Denník N

V Bratislavskom kraji už fungujú elektronické lístky, sú o 10 percent lacnejšie

Nový automat na lístky. Reprofoto – DPB
Nový automat na lístky. Reprofoto – DPB

Dopravcovia integrovanej dopravy vydávajú elektronické peňaženky s kreditom, ktoré sa oplatia najmä nepravidelným cestujúcim.

Nové označovače v bratislavskej MHD majú od septembra ďalšie využitie, lístky je už možné kúpiť aj cez predplatenú kartu. Pri každej jazde sa z nej strhnú peniaze, nefunguje teda ako klasická električenka.

Oplatí sa preto najmä turistom a ľuďom, ktorí necestujú verejnou dopravou každý deň, ale iba príležitostne. Lístok z elektronickej peňaženky je o desať percent lacnejší, 15-minútový základný lístok stojí 0,63 centov.

Ďalšia karta

Oproti zahraničiu je nutné vybaviť si zvlášť kartu, kým napríklad v Česku je možné platiť za lístky bežnou bankomatovou kartou.

V predajniach dopravného podniku či Slovak Lines ju vybavia na počkanie. Dopravcovia požadujú ku karte fotku, cestujúci si ju preto musí buď priniesť, alebo si kartu vybaviť v predajni, kde vedia aj fotiť. Napríklad v predajni Slovak Lines na autobusovej stanici Mlynské nivy či v podchode na Hodžovom námestí v predajni DPB.

Video: Bratislava má novú dobíjaciu kartu na integrovanú dopravu 
Autorka: Martina Koník

Vydanie karty stojí tri eurá, minimálne ďalšími tromi je nutné ju dobiť. Kredit z karty okrem MHD platí v rámci integrovaniej dopravy aj v autobusoch Slovak Lines a štátnych vlakoch. Kto má najnovšiu kartu z dopravného podniku, môže si ju hneď dobiť, staršie musí vymeniť v predajni. Študenti zasa môžu využiť preukaz ISIC. Elektronická peňaženka zatiaľ nefunguje na bratislavskej mestskej karte, ktorá je inak bežne používaná ako električenka, a ani na karte železníc.

Návod k elektronickej peňaženke. Reprofoto - bid.sk
Návod k elektronickej peňaženke. Reprofoto – bid.sk

Jednoduché

Platba vo vozidlách je v praxi celkom pohodlná – ak všetko funguje. V autobuse Slovak Lines s kúpou lístka nebol problém, automat hneď vytlačil potvrdenie. Po zvolení lístka na novom modernom označovači v trolejbuse DPB prístroj vyzval na priloženie karty.

Po priložení karty sa obrazovka vrátila do základného stavu bez potvrdenia, či lístok bol kúpený alebo nie. Po niekoľkých podobných pokusoch vypísal automat aj chybu o zápise. Až na šiestykrát prístroj oznámil, že lístok je už kúpený. Ďalšie peniaze nestrhol ani pri viacerých pokusoch, prepísanie pôvodného lístka je nutné potvrdiť zvlášť.

Kredit na karte sa dobíja cez internet, v predajniach aj v nových multifunkčných automatoch, ktorých je zatiaľ 21, napríklad na Šafárikovom námestí, pri zastávke Sad Janka Kráľa, na letisku, v Avione a vo viacerých predajniach Billy. Pribudnú na hlavnej stanici a ďalších železničných staniciach.

Nové multifunkčné automaty, kde je možné dobiť elektronickú peňaženku. Repro foto - bid.sk
Nové multifunkčné automaty, kde je možné dobiť elektronickú peňaženku. Repro foto – bid.sk

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bratislavská integrovaná doprava

Slovensko

Teraz najčítanejšie