Denník N

Štát si najal esbéesku Bonul na stavebné práce. Tá si najala ozajstných stavbárov

Sídlo Bonulu Foto N – Tomáš Benedikovič
Sídlo Bonulu Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako to vyzerá, keď súťaž na opravu kasární vyhrá firma, ktorá nikdy nič také nerobila a budovy iba strážila? Stavbu môže spraviť aj iná firma, a pri kontrole si môžu robotníci obliecť jej reflexné vesty.

Bezpečnostná služba Bonul už robila pre štát rôzne veľké zákazky. Jej pracovníci zabezpečujú a strážia budovy Slovenskej pošty, pobočky Sociálnej poisťovne alebo sklady štátnych hmotných rezerv.

Martin Glváč (Smer) ešte vo funkcii ministra obrany zveril firme aj zákazku v oblasti, ktorej sa dovtedy nevenovala: na jar tohto roku, pár dní pred odchodom Glváča z funkcie, vybralo ministerstvo obrany Bonul, aby opravil kasárne Vajnory za takmer tri milióny eur.

V budove majú sídliť vojaci styčného tímu NATO, ktorí budú na Slovensku pôsobiť ako predsunutá jednotka pre prípad krízy.

O Bonule nie je známe, že by mal skúsenosti so stavebnými projektmi. Podľa dostupných informácií si preto najal skutočných stavbárov z firmy Milanko, aby rekonštrukciu zariadili.

Firma Milanko zo Spišskej Novej Vsi sa prácami na tejto oprave pochválila na svojej stránke.

MILANKO spol. s r.o. Súkromná stavebná firma Referencie 2016
S Bonulom pripravujeme budovu pre vojakov z NATO Force Integration Unit, oznamuje firma Milanko.

S novinármi sa už jej manažéri rozprávať nechceli. „Ja som len stavbyvedúci, kontaktujte Bonul, tam vám povedia viac,“ povedal riaditeľ firmy Miroslav Vilček. Firma Bonul na otázky odmietla odpovedať.

Na ministerstve obrany už kolujú historky o tom, že keď má na stavenisko prísť ministerská kontrola, robotníci si oblečú reflexné vesty Bonulu, aby pôsobili dojmom, že patria priamo k víťazovi tendra.

Známa SBS

Ide o učebnicový príklad toho, ako to na Slovensku chodí so štátnymi zákazkami. Exminister a súčasný podpredseda parlamentu Glváč nechá pár dní po voľbách v tichosti urobiť bleskový tender na opravu kasární.

Zvíťazí Bonul, ktorý má dlhoročné skúsenosti so štátnymi tendrami a zároveň je známy kontaktmi na špičky Smeru – hlavná postava firmy Miroslav Bödör rád poľoval s exministrom Ľubomírom Jahnátkom a na jeho firemné večierky chodí premiér Robert Fico.

Ale Bonul sa špecializuje na fyzickú a technickú ochranu budov. Armáda však potrebuje niekoho, kto urobí bežné stavebné práce – vyrúbe stromy, natiahne rozvody plynu, položí nový asfalt a prebuduje vnútro niekoľkoposchodovej budovy.

Firma Bonul je v prvom rade súkromnou bezpečnostnou službou, ktorá sa špecializuje na stráženie budov, prepravu peňazí alebo detektívne služby. Skúsenosti so stavebnými projektami nikde nespomína.
Firma Bonul je v prvom rade súkromnou bezpečnostnou službou, ktorá sa špecializuje na stráženie budov, prepravu peňazí alebo detektívne služby. Skúsenosti so stavebnými projektmi nikde nespomína.

A tak si Bonul najme firmu Milanko, ktorá skutočne podniká v stavebníctve. Podľa svojej stránky tento rok napríklad zateplovala kultúrny dom, rekonštruovala niekoľko lekární a modernizovala priestory nemocnice.

„Ak dokáže tender vyhrať firma, ktorá reálne na zákazke odvedie malé množstvo práce, vzniká podozrenie, že mohla vyhrať aj vďaka dobrým konexiám. Keby, naopak, štát uzavrel zmluvu so subdodávateľom, mohol výrazne ušetriť,“ poznamenáva Martin Turček z Nadácie zastavme korupciu.

Bonul v utajení

Denník N sa spýtal ministerstva obrany, v čom spočíva pridaná hodnota Bonulu, keď na stavbe pracuje iná firma. Komunikačný odbor ministerstva odmietol na otázky odpovedať – odvoláva sa na to, že tender prebehol v utajenom režime.

„Ide o zákazku, pri ktorej je nevyhnutná ochrana základných bezpečnostných záujmov Slovenskej republiky,“ vysvetľuje hovorkyňa Daniela Capáková.

Ministerstvo nechcelo priznať ani to, že zákazku získala esbéeska Bonul. „Keďže výber zhotoviteľa stavebných prác sa uskutočnil na základe osobitných bezpečnostných opatrení, nie je možné tieto informácie zverejňovať,“ zdôrazňuje hovorkyňa.

Foto N - Tomáš Benedikovič
V kasárňach pri Vajnoroch sídlilo za socializmu raketové vojsko Československej ľudovej armády, po novom ich majú obsadiť vojaci NATO. Foto N – Tomáš Benedikovič

O niečo komunikatívnejší bol bývalý minister Glváč. V odpovedi zdôraznil, že budova kasární bude certifikovaná ako „NATO Secret“, rekonštrukciu teda môže robiť len firma s príslušnými previerkami. „Podmienkou účasti pre uchádzačov bol certifikát NATO,“ píše Glváč.

Paradoxom však je, že zatiaľ čo Bonul požadované certifikáty má, Milanko už bude pravdepodobne iný prípad. Na stránke Národného bezpečnostného úradu nie je medzi firmami, ktoré by mali od štátu príslušné potvrdenia.

O žiadnych bezpečnostných certifikátoch neinformuje Milanko ani na svojom webe. Denník N sa teda spýtal riaditeľa Vilčeka, či má jeho firma nejakú previerku. „Neviem, kontaktujte Bonul,“ znela odpoveď.

Za peniaze NATO

Príbeh okolo stavebnej zákazky má ešte jeden rozmer. Budova pri Vajnoroch, ktorej rekonštrukciu zabezpečuje Bonul, respektíve Milanko, bude mať strategický význam pre celé Slovensko.

Úlohou dvadsiatich zahraničných vojakov NATO, ktorí tam budú sídliť, je pripravovať pôdu pre prípad, že by sem pre ohrozenie z Východu museli prísť cudzie vojská.

Na zriadení takéhoto tímu sa pred dvoma rokmi dohodli členské štáty Aliancie a neskôr to odsúhlasila i slovenská vláda. Väčšinu nákladov za stavebné práce by teda nemalo hradiť Slovensko, ale fondy NATO.

Pracovisko styčného tímu NATO v Litve otvorili v septembri minulého roku. Foto - NATO
Styčné tímy NATO majú fungovať vo všetkých štátoch, ktoré tvoria východnú hranicu Aliancie. Jeden z nich začal pred rokom pôsobiť v Litve. Foto – NATO

Za normálnych okolností Aliancia vyžaduje, aby na takéto zákazky prebehol medzinárodný tender, ktorého by sa mohli zúčastniť certifikované firmy zo všetkých členských krajín.

Glváčovo ministerstvo však podľa informácií Denníka N požiadalo o výnimku, aby mohlo spraviť iba domáci tender, s vysvetlením, že je v časovej tiesni.

Audítori NATO však budú projekt po jeho dokončení skúmať. Ak by zistili, že zákazka je predražená, Slovensko by muselo časť nákladov uhradiť zo svojho rozpočtu a ešte by si medzi spojencami spravilo hanbu.

Celé vyjadrenie Martina Glváča

V čom spočíva pridaná hodnota Bonulu pri rekonštrukcii kasární Vajnory a čím presvedčila ministerstvo, že je vhodný dodávateľ, keď projekt posunula inej firme?

Uvedený projekt bol schválený Bezpečnostnou radou SR a vládou SR. Vládny kabinet na svojom zasadnutí schválil spustenie obstarávania s podrobným opisom predmetu obstarávania. Časť prostriedkov bude refinancovaná z NATO.

Budova bude v zmysle požiadaviek NATO certifikovaná na stupeň utajenia „NATO SECRET“ a z toho dôvodu musí spĺňať všetky požiadavky na fyzickú a objektovú bezpečnosť. Certifikát NATO bol podmienkou účasti pre uchádzačov.

Obstarávanie bolo realizované kompetentnými zložkami Ministerstva obrany SR, a nie ministrom. Zmluva bola podpísaná novým vedením ministerstva po jej preskúmaní a konzultácii s Úradom pre verejné obstarávanie. V prípade, že by súťaž nebola korektná, súčasné vedenie ju malo možnosť zrušiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie