnemu stavu im chýbajú štyria anestéziológovia. Mal prijať nových.

To potvrdzuje aj Visolajský, riaditeľ mal podľa neho prijať jedného lekára v dôchodku z Galanty. „Neviem, ako dlho vydrží, je tu iné tempo,“ hovorí odborár. Okrem toho mal riaditeľ prijať dve lekárky bez atestácie tesne po škole. Bez dozoru a pomoci budú podľa neho môcť pracovať až o pol roka. Jeden deň v týždni podľa odborára chodí do práce aj lekárka na materskej. Atestovaných lekárov Valocký podľa Visolajského neprijal.

Nemocnica tvrdí, že lekárov zháňa,  od 1. novembra  nastúpi ďalší lekár so zhruba 30 ročnou praxou. „Keď hovoríme, že sa toho času operuje na 8 stoloch, to znamená, že sú využívané základnými chirurgickými odbormi, okrem toho operujeme na 2 očných sálach a sekcie sú priebežne vykonávané na sekčnej sále, teda denne fungujeme na 9 až 11 sálach. Za mesiac september sme odoperovali 915 pacientov,“ tvrdí nemocnica.

Nemocnica tvrdí, že zabezpečí zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov a vykoná patričné opatrenia v záujme plynulej a bezpečnej prevádzky.

Visolajský tvrdí, že od leta sa situácia zhoršuje, lebo minulý týždeň dala ďalšia lekárka so šesťročnou praxou výpoveď a teraz jej plynie výpovedná lehota.

Začiatkom septembra sa s riaditeľom a ministrom stretli aj nespokojní lekári. Tí povedali, že už nebudú robiť viac nadčasov, ako im zákon prikazuje. „Znamenalo by to, že od 1. decembra nebude mať kto slúžiť,“ hovorí Visolajský.

Minister a riaditeľ podľa neho povedali, že možnosť je aj to, že nastúpia dvaja vojenskí lekári. Do nemocníc prišli vojenskí lekári naposledy za vlády Ivety Radičovej počas toho, ako lekári podávali výpovede.

„Od toho stretnutia neprišiel nik, kto by situáciu začal riešiť,“ hovorí Visolajský. Preto sú lekári za to, aby Valocký odišiel zo svojej funkcie.

Minister: Situácia je stabilná

Ministra zdravotníctva Druckera (nominant Smeru) vyzvala opozičná SaS, aby Valockého odvolal. „Na objektívne posúdenie situácie je nutné, aby minister odvolal z postu riaditeľa nemocnice Jozefa Valockého a tým kontrolórom rozviazal ruky,“ povedal predseda strany Richard Sulík.

Valocký ako dlhoročný poslanec Smeru má podľa Sulíka tie najlepšie politické predpoklady ovplyvňovať konanie kontrolných orgánov tak, aby vyhovovali jemu, a nie verejnosti.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker ho však zatiaľ odvolať neplánuje. „Ministerstvo vníma súčasnú situáciu v Nitre ako stabilizovanú, pričom vedenie nemocnice aktívne rieši požiadavky zo strany lekárov tak, aby zabezpečilo štandardný chod nemocnice.“

Minister sa vraj situácii aktívne venuje a osobne rokoval vo Fakultnej nemocnici v Nitre s lekármi, vedením nemocnice a následne aj s hlavným lekárom Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomírom Ševčíkom.

Nedostatok anestéziológov je podľa neho stav, ktorý pociťujú viaceré nemocnice. „Ministerstvo zdravotníctva vníma ako hlavnú prioritu zabezpečenie väčšieho počtu anestéziológov novými silami. Riaditeľ nemocnice Jozef Valocký ministra zdravotníctva informoval, že má zabezpečený nábor nových lekárov,“ napísali v stanovisku.

Na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny dnes podľa ministerstva pracuje 21 lekárov – 11 atestovaných, 10 neatestovaných. „Okrem toho má nemocnica uzatvorené tri dohody na výkon práce a priebežne rokuje s ďalšími lekármi o možnom nástupe do práce od 1. novembra 2016,“ tvrdí ministerstvo.

Visolajský tieto počty spochybňuje, sú tam podľa neho aj lekári, ktorí sú na PN, alebo lekárky na materskej.

Kryl bielenie a chcel predražené stoly

Šéf nitrianskej nemocnice mal problémy už za bývalej vlády. Kritizovali ho najmä za krytie bielenia karty novorodenca, ale aj za neštandardný nákup operačných stolov.

Pred tromi rokmi Sme prinieslo, že Alena Ďurišová, prednostka detskej kliniky v nitrianskej fakultnej nemocnici, zabielila údaje v zdravotnej dokumentácii. V karte novorodenca zabielila Ďurišová informáciu, že chlapcovi zlyhali obličky pre nesprávne podaný liek.

Valocký, ktorý aj vtedy nemocnicu riadil, to popieral a tvrdil, že prednostka v dokumentácii bielila len chybný údaj kolegu. Preukázalo sa však, že nehovoril pravdu a že lekárka zabielila údaje o tom, koľko lieku novorodencovi podali.

To pripomína Druckerovi aj Sulík: „Poslanec Valocký mal byť už dávno odvolaný z funkcie riaditeľa za kauzy bielenia zdravotnej karty novorodenca a nákupu drahých operačných stolov pre poltonových pacientov. Skutočnosť, že sa tak nestalo, len potvrdzuje jeho silné postavenie v Smere.“ Ak má minister Druckere voľné ruky, ako tvrdil, mal by ich podľa Sulíka využiť.

Drucker však ešte v septembri tvrdil, že nitrianska nemocnica funguje dobre. „Nedisponujem informáciou, kde by bolo spochybnené fungovanie Fakultnej nemocnice v Nitre,“ povedal Drucker.

S Valockým hovoril aj o kauze bielenia, aké z toho boli závery, Drucker nepovedal. „Nemám žiadnu výhradu voči pánovi doktorovi Valockémú ako manažérovi. A nemá to nič spoločné s tým, že je aj poslanec,“ dodal v septembri Drucker.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie