Denník N

Ruská novinárka a expertka na Putina: Ficova večera v Kremli nedáva zmysel

Ruská novinárka Masha Gessen. Foto N – Vladimír Šimíček
Ruská novinárka Masha Gessen. Foto N – Vladimír Šimíček

„Putin je paranoidný, myslí si, že svet funguje ako seriál House of Cards,“ hovorí slávna novinárka Masha Gessen.

Masha Gessen (Maša Alexandrovna Gessen) emigrovala z Moskvy dvakrát. Najskôr ušla s rodičmi pred sovietskym antisemitizmom, neskôr ako odvážna novinárka a LGBT aktivistka, keď sa bála o svoju rodinu. Je uznávanou autorkou o Putinovom Rusku, píše napríklad do New York Times, Vanity Fair či New Yorkera. 

Vašu knihu o ruskom prezidentovi Man without face (Muž bez tváre) začínate vraždou Galiny Starovojtovej, ktorá chcela v Rusku zaviesť lustrácie. Keby sa jej to podarilo, Putin by nemohol byť prezidentom, nie?

Áno, keby sa Rusko rozhodlo pre tento krok, Putin by nebol jeho prezidentom. Rusko sa však rozhodlo tento skvelý projekt zamietnuť. Projekt dekomunizácie bohužiaľ neprešiel. Jeľcin sa rozhodol v roku 1991, že zo sovietskych inštitúcií sa stanú inštitúcie ruské. Tak videl svoju misiu, nechcel zničiť, ale prevziať sovietske inštitúcie. Nikdy sa nebrala do úvahy iná myšlienka ako kontinuita a absencia lustrácie je toho najlepší príklad.

Vyvíjalo by sa Rusko lepšie v opačnom prípade?

Neviem.

Slovenský premiér po nedávnej večeri v Kremli na Facebooku napísal, že si s Putinom ako právnik s právnikom vymenili dary. Je namieste, keď sa o bývalom agentovi KGB hovorí ako o právnikovi?

Celý ten príbeh, že slovenský premiér sa chce stretnúť s Putinom, mi nedáva zmysel, ako ani to, že si vymieňali darčeky a nakoniec, je úplný nezmysel, že sa spolu s ním vidí ako právnik. Ak majú niečo spoločné, tak zjavne to, že sú politici.

Ešte pred svojou cestou do Moskvy Fico skritizoval sankcie ako škodlivé pre EÚ aj Rusko. Sú efektívnym nástrojom po anexii Krymu?

Hlavne by som pri nich nepoužívala slovo nástroj, pretože oveľa dôležitejšie je ich vidieť ako morálny imperatív. Otázka by nemala  byť, či sú efektívne, ale či boli správnym krokom. Je dobré nerobiť biznis so štátom, ktorý podnikol prvú násilnú anexiu územia po druhej svetovej vojne? Bolo to správne, a sankcie by mali byť oveľa širšie, a nie zo strategických, ale morálnych dôvodov.

Je sankčný zoznam zacielený na tých správnych ľudí?

Samozrejme, že aj Putin by na ňom mal byť.

Raz vás kvôli Putinovi vyhodili z ruského geografického magazínu Vokrug sveta, keď ste nechceli poslať reportéra na expedíciu, kam sa chystal aj prezident. Aké to bolo, keď vám kvôli tomu zavolal sám Putin?

Bolo to veľmi zvláštne, celý čas som mala pocit, že je to žart a onedlho to niekto zverejní na Youtube, a ja by som mala povedať niečo vtipné, aby som to uhrala na sociálnych sieťach. Hovorila som si, o môj bože, ten človek tak dobre hrá Putina. Študovala som Putina, počúvala som všetko, čo povedal, a vravela som si, ten človek sa zrejme zaoberá Putinom tak veľmi ako ja. Potom sme zavesili, a zavolal mi vtedajší zástupca kremeľskej kancelárie Anton Vaino.

Z neho je teraz šéf Putinovej kancelárie, o ktorom ste pre New Yorker napísali, že je autorom veľmi zvláštnych textov. Čo je zač? Nie je kágebák ako jeho predchodca Sergej Ivanov…

Nie, to nie je. Je klasický nomenklatúrnik, čo je normálne. Zábavné je, koľko ruských médií sa chytilo môjho článku. Myslím, že som ich rozčúlila, pretože som z nich urobila idiotov, keď som napísala, že veľa ľudí vyslovuje jeho meno ako vojna, a čo keď tým vysiela Putin signál. Chcela som však ukázať, že máme veľmi málo argumentov a faktov, aby sme naozaj pochopili, prečo zrazu v Kremli vymenili človeka z KGB za aparátčika. Máme o tom tak málo informácií, ako keď robíme závery z toho, ako sa vyslovuje meno Putinovho človeka v Kremli. Je to nerozkódovaná čierna skrinka.

manwithoutPrečo ste sa rozhodli svoju knihu, respektíve Putina, nazvať človekom bez tváre?

Napríklad preto, že nevyzerá veľmi zaujímavo, je to zároveň úžasný príbeh o tom, ako sa z neznámej persóny stane hlava štátu. Bol to človek bez tváre.

Čo je to za muža, charakterizuje ho minulosť v KGB?

Putin je Putin. Ovplyvnilo ho veľa vecí, nielen KGB, ktoré je veľmi dôležité. Rovnako však to, že strávil 80. roky v zahraniční a ušla mu tak perestrojka, to malo obrovský dosah na jeho osobu.

Je to on, kto rozhoduje v Rusku, alebo skôr úzky okruh ľudí okolo neho?

Je to skutočne on sám, a potom veľmi malá skupina troch-štyroch ľudí, ktorá s ním robí podstatné rozhodnutia.

Často sa hovorí, že Putin je dobrý taktik, nie však stratég, súhlasíte?

Rozhodne nie je stratég, nemá žiadne veľké plány dopredu. Jeho hlavným záujmom je udržiavanie si extrémne vysokej popularity cez absolútnu mobilizáciu. Nemyslím si, že to je stratégia, je to inštinkt, ktorý prichádza z totalitárnej spoločnosti a svojského uvažovania, čo je to líder. Líder je preňho niekto, kto má totálnu kontrolu nad populáciou.

V jednej recenzii vás po vytlačení knihy Muž bez tváre označili za najodvážnejšiu autorku roka, cítili ste sa pri jej písaní či svojej novinárskej práci v Rusku ohrozená?

Dostávala som vyhrážky smrti už posledných 16 rokov, v tom čase, keď som písala knihu, som už vedela, že musím byť opatrná a písať v tajnosti. To som aj robila, nikto nevedel, že na niečom takom pracujem, okrem môjho partnera a editora. Ale aj najlepší priatelia si mysleli, že to bude kniha o Rusku, a nie Putinovi. Myslela som si, že ju vydám, keď opustím krajinu, v tom sa však začali veľké protesty. Rozhodla som sa zostať. Samozrejme, boli oveľa ohrozenejší novinári ako ja, ktorým nevyšla kniha v 12 jazykoch. Nikdy však nie je bezpečné byť novinárom v Rusku.

Šokovala vás vražda Borisa Nemcova?

Nič ma neprekvapuje, ale šokovalo ma, keď ho zavraždili, podobne ako nedávna vražda Pavla Šeremeta na Ukrajine. Šokovalo ma rovnako, keď Putin podnikol inváziu na Krym. Predstava Ruska, ako zaútočí na susednú krajinu, ma šokovala, hoci som vedela všetko o mojej krajine a Putinovi.

O čo ide Putinovi s Ukrajinou?

Vyvolať chaos. Je veľmi konzistentný s Ukrajinou, čo mnohí prehliadajú, destabilizuje ju, zvyšuje napätie, snaží sa priťahovať pozornosť na seba a sankcie.

Prečo vstúpil do vojny v Sýrii?

Má veľké osobné ambície. Prakticky sa zmocnil Sýrie po tom, čo Obama nevedel získať v kongrese podporu pre inváziu po chemickom útoku Bašára Asada, ktorý ním prekročil červenú čiaru. Putin to využil, zosmiešnil Obamu, prišiel s tým, že našiel riešenie, že zaručí, aby sa Sýrčania vzdali chemických zbraní, napísal komentár do New York Times, kde písal o americkom exceptionalizme a potrebe dodržiavania medzinárodného práva. Využíval pritom medzinárodnú rétoriku proti Spojeným štátom. To bol preňho brilantný moment. Cítil sa na vrchole, prišiel do OSN, kde dal prejav s víziou protiteroristickej koalície, niečo ako protihitlerovská aliancia. Myslel tým, pozrite, pomôžem vám vyriešiť Sýriu, zničiť Daíš, a vy ma necháte robiť si, čo chcem v mojom regióne, v mojej časti sveta. Obama však odmietol pristúpiť na jeho hru, a tak Putin začal bombardovať Sýriu. Putin sa snaží, aby Spojené štáty zažívali svoje najťažšie časy v Sýrii. Nezáleží mu ľudských životoch ani doma, prečo by mu malo v Sýrii. Na druhej strane, Putin sa identifikuje s Asadom. Nie je ako on, ale vidí ho ako legitímneho lídra Sýrie.

Putina ste tiež opísali ako krstného otca mafiánskeho klanu, prečo?

Rusko je mafiánsky štát, ktorý vládne totalitárnej spoločnosti. Je to veľmi bizarná vec. Funguje ako mafiánsky klan, ktorý rozdeľuje všetko, bohatstvo, prostriedky, idey, moc. Všetko ide priamo od Putina. Môžete byť členom tejto rodiny, môžete byť adoptovaný, ale nemôžeme ju opustiť.

Preto sa v ruskej elite nikto nepostavil proti nemu?

Boja sa ho, sú na ňom závislí. Nemôžete si predstaviť, že by sa postavili proti nemu. To je americká fantázia, že ak zatlačia na oligarchov, tak sa postavia proti nemu. Tak to nefunguje. Putin kontroluje všetko. Záujmom oligarchov je ukrojiť si čo najviac, aby sa zbavili ľudí, s ktorými sa delia o potrubie, a nie o to, aby sa postavili proti Putinovi.

Prečo si vybudoval osobnú národnú gardu?

Môžeme len hádať, je to ako tá spomínaná nevylúštená čierna skrinka. Putin je paranoidný. Myslí si, že svet funguje ako v seriáli House of Cards.

Veľa sa špekuluje o tom, že Putin sa snaží prostredníctvom hackerov pomôcť Trumpovi, máte ten pocit?

Nie, ani by to nefungovalo. Vedenie Demokratickej strany hackli ešte na jar, vtedy sa ešte nevedelo, že Trump by mohol mať šancu. Assange to zverejnil ako majster PR, keď sa to najviac nehodilo demokratom, ale nemyslím si, že by to s ním Putin zmenežoval. Jednoznačne však platí, že Putin by dal prednosť Trumpovi – pretože je to idiot, putinista. A hlavne, nemôže si predstaviť, že by musel rokovať s prezidentkou Clintonovou.

Hovorí sa, že ju nenávidí, prečo?

Nenávidí ju, pretože je žena, a pretože v čase, keď sa cítil najviac ohrozený, bola šéfkou americkej diplomacie a on bol hlboko presvedčený, že stála za masívnymi protestmi proti nemu. Samozrejme, tie spontánne protesty šli mimo Spojených štátov, tie poriadne ani nevedeli, čo sa deje. Putin však začal považovať Clintonovú za svojho osobného nepriateľa.

A ona sa pritom snažila o zresetovanie vzťahov s Ruskom…

Myšlienka resetu sa objavila, keď bol pri moci Dmitrij Medvedev, snahou bolo posilniť Medvedeva, aby sa cítil ako naozajstný prezident.

Masha Gessen sa narodila v roku 1967 v Moskve. S rodičmi emigrovala do USA, už v roku 1991 sa však vrátila. V Rusku viedla viacero médií, v roku 2013 však z obavy, že jej zoberú deti, ktoré má v homosexuálnom manželstve, emigrovala znovu. Bola prvou otvorenou LGBT aktivistkou v Rusku, je autorka viacerých kníh o Putinovi, Pussy Riot, Birobidžane či atentátnik z Bostonu - bratoch Carnajevovvých. FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK
Masha Gessen sa narodila v roku 1967 v Moskve. S rodičmi emigrovala do USA, už v roku 1991 sa však vrátila. V Rusku viedla viacero médií, v roku 2013 však z obavy, že jej zoberú deti, emigrovala znovu. Bola prvou otvorenou LGBT aktivistkou v Rusku, je autorkou viacerých kníh o Putinovi, Pussy Riot, Birobidžane či atentátnikovi z Bostonu a jeho bratovi – bratoch Carnajevovovcoch. Foto N – Vladimír Šimíček

Po emigrácii zo Sovietskeho zväzu ste s rodičmi dospievali v Spojených štátoch. Pociťovala vaša rodina sovietsky antisemitizmus?

Veľmi, preto sme emigrovali zo Sovietskeho zväzu. Keď som bola dieťa, dávali mi najavo, že som židovka, celý čas. Hneď môj prvý deň v škole prišlo za mnou nejaké decko, a opýtalo sa ma, si židovka? Odpovedala som, že áno. A nehanbíš sa? pýtalo sa ďalej. A ja som odvetila, a ty sa nehanbíš, že si Rus? Doma som o tom povedala babke, ktorá ma pochválila, ako som skvelo reagovala. Ale čo bolo na tom skvelé? Obaja moji rodičia nemohli študovať na univerzite, hoci veľmi chceli. Boli veľmi chytrí, ambiciózni, mali výborné známky. Keď máte osemnásť a nemôžete sa intelektuálne vyvíjať, tak to bola pre nich veľká rana. Báli sa, že si prejdem tým istým, tak sa rozhodli emigrovať.

Prečo režimy v Sovietskom zväze aj Československu tak často hrali antisemitskou kartou?

Každý totalitný režim potrebuje iných, proti ktorým sa postaví. V Sovietskom zväze boli etniká, ktoré na tom boli oveľa horšie, napríklad krymskí Tatári, tí boli prakticky etnicky vyčistení. Vyhnali ich z Krymu, kam sa nemohli vrátiť až do 90. rokov. My sme mohli odísť, iní nemohli. Moji rodičia pritom ani neboli nábožensky orientovaní, boli sekulárni. Žili sme v krajine plnej nenávisti proti rôznym skupinám.

O čom bude vaša ďalšia kniha?

Bude to obrovská kniha s vyše 500 stranami o mafiánskom štáte. Začne sa od polovice 80. rokov, o tom, ako Sovietsky zväz nikdy neskončil. Cez životy viacerých ľudí, psychoanalytika, sociológa či filozofa.

Putin sa veľmi nesmeje. Prečo? Nemá emócie?

Aj vo svojej oficiálnej biografii hrdo hovoril, ako nedal najavo emócie, keď zomrel jeho obľúbený pes, je na to hrdý.

Prečo sa mnohí ruskí novinári tak ľahko nechali nahovoriť na propagandu v prospech Kremľa? 

Nie sú to novinári. Kremeľ je však oveľa efektívnejší ako jeho médiá, sám určuje udalosti, a západné mainstreamové médiá mu veľmi pomáhajú, to je oveľa dôležitejšie. Reputácia, ktorú mu dávajú,  je oveľa silnejšia ako jeho domáca propaganda.

Je Putin silný aj preto, že ho nekritizujú v televízii?

To je otázka, či je vôbec silný. Ako napísala Hannah Arendtová, pod totalitarizmom sú ľudia zbavení schopnosti mať vlastný názor. To sa stalo Rusom. A robí to z Putina silného? Áno, pokiaľ je vo svojom kresle, v momente mimo neho nebude vôbec. Má úplne inú legitimitu ako demokratickí lídri.

Má opozícia šancu sa presadiť?

V Rusku neexistuje opozícia, máme aktivistov, to sú prakticky jednotlivci proti Putinovi. Nemáme tu poriadne demokratické mechanizmy, aby tu mohla fungovať opozícia, neexistujú tu poriadne voľby, kritici nemajú prístup do médií, štát ich umlčuje, ako napríklad Navaľného, keď ho poslali do väzenia.

Je možné nalomiť tento matrix?

Niekedy určite skolabuje, nič neexistuje večne, nikto nie je nesmrteľný.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie